Politikui – gėlės, jo skriaudikui – kaltinimai

Vakar buvo pirmoji naujojo vidaus reikalų ministro 39-erių Raimondo Šukio darbo ministerijoje diena.

Pareigūnas priėmė sveikinimus ir gėles.

Tą pačią dieną į Vilniaus miesto apylinkės prokuratūrą buvo iškviestas 25 metų Eimutis Čiukšys, gegužės mėnesį sumušęs R.Šukį.

E.Čiukšiui buvo pareikštas kaltinimas dėl valstybės tarnautojo įžeidimo ir viešosios tvarkos suardymo.

Ikiteisminis tyrimas šioje byloje jau buvo baigtas anksčiau, nei R.Šukys tapo vidaus reikalų ministru.

Atsiprašyti – negarbė?

Kaltinamajam teismas galėtų sušvelninti bausmę, jeigu šis atsiprašytų nukentėjusiojo.

Tačiau E.Čiukšys to daryti neketina.

„Lietuvos ryto” kalbinti kriminalistikos specialistai svarstė, kad ne kartą jau teistas E.Čiukšys nenori pasirodyti esąs silpna asmenybė, nes kalėjimo ragavusių vyrų pasaulyje atsiprašinėti pareigūnų – jų garbę žeminantis poelgis.

Kuo pareigūnas yra aukštesnio laipsnio, tuo didesnę nešlovę galima užsitraukti atsiprašinėjimais.

Ką jau kalbėti apie ištartus atgailos žodžius vidaus reikalų ministrui.

Smogė parlamentarui

Kaip jau rašė „Lietuvos rytas”, šių metų gegužę sostinės Užupio rajone vedžiodamas Labradoro retriverių veislės šunį tuometis Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininko pavaduotojas R.Šukys išgirdo moters pagalbos šauksmą.

Jis pastebėjo, kad gatvėje stovinčiame automobilyje blaškosi moteris, šalia jos sėdi išsigandęs maždaug dvejų metų berniukas, o prie vairo – augalotas, jaunas vyriškis.

R.Šukiui paklausus, kas vyksta, vyriškis paliepė: „Čia mano vaikas ir mano asmeniniai reikalai. Dink iš čia per porą minučių!”

Tačiau R.Šukys grasinimų nepabūgo.

„Niekur aš nedingsiu, kol nepaaiškinsite, kas čia vyksta, ir neišleisite moters”, – pareiškė vyriškiui teisininko išsilavinimą turintis politikas.

Tuomet vyriškis, nieko daugiau neaiškindamas, smogė Seimo nariui kumščiu į veidą, skėlė antausį ir apstumdė.

Policija pasirodė neryžtinga

Buvo iškviesti policininkai, tačiau jie, R.Šukio nuomone, iš pradžių elgėsi neryžtingai.

Užuot sutramdę užpuoliką, ramiai klausėsi rusiškų keiksmažodžių ir grasinimų, netgi bandė su juo derėtis. Tik kai ir policininkų akivaizdoje vyriškis ėmė švaistytis kumščiais, jam buvo uždėti antrankiai.

Beje, vėliau atlikus tarnybinį patikrinimą, konstatuota, kad policininkų veiksmai neprieštaravo teisės aktams, ir jiems tarnybinės nuobaudos neskirtos.

Tuo tarpu policininkus iškeikusiam E.Čiukšiui dabar pareikštas kaltinimas dėl valstybės tarnautojo įžeidimo.

Buvo ne kartą teistas

Vilniaus automobilių remonto dirbtuvių kėbulininkas E.Čiukšys jau ne kartą ir anksčiau turėjo reikalų su teisėsauga.

Pirmą kartą į teisiamųjų suolą jis pakliuvo dar 1999 metais už tai, kad išplėšė automobilį. Tuomet teismas jį nubaudė dvejiems metams laisvės atėmimo, bausmės vykdymą atidedant.

Bet tais pačiais metais E.Čiukšys dar kartą nusikalto – įsibrovė į gyvenamąjį namą Anykščių rajone ir pagrobė maisto produktų. Teismas jį įkalino dvejiems su puse metų.

Išėjęs į laisvę E.Čiukšys po kiek laiko ir vėl pakliuvo į teisėtvarkos akiratį. Jis buvo teisiamas už tai, kad su bendrininku savavaldžiavo – apkaltinęs automobilio vagyste, sumušė vieną vilnietį.

Tačiau tą kartą realios laisvės bausmės vilnietis išvengė, nes susitaikė su nukentėjusiuoju.

Gresia nelaisvės bausmė

Mėginimas susitaikyti galbūt sušvelnintų bausmę E.Čiukšiui ir dabar. Tačiau jis nė nemėgino to daryti. Užpuolikas R.Šukio iki šiol net neatsiprašė.

Dabar E.Čiukšiui gresia laisvės atėmimas iki dvejų metų. Teismas gali jam skirti ir švelnesnę bausmę – atidėti įkalinimą, apsiriboti areštu, viešaisiais darbais ar net bauda.

„Kaltinamasis neištarė žodžio „atsiprašau”, nors per ikiteisminį tyrimą ir prisipažino, kad man smogė kumščiu”, – vakar „Lietuvos rytui” patvirtino R.Šukys.

Kaltino įtemptus nervus

„Pasakysiu tiesiai šviesiai: jeigu būčiau R.Šukiui vožęs į veidą šiaip sau, tuomet atsiprašyčiau. Bet dabar nesijaučiu labai nusikaltęs. Prisipažįstu – blogai pasielgiau, kad viešoje vietoje jam užtvojau.

Bet supraskite ir mane. Tada aiškinausi santykius su savo vaiko motina.

Staiga priėjo pašalinis žmogus ir įsikišo į mūsų šeimyninį konfliktą. Normaliai jam liepiau pasišalinti, bet jis nesutiko. Mano nervai buvo labai įtempti, todėl ir atsitiko taip, kaip atsitiko”, – „Lietuvos rytui” aiškino E.Čiukšys.

Įtikinėjo ir advokatas

Vis dėlto R.Šukys dar gali išgirsti E.Čiukšio atsiprašymą bylą nagrinėjant teisme.

Atsiprašyti kaltinamąjį ragino ir valstybės jam paskirtas advokatas Sergejus Pelšas: „Įtikinėjau jį, kad atsiprašytų. Bet jis kol kas aiškino, kad jam taip daryti neleidžia išdidumas”.

Advokatas mano, kad išgirdęs atsiprašymą teismas, atsižvelgdamas į jo ginamojo būseną, greičiausiai neskirtų realios laisvės atėmimo bausmės.

Pataria rūpintis vaiku

R.Šukys dar turi teisę E.Čiukšiui pateikti ir civilinį ieškinį dėl moralinės žalos atlyginimo, tačiau neketina to daryti.

„Tegul jis geriau tais pinigais, kuriuos galėčiau prisiteisti, paremia savo vaiką”, – kalbėjo naujasis vidaus reikalų ministras.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Justicija su žyma , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.