Ministrų pamaina – nuo ordinų iki antausių

Naujasis premjeras ministerijų tarnautojams pristatė naujus jų vadovus. Buvęs susisiekimo ministras Petras Čėsna atsisveikinimo proga demonstratyviai atsisakė viceministro pareigų.

Devynios iš trylikos ministerijų turi naujus šeimininkus. Vakar 14-osios Vyriausybės vadovas Gediminas Kirkilas visą dieną skyrė atsisveikinti su buvusiais ministrais ir jų įpėdiniams pristatyti.

Daugumą susitikimų lydėjo padėkos žodžiai ir dovanos. Tačiau nepatogių situacijų neišvengta. Naujojo susisiekimo ministro Algirdo Butkevičiaus viešus džiūgavimus, kad buvęs ministras Petras Čėsna liks su juo dirbti kaip viceministras, pastarasis nedelsdamas paneigė. Teigiama, kad šis akibrokštas buvo skirtas ne Butkevičiui, o premjerui Kirkilui.

Beje, vienose ministerijose viceministrų kėdės jau ruošiamos parinktiems politikams, kitose pretendentai kol kas nėra įvardijami. Valdančioji koalicija tik užsiminė, kad atitinkamų ministerijų vadovai ir viceministrai bus iš tos pačios partijos.

Nemaloni staigmena

Po idiliškų apsilankymų šešiose ministerijose, kuriuos ženklino gėlės ir dovanos, 7-ojoje premjeras Kirkilas patyrė įtampą. Prie Susisiekimo ministerijos paradinio įėjimo Vyriausybės vadovo ir naujojo ministro parlamentaro Butkevičiaus lūkuriavęs buvęs ministras Čėsna LŽ sakė, kad neliks dirbti ministerijoje, nors jau buvo išreklamuotas kaip viceministras. Savo apsisprendimo priežastis Čėsna pažadėjo įvardyti visiems ministerijos salėje susirinkusiems darbuotojams.

Į sausakimšą posėdžių kambarį atvykęs premjeras padėkojo Čėsnai už nuveiktus darbus srityje, apie kurią, kaip ir apie daugelio kitų ministerijų veiklą, prisipažino ne daug išmanantis. „Žinau tik tiek, kad tai labai svarbu”, – sakė jis.

Butkevičius viso kolektyvo akivaizdoje pasidžiaugė, kad Čėsna liks viceministru. Šią žinią palydėjo darbuotojų plojimai ir neigimą reiškiantis Čėsnos galvos purtymas.

„Kviečiu mylėti ir gerbti naują ministrą. Jis tikrai garbingas žmogus, – apie Butkevičių šiltai atsiliepė Čėsna. – Dėkoju už kvietimą toliau dirbti kartu. Iš principo buvau sutikęs, bet per porą dienų mano mintys šiek tiek pasikeitė, todėl viceministro pareigų atsisakau”.

Šią naujieną lydėjo ministerijos darbuotojų atodūsiai ir sutrikęs Butkevičiaus šypsnys. Premjeras Kirkilas nė nepajudėjo, tačiau sutrikimą išdavė nuraudęs veidas.

Partinės intrigos?

LŽ šaltinių teigimų, būtent Kirkilui buvo skirtas šis viešas Čėsnos antausis už partijoje regztas intrigas prieš jį, eliminavimą iš ministrų kabineto. Kita vertus, teigiama, kad esama Čėsnos reputacijai galinčios pakenkti medžiagos.

Butkevičius LŽ sakė, kad po Čėsnos pateiktos staigmenos dar nespėjo susirasti viceministro. „Čėsnos atsisakymas man buvo didelė staigmena, nes dėl visko buvome sutarę, pasidalinę darbo barus. Jei jis tuo norėjo kažką pasakyti, tikrai ne man, nes mūsų santykiai labai geri”, – kalbėjo naujasis ministras.

Pats Kirkilas yra sakęs, kad po pasitarimo su prezidentu Valdu Adamkumi tuomet lipdytas ministrų kabinetas kiek pasikeitė. Socialdemokratas leido suprasti, esą šalies vadovas išstūmė Čėsną iš didžiosios politikos.

Vakar prezidento atstovė spaudai Rita Grumadaitė sakė, kad aptariant Vyriausybės narių kandidatūras su paskirtuoju premjeru apie Čėsnos ateitį Vyriausybėje apskritai nebuvo kalbama. Kirkilo atneštame preliminariame ministrų sąraše šio socialdemokrato pavardės nebuvo.

Butkevičių Adamkus norėjo matyti ministru, tačiau jam buvo nužiūrėjęs socialinės apsaugos ir darbo sritį. Kirkilas esą tikino, kad šis politikas labiau norėtų užimti susisiekimo ministro postą.

Išskirtinis dėmesys

Grumadaitė paaiškino, kad prezidentui buvo kilęs abejonių dėl socialinės apsaugos ir darbo ministre vėl tapusios Vilijos Blinkevičiūtės. Anksčiau girtos politikės tinkamumu suabejota po jos sprendimo dėl posto iš socialliberalų perbėgti pas socialdemokratus. Galbūt todėl politiškai atsinaujinusią ministrę Kirkilas nusprendė pristatyti ją gerai pažįstančiam ministerijos kolektyvui. Panašios ceremonijos nepatyrė kiti senbuviai – finansų ministras Zigmantas Balčytis, aplinkos ministras Arūnas Kundrotas ir žemės ūkio ministrė Kazimiera Prunskienė.

Tam tikru atžvilgiu senbuvis ir ūkio ministras Vytas Navickas, dirbęs pirmoje, antroje, trečioje, šeštoje Vyriausybėse. Valstietis liaudininkas pasidžiaugė, kad stipriai išsiplėtusioje ir pasikeitusioje ministerijoje dar atpažįsta senųjų bendražygių veidus.

Taisys klaidas

Navickas tarp pirmųjų darbų paminėjo savo pirmtako Darbo partijos (DP) ministro Kęstučio Daukšio priimtų sprendimų peržiūrėjimą. Daukšio sprendimas kurti papildomų etatų Smulkaus ir vidutinio verslo plėtros agentūroje buvo sukėlęs įtarimų, kad nueinantis ministras siekia įdarbinti partijai lojalius žmones. „Dėmesio centre bus žiniasklaidoje atgarsio susilaukę sprendimai – agentūros reikalai ir pinigų skirstymai dvejose įmonėse. Reikės įvertinti teisinį ir ekonominį pagrįstumą”, – sakė ministras.

Buvusio sveikatos apsaugos ministro „darbiečio” Žilvino Padaigos

priimtus sprendimus įdarbinti saviškius ministerijoje ruošiasi peržiūrėti jo įpėdinis „pilietininkas” Rimvydas Turčinskas. „Jei tai bus padaryta nepažeidžiant įstatymų, ko gero nebus galimybių kažką pakeisti”, – daug pažadėti negalėjo jis.

Ypatingų revoliucijų nežadėjo ir iš partiečio Remigijaus Motuzo švietimo ir mokslo ministerijos vairą perėmusi socialdemokratė, buvusi kultūros ministrė Roma Žakaitienė. Ji yra pirmoji moteris, vadovaujanti šiai ministerijai.

Gėlės ir ordinai

Vakarykštį ministrų pasikeitimą lydėjo pažadai tęsti ir spartinti užsibrėžtus Vyriausybės programos tikslus, nueinančių ministrų palinkėjimai ir daug gėlių. Kai kurie gavo ir dalijo dovanas.

Teisingumo ministras „pilietininkas” Petras Baguška ir valstiečių liaudininkų vadovauti Užsienio reikalų ministerijai deleguotas buvęs ambasadorius Baltarusijoje Petras Vaitiekūnas pirmus įsakymus skyrė pirmtakams pagerbti.

Buvęs užsienio reikalų ministras socialliberalas Antanas Valionis gavo medalį už nuopelnus Lietuvos diplomatinei tarnybai. DP savo veiklą neseniai suspendavęs buvęs teisingumo ministerijos vadovas Gintautas Bužinskas taip pat apdovanotas suvenyriniu medaliu už sėkmingą vadovavimą.

Bužinskas Baguškai atsidėkojo dovana – tradiciniu ministro portfeliu.

Tokią dovaną vidaus reikalų ministrui liberalcentristui Raimondui Šukiui įteikė kitas buvęs DP ministras – Gintaras Furmanavičius. Per plauką interpeliacijos išvengusį buvusį kultūros ministrą Vladimirą Prudnikovą pavaldiniai išlydėjo su bičių korio ir gėlių kompozicija. Rėžiant linkėjimus buvo sakoma, kad mažieji kultūros sistemos darbuotojai – tarsi bitės, nešančios padėkos medų. Naują ministrą liberalcentristą Joną Jučą ir premjerą Kultūros ministerija pasitiko įteikdama smėlio laikrodžius.

Ištaigingiausiai buvo sutiktas naujasis krašto apsaugos ministras Juozas Olekas ir į premjerus išlydėtas Gediminas Kirkilas.

Prie Krašto apsaugos ministerijos vyko ceremonija, kurioje iškilmingos karių rikiuotės akivaizdoje Kirkilas perdavė ministerijos vėliavą ir ministro skeptrą Olekui.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.