Gaisrų pavojus užkirto kelią į miškus

Įsivyravus sausiems ir karštiems orams, miškuose susidarė pavojingiausias – penktos klasės – gaisringumas. Todėl lankytis Panevėžio rajono miškuose – draudžiama. Tokį įsakymą išleido rajono Savivaldybės administracijos direktorius. Įsakymas bus atšauktas tik pasikeitus oro sąlygoms.

Uždrausti gyventojams eiti į miškus, matydama kylant vis didesnį gaisrų pavojų, rajono valdžios paprašė Panevėžio miškų urėdija. „Tikimės, kad žmonės bus supratingi ir nei pėsti, nei važiuoti miškuose nebesilankys, – sako urėdo pavaduotojas Gintaras Raškauskas. – Tiesa, pastebėjome, kad ir prieš įsakymo paskelbimą daug žmonių miškuose nebūdavo. Juk nei grybų, nei uogų dėl sausros dabar nėra”.

Šiuo metu rajono miškuose organizuotas sustiprintas budėjimas. „Netyčia į mišką užklydusio gyventojo gal ir nebausime, įspėsime, bandysime jam išaiškinti reikalavimus geruoju, – sako urėdo pavaduotojas. – Tačiau grubiai, piktybiškai pažeidinėjantiems įsakymą numatytos baudos, jas ir skirsime. Juk dabar pavojus gamtai – didžiulis”.

Įsiplieskia beveik kasdien

Jau birželio mėnesį Panevėžio miškuose buvo paskelbtas 4-os klasės gaisringumas. Miškuose buvo labai sausa ir jau tada net menkiausia kibirkštėlė galėjo sukelti didžiulį gaisrą. Tačiau gaisrų pavojus vis didėjo, ir liepos 7 dieną teko skelbti aukščiausią – 5-os klasės – miškų gaisringumą. Dabar rajono miškuose kasdien nuo 10 iki 22 valandos budi atsakingi darbuotojai, stebima padėtis, likviduojami gaisrų židiniai. O jų būta ne vieno – gaisrai įsiplieskia kone kas antrą dieną.

„Urėdijos plotuose jau buvo kilę 49 gaisrai, – sako G.Raškauskas. – Išdegė 8 hektarai valstybinio ir 7 hektarai privataus miško. Daugumą gaisrų pavyko užgesinti savo jėgomis ir tik vienas buvo įsipliekęs labai rimtas – teko kviestis profesionalų pagalbą”.

Nevaikščioti ir nevažinėti

Taptų ypač pavojinga, pasak urėdo pavaduotojo, jeigu poilsiautojai sumanytų užsikurti miške ar prie miško laužą. Tačiau šiuo metu draudžiama ne tik laužus kurti, bet ir vaikštinėti, uogauti, grybauti, dirbti miške, įvažiuoti į jį automobiliu. G.Raškauskas sako, kad imtis tokių atsargumo priemonių buvo būtina.

Tai daryti tenka ne taip dažnai. „Prieš porą metų, kai buvo padidėjęs gaisringumas, irgi buvome kreipęsi į rajono Savivaldybę dėl draudimo lankytis miškuose. Tačiau nespėjus išleisti įsakymo prapliupo lietūs, ir draudimo nebereikėjo, – sako G.Raškauskas. – Dabar, esant tokiai sausrai, turėtų labai smarkiai palyti, kad sumažėtų pavojus”.

Nuo gaisro miškus saugo visų 14 girininkijų darbuotojai, aplinka stebima iš priešgaisrinių bokštelių. Iš viso Panevėžio rajone yra 80 tūkstančių hektarų miško plotų, pusė jų – privatūs. Rajono Savivaldybės administracijos direktoriaus išleistas įsakymas draudžia lankytis ir valstybiniuose, ir privačiuose miškuose.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Aplinkosauga su žyma , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.