Keičiama transporto priemonių registravimo tvarka

Artimiausiomis dienomis įsigalios naujos Kelių transporto priemonių registravimo taisyklės, jos gerokai palengvins vairuotojų gyvenimą. Dėl paprastesnių biurokratinių procedūrų bus sutaupoma ir laiko, ir pinigų.
Valstybės įmonė „Regitra” nebeišduos transporto priemonės naudotojo pažymėjimų ir automobilių savininkams ims išdavinėti naujoviškus, visus ES standartus atitinkančius transporto priemonės registracijos liudijimus, o transporto priemonių registravimui taikys paprastesnes procedūras.

Šias ir kitas naujoves numato šių metų liepos 13 dieną patvirtintos (l. e. p. vidaus reikalų ministro įsakymas Nr. 1V-268) naujos Kelių transporto priemonių registravimo taisyklės. Naujosios taisyklės įsigalios jas paskelbus „Valstybės žiniose”.

„Ankstesnės, nuo 2001 m. galiojusios Kelių transporto priemonių registravimo taisyklės šiemet atnaujintos dėl ES direktyvos reikalavimų bei vykdant Elektroninės valdžios koncepcijos įgyvendinimo priemonių plane numatytą siekį teikti elektronines transporto priemonių registravimo paslaugas”, – sakė VĮ „Regitra” l. e. p. generalinis direktorius Leonardas Kęstutis Jasūdis.

Naujosios taisyklės leidžia atsisakyti transporto priemonės išregistravimo tais atvejais, kai ją parduodantys ir įsigyjantys asmenys yra Lietuvos Respublikos gyventojai ar Lietuvos Respublikoje įregistruotos įmonės. Transporto priemonė bus išregistruojama tik tada, kai ji bus parduodama ar dovanojama užsieniečiui ar užsienyje registruotai įmonei, baigus eksploatavimą bei kai kuriais kitais taisyklėse numatytais atvejais, – skelbiama oficialiame VĮ „Regitra” pranešime.

Identifikavimo apžiūra bus atliekama transporto priemonę pirmą kartą įregistruojant Lietuvoje ir kai bus registruojami pakeisti jos duomenys. Be to, apžiūra bus atliekama ir tada, kai transporto priemonė įregistruota Lietuvos Respublikoje iki 2001 m. vasario 1 d. ir registravimo duomenys vėliau nekeisti; kai registravimo dokumente nėra įrašytas variklio numeris arba nėra įrašo, kad variklio numeris nenustatytas.

Paprastesnis perregistravimas

Pasak VĮ „Regitra” Registracijos metodikos skyriaus vyr. specialisto Laimučio Skersinio, esminis pasikeitimas ir yra tas, kad nuo šiol parduodant automobilį Lietuvoje nebereikės jo išregistruoti ir vėl iš naujo įregistruoti. „Iki šiol žmogus, parduodantis mašiną, turėdavo pasirūpinti jos išregistravimu, o naujas savininkas – priregistravimu. Dabar transporto priemonė bus paprasčiausiai perrašoma kitam žmogui, t.y. duomenų bazėje tiesiog bus pakeista mašinos savininko pavardė”, – sakė L.Skersinis.

Be to, nelikus šių reikalavimų, parduodant ir perkant automobilį nebereikės mokėti „Regitrai” už registravimo paslaugas. Žinoma, naujajam savininkui vis tiek kainuos naujas transporto priemonės registracijos liudijimas – keičiantis savininkui, registracijos liudijimą (vadinamąjį techninį pasą) vis tiek reikia keisti. Pasak „Regitros” Panevėžio filialo vyresniojo specialisto Egidijaus Barzdos, kiek kainuos naujieji (t.y. ES standartus atitinkantys) registracijos liudijimai, kol kas dar nežinoma. „Oficialiai naujųjų pažymėjimų kaina dar nepatvirtinta, bet manome, kad jie turėtų kainuoti panašiai kaip ir senieji”, – sakė E.Barzda.

Perregistruojant mašiną kito žmogaus vardu, supaprastės ir jos patikrinimo procedūra. Tiksliau, tam tikrais atvejais jos visai neliks – jei automobilio techniniai duomenys nesikeis, „Regitros” specialistai vizualiai jo nebetikrins.

Išregistravimas – ir be transporto priemonės

Naujosiose taisyklėse yra naujovių, susijusių su baigtų eksploatuoti transporto priemonių išregistravimu. Iki šiol mašinos savininkas, ją atiduodantis utilizuoti į apdorojimo įmonę, turėdavo „Regitrai” pristatyti pažymą apie mašinos sunaikinimą. Nuo šiol to daryti jam nebereikės – apie transporto priemonės utilizavimą praneš pati tai padariusi įmonė, o transporto priemonė bus išbraukiama iš „Regitros” duomenų bazės.

Paprastesni reikalavimai bus taikomi ir į užsienį parduotų transporto priemonių išregistravimui.

Nauja tai, kad į VĮ „Regitra” pristatyti transporto priemonės, jos valstybinio numerio ženklų ar registravimo dokumentų nereikės. Tai leis daug paprasčiau išregistruoti į užsienį parduotas transporto priemones ir taip patikslinti Lietuvos kelių transporto priemonių duomenų bazę. Šioje bazėje šiandien yra per 1,8 mln. įrašų apie šalyje registruotas transporto priemones. Manoma, jog tarp šių duomenų kol kas yra ir dešimtys tūkstančių Lietuvoje taip ir neišregistruotų, į buvusios Sovietų Sąjungos šalis parduotų transporto priemonių.

Nebebus įteisinami „lavonai”

Numatomi pokyčiai ir naudotus automobilius iš užsienio gabenantiems bei Lietuvoje parduodantiems verslininkams – vadovaujantis ES direktyvomis, nebebus galima įregistruoti automobilio be originalių dokumentų. „Jei užsienyje mašina nurašoma, ten išduodamos pažymos apie tai, o originalūs dokumentai paimami. Iki šiol tokius automobilius registruodavome, dabar to daryti nebegalėsime”, – aiškino VĮ „Regitra” Registracijos metodikos skyriaus vyr. specialistas Laimutis Skersinis.

Ne paslaptis, kad tokie „lavonai” (avarijose beviltiškai sudaužytos, per potvynius nukentėjusios ir kitokios nurašytos, nesaugios mašinos) iki šiol būdavo „reanimuojamos” Lietuvoje ir įregistruojamos. Dabar to padaryti nebepavyks.

Naudotojo pažymėjimų neliks

Naujosios registravimo taisyklės kai kam sukels ir nepatogumų. Mat nebebus išduodami transporto priemonės naudotojo pažymėjimai. Jie itin patogūs, kuomet ta pačia transporto priemone naudojasi du ar daugiau asmenų: savininkas turi registracijos, o kiti naudotojai – naudotojo pažymėjimus. Taip išvengiama problemų ir nemalonumų dėl paprasčiausio užmaršumo: pasiėmus automobilio raktelius, pamirštama pasiimti registracijos liudijimą, o kai sustabdo policijos pareigūnai, – kyla problemų dėl automobilio (ir jo savininko) identifikavimo.

Mėlynieji naudotojo pažymėjimai (registracijos pažymėjimai – žalios spalvos) leisdavo išvengti tokių nemalonių situacijų. Vien pernai VĮ „Regitra” išdavė per 32 tūkstančius transporto priemonių naudotojų pažymėjimų.

Naudotojo pažymėjimų atsisakoma dėl ES direktyvos reikalavimo vietoj dabar išduodamų dviejų tipų transporto priemonės registravimo dokumentų vienai transporto priemonei išduoti tik vieno tipo dokumentą – ES direktyvos reikalavimus atitinkantį transporto priemonės registravimo liudijimą.

„Jau išduoti naudotojo pažymėjimai galios iki transporto priemonės perregistravimo arba iki pažymėjime nurodytos galiojimo datos. Daugiau naudotojo pažymėjimų įmonė nebeišduoda”, – sakė VĮ „Regitra” l. e. p. generalinis direktorius L.K.Jasūdis.

Naujoviški pažymėjimai

Netrukus registruojamų automobilių savininkams bus pradėti išdavinėti naujoviški, visus ES standartus atitinkantys transporto priemonės registracijos liudijimai.

Jie nuo dabartinių skirsis ne tik išvaizda, bet ir apie transporto priemonę pateikiamų duomenų skaičiumi. Šiuo metu liudijimuose nurodoma tik maksimali bei leidžiama transporto priemonės masė, kategorija, vietų skaičius bei duomenys apie variklį – galia, tūris bei degalų tipas.

Naujuose liudijimuose bus rašomas ir tipas, variantas arba versija, variklio numeris, klasės bei kėbulo tipo kodas.

Kadangi naujo pavyzdžio registracijos liudijimai bus beveik tokie pat visose ES šalyse, bet kurios valstybės pareigūnai be problemų iššifruos visus automobilio duomenis. Tai, jog šis dokumentas – registracijos liudijimas, bus parašyta visomis (t.y. dvidešimt viena) oficialiomis ES kalbomis.

Ateityje – paslaugos internetu

Anot „Regitros” vadovų, naujosiose registravimo taisyklėse sudaromos prielaidos elektroninių paslaugų teikimui. Kai leis techninės galimybės, kai kurias registravimo procedūras bus galima susitvarkyti internetu. Tikimasi, kad tokia sistema bus įgyvendinta po metų ar pusantrų.

„Tikimės, jog naujoji registravimo tvarka leis klientams daugeliu atvejų sutaupyti ir laiko, ir lėšų. Dar didesnę naudą klientai pajus tada, kai galės naudotis įmonės teikiamomis elektroninėmis paslaugomis. Jų galimybių studija jau baigta, rengiamasi tolimesniam įgyvendinimo etapui, „- sakė VĮ „Regitra” l. e. p. generalinis direktorius Leonardas Kęstutis Jasūdis.

Beje, Lietuvos Respublikos vidaus reikalų ministro įsakymu valstybės įmonei „Regitra” pavedama nuo 2007 m. sausio 2 d. išduoti ir keisti vairuotojo pažymėjimus. Taigi, nuo kitų metų „Regitra” ne tik egzaminuos būsimuosius vairuotojus, bet ir išduos bei keis vairuotojų pažymėjimus. Iki šiol vairuotojų pažymėjimų išdavimu ir keitimu rūpinasi policijos Eismo priežiūros tarnyba.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Transportas su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.