Naikinami dezodorantai sėjo mirtį

Sprogimas, debesis dūmų ir ugnies stulpas virš stogo. Taip vakar baigėsi vos prasidėjusi bendrovės „Vilniaus tranzitas” darbo diena.

Sostinės pakraštyje, Kirtimuose, esančioje įmonėje sprogo įrenginys, kuriuo buvo naikinami pasenusių dezodorantų flakonai.

Žuvo bendrovės „Vilniaus tranzitas” direktorius 58 metų Zigmas Kuzas bei tos pačios įmonės transporto baro viršininkas 59 metų Antonas Kliukovskis.

Bendrovės vadovų kūnai buvo rasti praėjus maždaug dviem valandoms po nelaimės.

Visiškai sudegę ir pastato nuolaužų smarkiai sumaitoti kūnai buvo aptikti šalia sprogusio įrenginio.

Nukentėjo ir muitininkas

Šeši prie prekių naikinimo agregato buvę darbininkai ir vienas muitininkas išgabenti į ligoninę.

Labiausiai nukentėjo darbo procesą prižiūrėjęs Vilniaus teritorinės muitinės inspektorius 29 metų Darius Virbukas.

Pareigūnas turėjo prižiūrėti, ar tikrai visos prekės bus sunaikintos. Stipri sprogimo banga muitininką nubloškė keliasdešimt metrų. Tiesiai į jį pliūptelėjo liepsnos. D.Virbukas apdegė 90 procentų kūno.

Gydomi reanimacijos skyriuje

Į Vilniaus miesto universitetinę ligoninę buvo išvežti dar šeši vyrai. 47 metų Valentinas Janeckis apdegė 50 procentų kūno.

Kiti darbininkai – 52 metų Vladimiras Švabovičius, 51 metų Josifas Petrikas, 58 metų Jonas Kuklys ir 59 metų Bronislovas Kairys – nudegė po 30 procentų kūno.

Mažiausiai nukentėjo 52 metų darbininkas Bronislovas Petrikas. Jam apdegė tik rankų oda.

Keturi iš ligoninėje atsidūrusių vyrų buvo gydomi reanimacijos skyriuje. Vakar jų būklė buvo labai sunki, todėl pareigūnai nukentėjusiųjų apklausti negalėjo.

Iš flakonų išsiveržė dujos

Tirti šio įvykio aplinkybių vakar buvo sudaryta Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento bei Valstybinės darbo inspekcijos pareigūnų komisija.

Dėl ko įvyko sprogimas, tyrėjai vakar dar negalėjo pasakyti.

Buvo svarstoma, jog pjaustant bei laužant flakonus galėjo įsižiebti kibirkštis, nuo kurios sprogo dujos.

Įvykio vietoje dirbęs Valstybinės darbo inspekcijos Pavojingų medžiagų tarnybos vedėjas Petras Jakutis aiškino, jog flakonuose yra butano dujų, kurios išsiskiria esant aukštai temperatūrai.

Po sprogimo ugnis persimetė į sandėlį, kur laikoma kompiuterinė technika, telefonai bei kiti daiktai.

Bendrovių darbininkai skubėjo dėžes su prekėmis krauti į vežimėlius ir vežti į lauką. Netrukus įgriuvo dalis stogo.

Į nelaimės vietą buvo išsiųsta pusė Vilniaus ugniagesių pajėgų. Gaisrą sandėlyje gesino aštuonios autocisternos, dirbo automobilinės kopėčios ir keltuvai.

Gaisras buvo užgesintas per dvi valandas. Dar tiek pat laiko gelbėtojai ardė pastato konstrukcijas, vėsino nesudegusį sandėlio stogą.

Baigėsi galiojimo laikas

Bendrovės „Ad rem” teritorijoje esančiame „Vilniaus tranzito” sandėlyje buvo bandoma sunaikinti apie 17 tonų dezodorantų flakonų. Kai įvyko sprogimas, į aparatą buvo patekusi tik nedidelė jų dalis.

Dezodoranto siunta, kurios galiojimo laikas jau buvo pasibaigęs, į Lietuvą buvo atgabenta iš Vengrijos. Ant flakonų, kuriuos sprogimas nusviedė į greta esančių įmonių teritoriją, buvo nurodyta, kad dezodoranto galiojimo laikas baigėsi prieš 2-3 metus.

Specialų utilizavimo įrenginį turinti bendrovė „Vilniaus tranzitas” šį krovinį turėjo sunaikinti bendrovės „Via Carga” užsakymu.

Norint sunaikinti į Lietuvą įvežtas prekes, reikalingas ir Vilniaus teritorinės muitinės leidimas. Dokumentus patikrinę muitininkai tokį leidimą davė.

Vykdydavo muitinės užsakymus

Vilniaus teritorinė muitinė ir „Vilniaus tranzitas” yra toje pačioje teritorijoje.

„Su šia įmone bendradarbiaujame ne pirmą kartą. Mačiau dokumentus, kad šis įrenginys veikia legaliai, jie turi aplinkosaugininkų bei kitų institucijų leidimus. Ar jis buvo techniškai sutvarkytas, aiškinsis specialistai”, – po nelaimės kalbėjo Vilniaus teritorinės muitinės direktorius Pranas Dragūnas.

Apie nelaimę muitinės vadovas sužinojo būdamas Kirtimų poste. Nors jis yra netoli nelaimės vietos, greitai atvažiuoti nepavyko.

Kelius buvo uždariusi policija, iš visų pusių lėkė gaisrinės mašinos.

Po teritoriją dar kurį laiką skraidė bei sproginėjo įkaitę dezodorantų flakonai.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Justicija su žyma , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.