Jūrų muziejaus plėtros planai pakibo ant plauko

Vilniaus valdininkams į miltus sumalus finišo tiesiąją jau pasiekusį Lietuvos jūrų muziejaus ir delfinariumo plėtros projektą, iškilo reali grėsmė, kad dvejus metus trukę projektavimo darbai nueis šuniui ant uodegos, o jiems finansuoti pagal PHARE programą skirti 236 tūkst. eurų bus išmesti kaip į balą.

„Vakarų ekspresas” nekart rašė apie ketinimą Kopgalyje pastatyti visoje Europoje unikalų delfinų terapijos centrą, kuriame būtų teikiama pagalba neįgaliems vaikams. Tam planuota rekonstruoti šiuo metu jau veikiantį delfinariumą, įrengti keletą naujų baseinų.

Greta delfinų terapijos centro ketinta atidaryti nedidelį viešbutį, taip pat ištisus metus veikiantį vandens teikiamų pramogų ir sveikatingumo centrą, konferencijų salę, keletą kavinių.

Pasak Jūrų muziejaus direktorės Olgos Žalienės, preliminariai bendra šio objekto vertė neturėtų viršyti 60 mln. litų. Lėšų jam įgyvendinti planuota gauti iš Europos Sąjungos struktūrinių fondų, taip pat tikėtasi ir privataus kapitalo paramos.

Tačiau tokiems klaipėdiečių planams kategoriškai pasipriešino Valstybės saugomų teritorijų tarnybos prie Aplinkos ministerijos direktorė Rūta Baškytė. Jos teigimu tai, ką šiuo metu planuoja klaipėdiečiai, reikštų ne ką kita, kaip naujos gyvenvietės Kuršių nerijoje atsiradimą, o tai esą visiškai nepriimtina.

Pasak valdininkės, idėjai steigti delfinų terapijos centrą ji be išlygų pritarianti, tačiau tam esą visai pakaktų rekonstruoti esamą delfinariumą bei greta jo įrengti atvirus baseinus su geoterminiu vandeniu. Apie kokias nors naujas statybas šioje valstybės saugomoje teritorijoje negalį būti jokios kalbos.

Jai antrino ir Kultūros paveldo departamento direktorius Albinas Kuncevičius. Anot jo, idėja Kopgalyje steigti vandens pramogų ir sveikatingumo kompleksą apskritai nesvarstytina.

Projektą kritikavo ir Lietuvos valstybinės žuvivaisos ir žuvininkystės tyrimo centro, valdančio greta muziejaus esančią laboratoriją bei jai priklausantį baseiną, generalinio direktoriaus pavaduotojas Vytautas Vaitiekūnas. Pasak jo, klaipėdiečiai, prisidengdami gražia idėja, Kopgalyje iš tiesų planuoją pastatyti vos ne dar vieną „Maximą” ir taip galutinai suardyti unikalų kraštovaizdį.

Šitaip pakrypus reikalams, Jūrų muziejaus plėtros iniciatoriams beliko du keliai – radikaliai keisti projektą arba tiesiog viską pamiršti.

Ar pavyks rasti kompromisą, turėtų paaiškėti artimiausiu metu – mat norint gauti planuotą ES finansavimą, visus dokumentus, reikalingus paraiškai teikti, būtina parengti iki lapkričio 8 dienos.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.