Mesti rūkyti – per vieną dieną

Žalingo įpročio atsikratyti trukdo įsivaizdavimas, jog to padaryti neįmanoma

Norinčiųjų atsikratyti rūkymo skaičius mažėja. Į medikus ir į vaistininkus besikreipiančių pagalbos rūkalių beveik nėra. Specialistai įsitikinę, jog mesti rūkyti galima ir per vieną dieną.

Tačiau rūkaliai nesiryžta to daryti ir save apgaudinėja galvodami, kad rūkymo atsisakyti neįmanoma apskritai, arba tiki, jog tai padarys palaipsniui mažindami surūkomų cigarečių kiekį.

Gydosi vienetai

Nors Klaipėdoje yra pakankamai specialistų, gebančių padėti atsisakyti cigaretės, į juos besikreipiančių pacientų skaičius yra minimalus. Klaipėdos psichikos sveikatos centro vyriausiasis gydytojas Aleksandras Slatvickis prisiminė, kad per metus į jo kabinetą užsuka 3 – 4 pacientai, pasiryžę atsikratyti rūkymo visiems laikams.

Anot gydytojo, daugumai rūkyti patinka ir jie net nenori atsisakyti šio ritualo. „Rūkymas nekenkia intelektui, socialiniam statusui, dvasinei pusiausvyrai, todėl daugelis rūkymo ir nelaiko žalinga liga”, – vardijo priežastis A.Slatvickis.

Netiki savimi

Skirtingai nuo kitų psichotropinių medžiagų, vartoti nikotino gaminius pradedama ne dėl psichologinių problemų, o iš smalsumo. Pirmuosius metus rūkalius iš tiesų nejaučia malonumo, o atsiradus malonumo pojūčiui, atsiranda ir priklausomybė.

Gydytojas A.Slatvickis tikino, kad nuo seno sklandantys mitai trukdo atsikratyti rūkymo. Vienas iš neteisingų mitų yra, kad mesti rūkyti neįmanoma. Specialistai yra įsitikinę, kad padarius ryžtingus sprendimus ir sudarius sistemingą planą, potraukio tabakui įmanoma atsikratyti tada, kada nori.

A.Slatvickis net neabejoja, kad išsižadėti cigaretės galima per vieną dieną. „Tereikia sau pripažinti, kad esi priklausomas, norėti mesti rūkyti ir sau pasakyti, kad nuo šiandien aš nerūkau”, – dėstė atsikratymo planą gydytojas. Kaip pavyzdį jis pateikė vieną savo pacientą, kuris surūkydavo tris pakelius cigarečių per parą. Neseniai gydytojas buvo jį sutikęs. Pasirodo, kad tas pacientas daugiau nei dvidešimt metų neberūko ir neįsivaizduoja, kaip kažkada galėjo būti maža trijų pakelių cigarečių per dieną.

Rūko ir nėščios

Be šio mito, yra dar kelios nusistovėjusios pasakos, kuriomis rūkaliai dažniausiai nori tikėti. Neteisybe specialistai laiko teoriją, kad mesti rūkyti reikia palaipsniui mažinant cigarečių skaičių. Geriausias būdas mesti iš karto, kad organizmas išsivalytų.

Sklandantis gandas, kad moterys, sužinojusios esančios nėščios, negali staigiai išsižadėti nikotino, taip pat netiesa. Reikia tą pačią dieną išmesti visus cigarečių pakelius ir apie rūkymą pamiršti bent jau metus.

Padeda hipnoterapija

Atsikratyti potraukio tabakui vaistinėje siūlomi įvairūs preparatai: pleistras, tabletės, ledinukai. Juos vartojant, į organizmą patenka tam tikras nikotino kiekis, kuris stabdo potraukį griebtis cigaretės.

Psichiatrų atliekama hipnoterapija taip pat padeda stabilizuoti padėtį. Jos metu kartojama speciali gydomoji formulė, kuri formuoja abejingumą rūkymo procesui.

Pasak A.Slatvickio, hipnoterapija padeda potraukį nustumti iš žmogaus sąmonės į pasąmonę. Tą puikiai įrodo spalvoti sapnai, kurie vaizduoja idilišką rūkymo procesą. „Žmogui kartais tik atrodo, kad nebenori rūkyti, o iš tiesų jo pasąmonėje yra išlikęs potraukis”, – aiškino A.Slatvickis.

Auklėja pavyzdys

Nors mokyklose pedagogai surengia pakankamai daug paskaitų apie rūkymo žalą ir pasekmes, dažniausiai jos būna neveiksmingos.

Pagrindinė daroma klaida yra ta, kad mokytojas didaktiškai perskaito pasirašytą kalbą ir padėkojęs už dėmesį išeina. Vaikai tokią informaciją praleidžia pro ausis ir sausomis kalbomis visiškai nepatiki.

Gydytojas įsitikinęs, kad rūkymo problema yra amžina problema ir ją bus galima įveikti tik tada, kai jaunoji karta nebenorės griebtis cigarečių ir sveika gyvensena taps nauja mada. O kad taip atsitiktų, reikia, jog vyresnioji karta rodytų deramą pavyzdį.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Medicina su žyma , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.