Gandrai lanko ne visas šeimas

Kas ketvirta pora negali susilaukti vaikų dėl vyro sveikatos sutrikimų

Tai paaiškėjo Vaisingumo asociacijos valdybos iniciatyva atliktos asociacijos narių apklausos metu. Taip pat paaiškėjo, kad dėl moters sveikatos problemų vaikelio nesusilaukia 31,8 proc. porų, 29,5 proc. šeimų neaplanko gandrai dėl abiejų partnerių vaisingumo sutrikimų ir 13,6 proc. šeimų gydytojai nenustato priežasties, dėl kurios jos yra nevaisingos.

Pasak Vaisingumo asociacijos valdybos pirmininkės Daivos Bukauskienės, labai svarbu, kad poros, nenaudojančios kontracepcijos metus ir nesulaukiančios vaikų, kuo skubiau kreiptųsi į nevaisingumo specialistus. „Apklausa parodė, kad net 38,6 proc. asociacijos porų jau po 0,5-1 metų kreipiasi, o jau po 1-2 metų net 50 proc. porų apsilanko gydytojo kabinete. 2-5 metus, kol prisivers sau prisipažinti ir pravers gydytojo kabineto duris, laukia 9,1 proc. ir 5-10 metų – 2,3 proc. porų”, – apklausos rezultatus komentuoja D.Bukauskienė.

Didžiąją dalį Vaisingumo asociacijos narių sudaro jaunos 25-35 metų moterys. Didesnė dalis Vaisingumo asociacijos narių niekada nebuvo pastojusios, o 43,2 proc. moterų yra antrinis nevaisingumas (tai reiškia, kad jos kažkada buvo pastojusios, nepriklausomai, kaip baigėsi nėštumas). „Akivaizdu, kad daugybė Lietuvos porų kenčia dėl to, kad negali susilaukti antro vaiko”, – teigia D.Bukauskienė.

Net 92,9 proc. Vaisingumo asociacijos nariams reikalinga atlikti pagalbinio apvaisinimo procedūras (IVF ar IUI). „Niekam nėra paslaptis, kad šios medicininės paslaugos yra brangios, kainuojančios nuo kelių iki keliolikos tūkstančių litų, – apgailestauja Vaisingumo asociacijos valdybos pirmininkė. – Nepriklausomos Lietuvos vyriausybės, dirbančios jau antrą dešimtmetį nepadarė absoliučiai nieko, kad poroms, kenčiančioms psichologiškai bei fiziškai, būtų palengvinama dalia bent jau materialiai, t.y. apmokamas nevaisingumo gydymas. Nevaisingumas Lietuvos politikams vis dar neatrodo liga”.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Medicina su žyma .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.