Onkologiniams ligoniams – nemalonus akibrokštas

Sunkiai sergantys žmonės priversti už savo pinigus pirkti būtinus brangius vaistus, nes kompensuojamųjų rinkoje jų paprasčiausiai nebeliko. Valdininkai nežino, ar kas nors ligoniams grąžins išleistas lėšas.

Jau daugiau nei mėnesį Vilniaus universiteto ligoninės Santariškių klinikų Hematologijos, onkologijos ir transfuziologijos centras neturi vienų vaistų, būtinų kraujo vėžiu sergantiems pacientams gydyti. Dakarbazinas kartu su kitais medikamentais naudojamas chemoterapijoje. Vienintelio registruoto ir kompensuojamojo vaisto dingimas ligoniams sukėlė daug nerimo. Baiminamasi, kad be šio medikamento vėžio gydymas bus nevisavertis. Tai ne pirmas atvejis, kai šis preparatas pradingsta iš rinkos.

Gydytojai pasipiktinę

Pasak minėto centro direktoriaus gydytojo Laimono Griškevičiaus, kodėl staiga nutrūko chemoterapinio vaisto dakarbazino tiekimas, reikėtų klausti gamintojų ir tiekėjų. „Pacientų gydymo efektyvumas priklauso nuo nepertraukiamo vaisto vartojimo. Deja, patys to vaisto pasigaminti negalime. Atsidūrėme nepavydėtinoje padėtyje”, – apgailestavo Griškevičius. Pasak daktaro, apie tai, kad vaistas bus tiekiamas su pertraukomis arba iš viso jo nebus, iš anksto centras nebuvo informuotas.

Vis dėlto, pacientai nebuvo palikti likimo valiai. „Kad gydymas nenutrūktų, ligoniams skiriame kitų – analogiškų vaistų, tiesa, Lietuvoje neregistruotų. Tačiau žmonėms juos tenka nusipirkti patiems. Tad chemoterapijos kursas nesutrinka”, – aiškino Griškevičius. Anot jo, dėl šio vaisto tiekimo jau ne kartą yra kilę problemų. „Aš pats ne kartą rašiau raštus ir gamintojams, ir didmenininkams, ir Valstybinei vaistų kontrolės tarnybai. Trumpam situacija pagerėdavo, tačiau istorija vėl kartojasi”, – piktinosi daktaras.

Sutriko gamyba

Kaip LŽ vakar aiškino farmacinės firmos „Limedika”, tiekiančios dakarbaziną į Lietuvą, tiekimo skyriaus vadovas Alvydas Turskis, šių vaistų gamyba sutrikusi pačioje gamykloje. Preparatas gaminamas Čekijoje, o pati gamykla priklauso vienam didžiausių Europoje „Plivos” farmacijos koncernui, įsikūrusiam Kroatijoje. Būtent iš šios šalies, nepriklausančios Europos Sąjungai (tai sukelia papildomų problemų), į Lietuvą vežami šie vaistai.

Dėl kokių priežasčių gamyba sutriko, „Limedikos” atstovas sakė negalįs paaiškinti. „Gamintojas šiuo metu negali patiekti rinkai šio preparato”, – sakė Turskis. Jis taip pat stebėjosi, kad vaisto gamintojas, kuris Lietuvoje pats užsiima rinkodara, nepasirūpino atvežti ir sukaupti didesnio šio preparato kiekio. „Kitų šios firmos gaminių netrūksta”, – teigė Turskis. Jis patvirtino, kad šiuo metu ieškoma ir kitų dakarbazino ar analogiškų vaistų gamintojų.

Farmacinės firmos atstovas prognozavo, kad Lietuvoje dakarbazino turėtų atsirasti rugpjūčio pradžioje.

Abejingumas ligoniams

LŽ skambinę minėto Santariškių centro pacientai guodėsi, kad dabar jiems už chemoterapijos seansams reikalingus vaistus reikia primokėti beveik 500 litų. Deja, ne visi gali skirti tiek pinigų už vieną gydymo kursą. Pasak pacientų, teritorinės ligonių kasos jiems pataria vaistinėse gautus čekius pateikti apmokėti ligoninei, kurioje jie gydosi. O Farmacijos departamente jiems esą buvo patarta iš pradžių kreiptis į teritorinę ligonių kasą, o tada jau eiti pirkti vaistų. Kaip elgtis jau nusipirkusiesiems, valdininkai nesugebėjo patarti.

Vakar Sveikatos apsaugos ministerijos darbuotojams buvo pristatytas naujas ministras. Tad rasti bent vieną valdininką, kuris galėtų pakomentuoti iškilusią problemą, LŽ nepavyko.

Farmacijos departamento direktorius Linas Mažeika prisipažino nieko nežinąs apie minėtų vaistų trūkumą ir žadėjo išsiaiškinti šį reikalą. Jo nuomone, vaistais privalėjo pasirūpinti pati ligoninė.

Valstybinės ligonių kasos direktorius Algis Sasnauskas paaiškino, kad už vaistus sumokėtų pinigų žmonėms tikrai niekas negrąžins. Jis taip pat pažadėjo pasidomėti šiuo reikalu.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Medicina su žyma , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.