Apgynė sirgusios motinos orumą

Kaunietė Gražina Paškevičienė Kauno medicinos universiteto klinikų (KMUK) Angiochirurgijos skyriuje pirmą kartą per savo netrumpą gyvenimą susidūrė su jai neregėtu ligonio slaugos metodu.

Kai G.Paškevičienės senutėlės mamos rankos pirštai pabalo, tapo nejautrūs, o pati ranka – nevaldoma, dukra iškvietė greitąją medicinos pagalbą į namus. Atvykę medikai padarė širdies kardiogramą ir išvežė senolę į KMUK. Gydytojas Donatas Inčiūra nedelsdamas pašalino krešulį ir ligonės dukra, atrodo, galėjo lengviau atsikvėpti.

„Kitą dieną paprašiau budėjusios bendrosios praktikos slaugytojos Marytės Rėkiūtės porą valandų prižiūrėti mamą, nes norėjau parvažiuoti į namus pavalgyti ir persirengti. Išgirdusi tai, slaugytoja pasakė, kad ligonės nežiūrės, o valgyti galiu nusipirkti už Klinikų vartų. Buvau priblokšta tokio atsakymo, tačiau namo visgi išėjau, nes mama miegojo”, – pasakojo G.Paškevičienė.

Grįžusi moteris rado mamą, tiksliau, jos rankas tvirtai marlės bintais pririštas prie lovos. Anot G.Paškevičienės, mama atrodė tarsi nukryžiuota. Slaugytoja paaiškino padariusi tai todėl, kad senolė norėjo išlipti iš lovos. „Na, ir kas? – stebėjosi ligonės dukra. – Juk mama iki šiol pati išlipdavo iš lovos ir šiek tiek paeidavo. Ar dėl to ją reikėjo pririšti prie lovos?”

Kitą naktį pasikartojo ta pati istorija, nes budėjo ta pati M.Rėkiūtė. Tik šį kartą senolė verkė pažeminta tokio slaugytojos elgesio. Kai G.Paškevičienė paklausė slaugytojos, kodėl ji šitaip elgiasi, slaugytoja atsakė, kad jai tokią teisę suteikė profesorius, bet nepasakė pavardės.

Ligonės dukra tuo nepatikėjo ir pranešė apie tai Klinikų vadovams.

KMUK, kaip ir kitose ligoninėse, yra reglamentuota, kada galima fiksuoti ligonį prie lovos. Šį metodą galima naudoti tik gydytojui leidus ir tik tuo atveju, jei, pavyzdžiui, sutrikusi ligonio sąmonė, jei būtina užtikrinti jam gyvybiškai svarbių procedūrų saugumą. „Slaugytoja Marytė Rėkiūtė pažeidė savo pareigines instrukcijas ir nusižengė elgesio su pacientu etikai, savavališkai fiksuodama ligonę prie lovos marlės bintais. Mes ištyrėme šį atvejį ir paskyrėme Marytei Rėkiūtei drausminę nuobaudą – papeikimą”, – aiškino KMUK direktoriaus slaugai pavaduotoja Daiva Zagurskienė.

Beje, D.Zagurskienė patikino, kad, esant reikalui, ligoniai prie lovos fiksuojami specialiais diržais, o ne marlės bintais. G.Paškevičienė, apgynusi savo senutėlės motinos orumą, pasiliko tuos 5 metrus binto atminimui kaip naujos slaugos priemonės, kurią mėgino įdiegti bendrosios praktikos slaugytoja M.Rėkiūtė, įrodymą.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Medicina su žyma , , , , , .

1 atsiliepimas į "Apgynė sirgusios motinos orumą"

  1. ego

    Ir ta isgama gavo tik papeikima? Palinkekime jai to pacio senatveje. Matosi ,kad dirba visiskai nieko nebaige.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.