Unikali operacija – pirmąkart Lietuvoje

Šiandien iš Klaipėdos ligoninės bus išrašyta 75 metų pacientė, kuriai praėjusią savaitę buvo atlikta unikali laparoskopinė kasos auglio pašalinimo operacija.

Ligonę operavęs Pilvo ir endokrininės chirurgijos skyriaus vedėjas Algirdas Šlepavičius dienraščiui sakė, kad tai – pirmoji tokio pobūdžio operacija ne tik Klaipėdos krašte, bet ir Lietuvoje.

Kad šios operacijos yra itin sudėtingos, rodo tai, aiškino chirurgas, jog pasaulyje pirmoji laparoskopinė kasos rezekcija buvo atlikta tik 1996 metais.

„Atlikus keturis mažus pjūvius į pilvo ertmę buvo įvesti chirurginiai instrumentai su vaizdo kamera, – pasakojo A. Šlepavičius. – Stebint vaizdą monitoriuje ultragarsiniu skalpeliu buvo perpjautas skrandžio ir skersinės žarnos raištis. Taip prieita prie kasos ir pašalintas joje esantis darinys.”

Kasos operacijas atliekant laparoskopiniu būdu, pooperacinis periodas yra žymiai lengvesnis: pacientui mažiau reikia vaistų nuo skausmo, greičiau galima pradėti valgyti, gerokai sutrumpėja gulėjimo laikas ligoninėje ir kt.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Medicina su žyma , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.