Naujas vadovas kuops seną palikimą

Bene pirmas darbas, kurio rengiasi imtis naujasis ūkio ministras valstietis liaudininkas Vytas Navickas, vos tik peržengęs ministerijos slenkstį, – išnarplioti savo pirmtako, Darbo partijos atstovo Kęstučio Daukšio palikimą.

Prie įtarimų, kad K.Daukšys paskutinėmis savo valdymo dienomis galėjo aprūpinti postais būrį partijai artimų žmonių, prisidėjo ir šešėliai dėl finansinių manipuliacijų partijos naudai.

Ūkio ministerijai pavaldi bendrovė „Klaipėdos nafta” neseniai išdalijo solidžią labdarai skirtų pinigų sumą.

Neoficialiomis žiniomis, dauguma labdaros gavėjų susiję su Darbo partija ir finansine parama jiems rūpinosi pats K.Daukšys.

V.Navickas žadėjo jau šiandien pamėginti atšaukti šiuos sprendimus ir stabdyti pinigų pervedimus.

Visų burnos – lyg užsiūtos

„Lietuvos ryto” mėginimai sužinoti, kiek ir kam pinigų skyrė valstybės įmonė, atsimušė į tylos ir išsisukinėjimo sieną.

„Klaipėdos naftos” sekretorės, finansininkė, atstovas spaudai rodė pirštais vienas į kitą ir aiškino, jog nėra „įgalioti” ir „atsakingi” teikti šią informaciją, skundėsi prasta atmintimi, netgi iš viso neigė, kad pastaruoju metu bendrovė kam nors skyrė labdarą.

Tuo tarpu bendrovės direktorius iš viso nebuvo pasiekiamas.

Galų gale buvo patarta šį klausimą aiškintis ministerijoje, kurios atstovai vadovauja bendrovės valdybai.

Ūkio ministerijos valdininkai elgėsi panašiai. Energetikos išteklių departamento vadovas Vladas Gagilas, vadovaujantis bendrovės valdybai, buvo nepasiekiamas.

Šio departamento naftos skyriaus vadovas Robertas Tamošiūnas, kuris galėjo žinoti apie labdaros skirstymą, teigė nieko nežinąs apie tai ir piktinosi, kodėl jam trukdoma dirbti.

Kitas valdybos narys, Ūkio strategijos departamento valdininkas Algimantas Slapšinskas patvirtino, kad tokie sprendimai buvo priimami, tačiau teigė posėdyje dalyvavęs telefonu: „Buvo pateikti pirminiai protokolai, reikia palaukti, kol bus galutiniai. Manęs klausė tik pritarimo. Lyg ir prisimenu, kam buvo skiriama ir kiek, bet…”

Ministerijos ryšių su visuomene tarnyba pranešė, kad išsiaiškino, kam ir kiek pinigų buvo skirta, tačiau nurodė vėl kreiptis į pačią bendrovę.

Mėgins stabdyti procesus

„Tokie dalykai netelpa į jokius rėmus. Be to, aš sužinojau, kad šiomis dienomis tokie patys dalykai buvo daromi ir „Mažeikių naftoje”. Taip elgiamasi, nepaisant jokių perspėjimų ir reikalavimų susilaikyti nuo tokių veiksmų, kurie yra mažų mažiausiai neetiški”, – vakar piktinosi naujasis ministras V.Navickas.

Iškart po to, kai tik jį šiandien ministerijos darbuotojams pristatys premjeras Gediminas Kirkilas, politikas ims aiškintis situaciją.

Anot ministro, vienais duomenimis, „Klaipėdos nafta” labdarai paskirstė milijoną, kitais – du milijonus litų.

„Pareikalausiu visos informacijos ir mėginsime sustabdyti šiuos procesus”, – pažadėjo V.Navickas.

Atsirado keliasdešimt etatų

Ministras aiškinsis situaciją ir ministerijai pavaldžioje Lietuvos smulkaus ir vidutinio verslo plėtros agentūroje.

Vienu paskutinių savo įsakymų, kuris nebuvo viešai paskelbtas, K.Daukšys nurodė papildyti šią agentūrą keliasdešimčia naujų etatų, įsteigiant jos teritorinius padalinius visoje Lietuvoje.

Nors K.Daukšys prisiekinėjo, kad tai daroma tik verslo plėtros ir klestėjimo labui, V.Navickas ir kai kurie Seimo opozicijos atstovai įtarė, jog yra kitaip.

Politikų teigimu, į agentūrą be konkurso siekiama susodinti Darbo partijai artimus žmones, be to, teritoriniai agentūros padaliniai gali tapti šios partijos rinkimų štabais per savivaldos rinkimus.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.