Buhalterę sugundė svetimos pašalpos

Prokurorai sulaukė teismo nuosprendžio sudėtingoje ir didelės apimties baudžiamojoje byloje dėl Panevėžio rajono Ramygalos seniūnijai patikėtų lėšų pasisavinimo. 41 m. Daiva Sangavičienė, 1997 – 2002 m. eidama seniūnijos buhalterės, vėliau vyr. buhalterės pareigas, pasisavino 125000 Lt.

Kaip informavo Panevėžio apygardos prokuratūros atstovė spaudai Vida Bielskytė, Panevėžio apygardos prokuratūros skyriaus prokuroras Remigijus Senkus, palaikęs valstybinį kaltinimą nagrinėjant šią bylą teisme, siūlė pripažinti buvusią buhalterę kalta dėl svetimų lėšų pasisavinimo bei dokumentų klastojimo ir siūlė skirti jai 5 m. laisvės atėmimo bausmę. Prokuroras taip pat reikalavo priteisti civilinį ieškinį, t. y. atlyginti rajono Savivaldybei padarytą žalą – 119 tūkst. 352 Lt.

Pasak prokuroro, nesąžininga buhalterė ilgą laiką grobstė jai patikėtas valstybės lėšas, skirtas socialinėms gyventojų reikmėms, ir klastojo dokumentus, pasirašydama už pašalpas turinčius gauti ar net nežinančius apie jiems paskirtas lėšas žmones. Buhalterė sugalvodavo įvairių būdų, kaip pasisavinti jai patikėtas lėšas. Šiai didelei bylai ištirti Panevėžio rajono PK ENTT pareigūnams prireikė 2 metų. Buvo atliktos buhalterinės apskaitos dokumentų revizijos ir rašysenos ekspertizės.

Tyrimą atlikę ENTT pareigūnai nustatė, kad buhalterė pasirašydavo už seniūnijos gyventojus ir pasiimdavo jų pašalpas. Tą sugebėdavo padaryti net kas trečią ar ketvirtą mėn. Kartais dalį pinigų atiduodavo, kitą – pasilikdavo sau. Kai kurie ramygaliečiai tik pradėjus tyrimą sužinojo apie neva „gautas” pašalpas. Apsukrioji buhalterė, paėmusi iš gyventojų pinigus už komunalines paslaugas, jų neužpajamuodavo ir taip pat pasiimdavo sau.

Apklausė beveik 100 liudytojų

Yla iš maišo išlindo 2003 metų pradžioje. Įtarimą sukėlė perdėtas D.Sangavičienės „darbštumas” – ji neimdavo atostogų, niekam nepatikėdavo kasos raktų. Atlikus patikrinimą, įtarimai pasitvirtino. Tuomet ir paaiškėjo, iš kur ramygalietė gavo lėšų prabangiam remontui.

Pasak prokuroro, šioje finansinių nusikaltimų byloje teko apklausti beveik 100 liudytojų. Neva „gavusių” pašalpas ar dalį jų sąraše – 80 asmenų. Daugelis nuskriaustųjų – soc. pašalpas gaunantys žmonės. Vienkartinę laidotuvių pašalpą buhalterė sugebėjo „išduoti” net nemirusio žmogaus broliui. Taip pat suklastojo ir savo sesers parašą, pasiėmė jai priklausiusius pinigus.

Pripažino nusikaltusi

Nesąžininga buhalterė prisipažino nusikaltusi tik po daugybės liudytojų parodymų. Dalį pasisavintų pinigų (6000 Lt) ji grąžino savivaldybei dar iki teismo. Teismas, atsižvelgęs, kad teisiamoji pripažįsta savo kaltę ir slaugo bei globoja senyvo amžiaus ligotą motiną bei du sesers nepilnamečius vaikus, D.Sangavičienei neskyrė realios laisvės atėmimo bausmės. Nuteistajai skirti dveji metai laisvės apribojimo, ji negalės išvykti be bausmės vykdymą kontroliuojančios institucijos žinios ilgiau nei 7 paroms. Iki kitų metų pabaigos ji turės 200 val. neatlygintinai atidirbti slaugos ir globos įstaigoje. D.Sangavičienei, šiuo metu dirbančiai bendrovėje „Baltlitas”, teks atlyginti priteistą 119352 Lt civilinį ieškinį rajono Savivaldybei.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Justicija su žyma , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.