Uždrausta prekiauti nekokybiškomis vėliavomis

Po „Lietuvos žinių” straipsnio patikrinusi prekybos centrus Kaune Valstybinė ne maisto produktų inspekcija uždraudė prekiauti nekokybiškomis valstybinėmis vėliavomis

Nekokybiškų, standarto ir etalono neatitinkančių Lietuvos valstybinių vėliavų aptikta keliuose Kauno prekybos centruose. Valstybinės ne maisto produktų inspekcijos Rinkos priežiūros valdymo sistemų specialistė Ona Kušeliauskaitė LŽ informavo, kad vienas patikrinimų buvo atliktas parduotuvėje „Armijai ir civiliams”, kuri priklauso bendrovei „Baltijos arsenalas”. Įmonė prekiavo Lietuvos valstybės vėliavomis, kurias mūsų šalies rinkai pateikė Vokietijos firma. Nustatyti šie pažeidimai: vėliavos geltona ir raudona spalvos neatitiko etalono, prie vėliavos koto prisiūta 3,5 cm baltos spalvos juosta, audeklo plotis ir ilgis neatitiko reikalaujamo standarto santykio, nėra pateikta ženklinimo etiketės su nuorodomis apie gamintoją. Nenurodyta gaminio pluošto sudėtis, priežiūros žymėjimo simboliai. Įslaptintas ir gamintojas. Padaryta išvada, kad minėtos vėliavos neatitinka teisės aktų reikalavimų.

Buvo patikrintos ir prekybos centre „Maxima” Pramonės prospekte parduodamos Kinijoje pagamintos vėliavos, kurios sulaukė tokio pat vertinimo. Audinio spalvos neatitiko etalono, vėliavos susiūtos baltos spalvos siūlais, neišlaikytas ilgio ir pločio santykis. Prekiauti tokiomis vėliavomis buvo uždrausta.

Patikrinimas atskleidė dar vieną problemą. Paaiškėjo, kad Lietuvos vėliavų gamintojai – daugiausia smulkūs verslininkai – priversti konkuruoti šalies rinkoje su užsieniečiais nelygiomis sąlygomis. Griežtos taisyklės taikomos mūsų siuvėjams, tačiau jos negalioja užsieniečiams.

VNMPI darbuotojai dažnai tikrina gaminamas vėliavas. Retas atvejis, kad būtų pažeisti griežti reikalavimai, taikomi vėliavoms siūti. Tačiau Lietuvos rinkoje klesti Kinijoje ir Vokietijoje pasiūtos nacionalinės vėliavos, neatitinkančios standartų. Ūkio ministerijos Gaminių techninio reglamentavimo skyriaus specialistė Rasa Sodeikaitė tikino, kad jų tarnyba pagal galiojančius įstatymus gali išduoti licencijas, gali sustabdyti jų galiojimą ar jas panaikinti. Kontrolę atlieka inspekcija. Pasiteiravome, kodėl nereikalaujama licencijų iš užsienio gamintojų, siuvančių Lietuvos valstybines vėliavas. „To reikėtų klausti įstatymo rengėjų. Dabartinis įstatymas to nereikalauja”, – sakė ji.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.