Rekordinė byla – jau teisme

Trijų ilgapirščių, vogdavusių iš Dainavos mikrorajono butų,

per pusmetį padaryti nusikaltimai vos tilpo į devyniolika tomų

Kauno miesto apylinkės teismą pasiekė į rekordininkes pretenduojanti baudžiamoji byla, kurioje trys jau teisti kauniečiai kaltinami per septyniasdešimčia nusikaltimų – daugiausia vagystėmis iš Dainavos mikrorajono butų.

Apie pusmetį iki sulaikymo trukusi šių ilgapirščių nusikalstama veikla vos tilpo į devyniolika baudžiamosios bylos tomų.

Tačiau tai – tik titaniškas darbas, kurį atliko Dainavos policijos komisariato pareigūnai. Dar apie dvidešimt ikiteisminių tyrimų, kuriuose trijulė įtariama tuo pačiu – daugiausia vagystėmis iš butų, šiuo metu atliekama beveik visuose Kauno policijos teritoriniuose komisariatuose.

Susipažino internate, susidraugavo už grotų

Du šios trijulės nariai – dvidešimt ketverių metų Andrius Kazakevičius bei trejais metais jaunesnis Žilvinas Kernagis vaikystėje lankė tą patį internatą Lazūnų gatvėje. A.Kazakevičius jame ir užaugo.

Antrą kartą judviejų keliai susibėgo jau Pravieniškių 3-iuosiuose pataisos namuose, iš kurių jau du kartus už vagystes iš butų teistas Ž.Kernagis išėjo laisvėn pernai vasarį, o keturis kartus už tą patį teistas A.Kazakevičius, pirmą kartą įkliuvęs, būdamas trylikos, – pernai liepą.

Teismą pasiekusi baudžiamoji byla apima trijulės nusikalstamą veiklą nuo pernykščio rugpjūčio iki šių metų sausio. Joje į vieną sujungtos keturiasdešimt keturių vagysčių iš įvairių Dainavos mikrorajono butų bylos.

Tačiau pirmasis pernai prieš Kalėdas įkliuvo trečiasis šios gaujos narys – dvidešimt ketverių metų Aurelijus Žalenekas.

Šis už vengimą atlikti privalomąją karo tarnybą 1000 litų bauda baustas, tačiau jos taip ir nesumokėjęs, ilgapirštis – vienintelis iš trijulės gyveno tame pačiame Dainavos mikrorajone – vadinamajame „Bermudų trikampyje”. Antrasis iš bendrų – Vilijampolėje, kur butą nuomojosi trečiasis, nustatyti nepavyko. Tačiau minėtame Taikos prospekto bei Draugystės gatvės įrėmintame kvartale jie apvogė vos kelis butus. Labiausiai ši trijulė nusiaubė daugiabučius apie vadinamąjį Studentų miestelį.

Siaubdavo ištisas laiptines

A.Žalenekas sulaikytas gruodžio 23-iąją per puotą, surengtą jo namuose, iš Airijos grįžusio draugo garbei.

Tačiau paskutinis byloje užregistruotas nusikaltimas padarytas sausio 9-ąją. Net ir po bendro suėmimo laisvėje likę draugeliai toliau tęsė nusikalstamą veiklą.

Nustatyta, kad būdavo dienų, kai ši trijulė per dieną apvogdavo po tris butus.

Jai priskiriamas ir įsilaužimas į tris to paties Topolių gatvės daugiaaukščio butus, ir toks pats, futbolo terminais, „hetrikas” Ryšių gatvėje, kai viename jo daugiaaukštyje tą pačią dieną buvo apvogti du butai, kaimyniniame – vienas.

Bylos duomenimis, trijulė veikė „va bank”. Ateidami į daugiabutį, jie dar nežinodavo, kur laušis.

Rinkdamiesi butą žiūrėdavo kurio prastesnės spynos.

Būtina sąlyga buvo ir tai, kad nieko nebūtų namuose. Kadangi vogti eidavo tik dienos metu, kai visi darbe arba mokykloje, dažniausiai nusižiūrėtas butas būdavo tuščias.

Dažniausiai išlauždami spynų šerdeles arba jas persukdami (tik kelis kartus pritaikytas raktas), jie vogdavo viską, kas papuldavo po ranka. Kartu su įvairia smulkme yra išnešę ir prabangios vaizdo bei garso aparatūros.

Kartais ir pelės gaudo kates

Tiriant šią bylą, kai kuriais atvejais policijai pačiai teko ieškoti nukentėjusiųjų. Pasigedę sujauktuose namuose mažareikšmių daiktų, kai kurie apvogtieji net nepranešė apie įsilaužimą policijai.

Tokių vagysčių jau po laiko užregistruota apie dešimt. Visais atvejais apvogtiesiems buvo sunku nuslėpti nustebimą, kad policija vis dėlto surado vagis.

Pareigūnai linkę priminti, kad vagysčių iš butų atvejais visai nesvarbus įsilaužėlių grobio dydis. Užregistravus pranešimą apie tokį nusikaltimą, ikiteisminis tyrimas pradedamas iš karto. Šiuo atveju visai nesvarbu, kad grobio vertė nesiekia 1 MGL (minimalaus gyvenimo lygio), t.y. 125 litų, kaip yra kitų vagysčių atvejais.

Deja, iš trijulės pavogtų daiktų pavyko rasti tik tuos, kuriuos jos nariai pasiliko patys sau. Tai – garso bei kitokia technika.

Nors demaskuotieji teigia pardavinėję grobį pagal skelbimus laikraščiuose arba taksistams, realesnė versija, kad iš šios gaujos nusikalstamos veiklos mito kažkas iš vogtų daiktų supirkėjų-perpardavėjų.

Grandininė reakcija

Trijulė demaskuota, remiantis Dainavos policijos komisariato pareigūnų operatyvine informacija.

Ši teisėsaugininkųų sėkmė siejama ir su šiemet Dainavos policijos komisariato teritorijoje užregistruotų vagysčių iš butų mažėjimu (per pirmąjį 2005-ųjų pusmetį jų buvo 139, šiemet – 120), ir su geriausiu šiemet mieste minėto komisariato pasiektu rezultatu, tiriant šios rūšies nusikaltimus.

Statistika teigia, kad šiemet Dainavos policijos komisariato tyrėjai atskleidė beveik kas antrą (40 proc.) vagystę iš buto, kai bendras miesto vidurkis siekia tik 20 proc.

Tačiau Dainavos policijos komisariato teritorijoje, kurios didžioji dalis – vadinamieji miegamieji daugiaaukščių kvartalai, vis dar registruojama daugiausia vagysčių iš butų. Per pirmąjį šių metų pusmetį čia apvogta tik trečdaliu mažiau butų, negu panašiose Žaliakalnio (96) ir Santakos (72) policijos komisariatų aptarnaujamose teritorijose kartu sudėjus. Tačiau statistika teigia, kad vagystės iš butų, užregistruotos Žaliakalnio policijos komisariato teritorijoje, šiemet tiriamos prasčiausiai mieste. Pavyko atskleisti vos kas dešimtą (7,3 proc.).

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Justicija su žyma , , , , , , , , , , , , .

1 atsiliepimas į "Rekordinė byla – jau teisme"

  1. Gintare

    protingas ir geras zmogus Zilvinas 😉
    greiciau iseitu jis is ten…

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.