Per atostogas – senais karo takais

Vakar Seimo nariai iškilmingai sugiedojo Lietuvos himną ir ėmė mojuoti pagaliau prasidėjusių atostogų vėliavomis, nors pagal Konstitucinio Teismo išaiškinimą parlamentarai apskritai neturi teisės atostogauti.

Retas kuris klaipėdietis Seimo narys šiemet dums į užsienį – politikai mieliau laiką leis Lietuvoje, pajūryje, prižiūrės anūkus ar remontuos savo būstus.

Tiesa, ką tik iškepta Seimo narė, buvusi Klaipėdos apskrities viršininko pavaduotoja Irina Rozova kels sparnus į JAV aplankyti senos draugės, o Vytautas Čepas – į Tunisą, prie kurio krantų tarnavo povandeniniame laive per 1970-aisiais vykusį Egipto ir Izraelio karą.

Prisimins karą

Pernai visi parlamentarai atostogavo nelegaliai, nes Seimas nebuvo reglamentavęs tautos išrinktųjų atostogų. Vėliau buvo išaiškinta, kad Seimo nario mandatas – nepertraukiamas, todėl politikai oficialių atostogų neturi visus ketverius kadencijos metus.

Laikotarpis tarp pavasario ir rudens sesijų vadinamas pertrauka tarp posėdžių, o parlamentarai ir tuomet turi atstovauti savo rinkėjų interesams. Politikai tarp sesijų gauna normalų Seimo nario atlyginimą, o ne vadinamuosius „atostoginius”. Rudens sesija prasideda rugsėjo 10 dieną.

Gal todėl ne maža dalis pajūryje išrinktų Seimo narių mieliau renkasi poilsį Lietuvoje.

Tarp tradiciškai „sėsliųjų atostogininkų” galima priskirti Seimo narius Ireną Šiaulienę, Antaną Bosą, Vaclavą Stankevičių, Vytautą Grubliauską, Vytautą Čepą.

Tiesa, paprastai savo sodyboje Klaipėdos rajone, Lankupių kaime, atostogaujantis V. Čepas šiemet rudeniop norėtų išlėkti į Šiaurės Afrikos valstybę Tunisą.

„Daugiausiai laiko praleisiu savo sodyboje. Skaitysiu, toliau rašysiu savo knygą, valtimi pasileisiu 10 kilometrų žemyn Minija. Vėliau planuoju vykti į Tunisą. Mat kai buvau jaunas jūreivis ir tarnavau sovietinės armijos povandeniniame laivyne, man teko kariauti arabų pusėje prieš žydus”, – suintrigavo politikas.

Jis tikino, kad nežinomu pakrikštytame 1970-ųjų metų kare tarp Egipto ir Izraelio arabams daug pagelbėjo Sovietų sąjunga.

„Metus tarnavau Aleksandrijoje, teko ir prie Tuniso būti, todėl noriu vėl aplankyti tas vietas”, – „Vakarų ekspresui” sakė klaipėdietis.

Atidėjo medaus mėnesį

Kadangi šiemet dėl užsitęsusios politinės krizės iki liepos 19 d. buvo pratęsta Seimo sesija, planus teko pakoreguoti liepos 1-ąją Klaipėdos miesto tarybos narę Viliją Venckutę vedusiam Seimo nariui Raimundui Palaičiui.

„Planavome vykti į medaus mėnesį po Mindaugo karūnavimo dienos, bet ta sesija… Dabar ketiname vykti į Estiją aplankyti kolegą parlamentarą estą. Vėliau – į Norvegiją. Aš ten jau buvau, bet noriu žmonai parodyti fiordus, 600 metrų aukščio skardį virš jūros. O po to – į Romą”, – pasakojo jaunavedys.

Aukštai sparnus kels lygiai prieš savaitę Seime prisiekusi politikė I. Rozova – ji teigė dar neturėjusi atostogų dirbdama Klaipėdos apskrities viršininko administracijoje.

„Esu dar prieš tris mėnesius suplanavusi kelionę į JAV. Skrisiu į Niujorką, nes jau penkerius metus žadėjau aplankyti ten gyvenančią draugę. Vyksiu ir į Bostoną, Vašingtoną. JAV dar nesu buvusi. Užteks šią šalį matyti vien per televiziją, skaityti apie ją straipsnius ir knygas, noriu pati pamatyti”, – sakė I. Rozova. Kelionė lėktuvu pirmyn ir atgal jai atsieis apie 2 tūkst. litų.

Tiesa, Klaipėdos politikė prisipažino nežinojusi, kad Seimo nariai neturi oficialių atostogų.

Atostogos – su Manueliu

Rūpestinga močiute save gali vadinti ir Aldona Staponkienė – savo atostogas ji paaukos Ispanijoje ketvirtus metus dizainą studijuojančios už ispano ištekėjusios dukters Vytautės trejų metų sūnui Manueliui.

„Jis puikiausiai kalba lietuviškai ir Klaipėdoje vieši jau kelis mėnesius. Duktė baigia bakalauro studijas Europos dizaino instituto Barselonos skyriuje, todėl aš prižiūriu Manuelį. Važinėsime po pajūrį, o vėliau vyksime į mano gimtinę Dzūkiją, Varėnos rajone esančią Preilos gyvenvietę”, – teigė politikė.

A. Bosas tikino laiką leisiantis Palangoje bei Labanore, kur turi savo sodybą. „Nardysiu, žvejosiu, sportuosiu. Prie jūros plaukiosiu vandens motociklu”, – sakė politikas.

V. Stankevičius dienraščiui sakė, kad būdamas jūrų kapitonas labai daug keliavo, todėl dabar mėgsta atostogas praleisti su šeima pajūryje.

„Mano telefonas bus įjungtas, tad galėsiu spręsti ir rinkėjų problemas. Namie remontuosiu būstą, nes tai moku daryti pats. Dar žolę pjausiu”, – planais dalijosi parlamentaras.

V. Grubliauskas teigė, kad didžiausios atostogos – būti su šeima, draugais, todėl liks Klaipėdos krašte.

Tą patį sakė ir I. Šiaulienė, kuri, be poilsio pajūryje, tradiciškai ketina aplankyti Žiogų giminės, kurios atstovė yra, sąskrydį Šilutės rajone.

Norėjo į Libaną

Per šias atostogas niekur kojos iš Lietuvos nekels ir pernai Aukštuosiuose Tatruose, Slovakijoje, poilsiavęs Eligijus Masiulis, kurio žmona Ieva rugpjūtį toliau dalyvaus archeologiniuose kasinėjimuose Klaipėdoje, netoli Jūrininkų prospekto aptiktoje XIII amžiaus gyvenvietėje.

„Be to, jau buvau Berlyne per pasaulio futbolo čempionato finalą”, – sakė parlamentaras.

Parlamentarė Ramunė Visockytė prisipažino, kad nori vykti „toli, kuo ilgiau ir pigiai”.

„Dar nežinau, kur. Gal į Meksiką, gal į Kiniją, gal į Tailandą. Noriu egzotiškos šalies. Įsivaizduojate, prieš keletą mėnesių internete buvau radusi gana pigią kelionę į Libaną ir rugpjūtį norėjau ten vykti, o dabar prasidėjo karas…” – dalijosi įspūdžiais parlamentarė.

Tiesa, šią savaitę pradėjus dirbti naujajai Vyriausybei, mažiausiai pusmetį atostogų neturės nei ministrai, nei premjeras Gediminas Kirkilas, kuris pernai atostogavo Nidoje.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.