Regi moralinį S.Pabedinsko nuopuolį

Skirmantas Pabedinskas pardavė šėtonui jau viską, ką sukaupė per savo netrumpą gyvenimą: moralę, autoritetą, gerą politiko vardą ir per daug metų susikurtą principingo žurnalisto įvaizdį.

Štai tokiais ar panašiais žodžiais kai kurie savo pavardžių minėti nepanorę Darbo partijos nariai vakar pliekė seimūną S.Pabedinską, staigiai pasitraukusį iš Darbo partijos ir pareiškusį norą šlietis prie valdančiosios Valstiečių liaudininkų partijos.

Bėglio kelyje – jau trys partijos

Buvusius S.Pabedinsko ben-dražygius labiausiai siutina tai, kad panevėžietis ilgai vedė užkulisines derybas su valdančiosiomis partijomis, dalino pažadus paremti naujos Vyriausybės programą net tada, jeigu Darbo partijos frakcija Seime nuspręstų elgis kitaip.

„Tikriausiai už kokį surūdijusį skatiką liaudininkai ir sutiko pirkti paskutinį S.Pabedinsko sąžinės lašą”, – pokalbyje su „Panevėžio rytu” ironizavo pašnekovai, kartu primindami ir tai, kad šis politikas iki šiol nepripažįsta ir savo nesantuokinės dukros bei netesi viešai duoto pažado su ja susitikti.

Visus pribloškė ir tai, kad garsus panevėžietis, iki šiol vis tvirtinęs, kad nėra nusivylęs nei jį į politikus iškėlusia Darbo partija, nei jos vedliu Viktoru Uspaskichu, staiga sprunka lauk iš susikompromitavusios partijos.

Turėtų palikti ir Seimą

S.Pabedinskas savo akiratyje regi dar neartus valstiečių liaudininkų dirvonus. Tuo tarpu buvę partijos bičiuliai linkę priminti, kad į Seimą S.Pabedinskas buvo išrinktas ne vienmandatėje apygardoje, o pagal Darbo partijos sąrašus. Todėl, jei šis politikas dar turi bent kruopelytę sąžinės, pasak buvusių kolegų, turėtų pasitraukti ir iš Seimo narių.

Jei taip panevėžietis nepasielgtų, buvę kolegos S.Pabedinską bus priversti laikyti „labiausiai puolusiu Seimo nariu”.

Tačiau keisti partijas S.Pabedinskui – ne naujiena. Būdamas Lietuvos televizijos korespondentu sovietiniais metais jis priklausė Komunistų partijai.

Nebeatitiko požiūriai į ateitį

Apie išėjimą iš Darbo partijos bei jos frakcijos Seime S.Pabedinskas pareiškė užvakar kartu su kitu Seimo nariu kretingiškiu Virginijumi Domarku. Jie įteikė raštus apie pasitraukimą savo frakcijos vadovui.

Abu bėgliai oficialiai nurodė tik vieną pasitraukimo priežastį – jų ir partijos vadovybės požiūrių neatitikimą dėl tolesnės partijos ateities ir būtinų jos permainų.

Nors politikai neįvardijo, kurią partiją dabar renkasi, šaltiniai tvirtina, jog tai bus ne atskilę nuo Darbo partijos V.Muntiano šalininkai, o Kazimieros Prunskienės vadovaujami valstiečiai liaudininkai.

Gali būti, kad pasipils visa Darbo partijos bėglių lavina. Vakar apie pasitraukimą iš jos pareiškė ir buvęs teisingumo ministras Gintaras Bužinskas.

Kvies į susirinkimą pasiaiškinti

S.Pabedinskas priklausė Darbo partijos Panevėžio rajono skyriui.

Šiam skyriui, o ir visiems Panevėžio apskrities „darbiečiams” vadovaujantis Vytautas Fadejevas vakar kalbėdamas su žurnaliste išliko ramus.

V.Fadejevas labiau buvo nusiteikęs diskutuoti apie sensacijų ieškančią ir neva dėl Darbo partijos griūties triumfuojančią spaudą, nei apie garsiausio savo partiečio pabėgimą.

„Tai normalus procesas. Partija jauna, vyksta judėjimas”, – bendromis frazėmis pabandė atsipirkti pašnekovas.

Į konkretų klausimą, kaip jis žiūri į politinius perbėgėlius, V.Fadejevas neatsakė, tik pareiškė, kad dar pasikalbės su S.Pabedinsku, išklausys jo motyvų ir tada spręs.

Skyriaus vadovas žadėjo pasikviesti seimūną į narių susirinkimą ir kartu jo paprašyti pasiaiškinti. Paklaustas, ar jis tiki, kad S.Pabedinskas ateis į buvusių partijos bičiulių susirinkimą, V.Fadejevas kiek sutriko, tačiau atsakė: „Jis tikrai dalyvaus. Aš pasitikiu juo”.

Džino atgal nebesuvarysi

Apie tai, kad S.Pabedinskas už išdavystę būtų smerkiamas ar baramas, skyriaus vadovas, skirtingai nei kiti tos pačios partijos nariai, nekalbėjo.

„Mes tokių epitetų nevartojame”, – pareiškė V.Fadejevas.

Vis dėlto „darbietis” sutiko, kad savo skyriaus nariams jam bus sunku paaiškinti S.Pabedinsko išėjimą. Tuo labiau, anot jo, kad skyrius veikia stabiliai, išbėgančių tik 3-4 žmonės, o „darbiečiai” vis dar tebėra įkvėpti V.Uspaskicho idėjos.

„Aš jums galiu tik pakartoti vieno mūsų paprasto partijos nario žodžius, kad Viktoras įkurdamas partiją paleido džiną iš butelio, ir jo atgal jau nebesuvarysi”, – kartojo anksčiau žurnalistei jau sakytus žodžius V.Fadejevas.

Džinas, pasak jo, tai idėja, dėl kurios „darbiečiai” gyvuos ir toliau.

Laikinoji Darbo partijos vadovė Loreta Graužinienė vakar mobiliuoju telefonu neatsiliepė.

Rinkėjams – blogai

Vakar iš žurnalistės išgirdęs apie S.Pabedinsko pasitraukimą iš Darbo partijos, buvęs šios partijos narys Juozas Bečelis dar juokais pasitikslino: „Ar tikrai?”

Žinomas sovietinis Panevėžio vadovas prisipažino dar sekmadienį kalbėjęs su seimūnu, tačiau pastarasis nieko nesakęs apie pasitraukimą iš partijos.

„Mes tik diskutavom apie padėtį partijoje, sakiau, kad partiečiai turi pripažinti padarytas klaidas, jas taisyti ir toliau dirbti dėl rinkėjų”, – atsiminė į Seimą po šios partijos vėliava kandidatavęs ir po pralaimėjimo iškart iš jos pasitraukęs J.Bečelis.

Dabar Panevėžyje Šiaulių banko skyriui vadovaujantis J.Bečelis sakė, kad jis, jei būtų Seimo nariu, tikrai neitų iš tos partijos, o bandytų ją sutvarkyti. Nes to reikalautų atsakomybė prieš rinkėjus.

Anot J.Bečelio, rinkėjams S.Pabedinsko pasitraukimas – blogai. Bet – ne smūgis, nes tikrąjį smūgį trenkė V.Muntianas.

Pašnekovo įsitikinimu, turėtų būti taip: išėjai iš partijos, turi išeiti ir iš Seimo.

Reitingai nelabai rūpi

Vakar pakalbinti S.Pabedinską buvo itin sunku. Seimūnas aiškiai vilkino pokalbio pradžią – siūlė skambinti tik prieš pat darbo pabaigą, nors kaip buvęs žurnalistas puikiai žinojo, kaip tai nepatogu leidžiant laikraštį. Dar leido jį „gaudyti” per darbo Seime pertraukėles.

Vis dėlto iš trečio karto pakalbinti S.Pabedinską pavyko.

Seimūnas teigė, kad partiją palikti apsisprendė ne staiga, dar pavasarį apie tai jis buvo kalbėjęs, tik apsitaręs su L.Graužiniene, kad tai daryti reikia baigiant Seimo sesiją.

Pašnekovui priminus, kad dar prieš mėnesį jis tvirtino nenusivylęs nei Darbo partija, nei V.Uspaskichu, jis atsakė, kad ir dabar negali pasakyti, kad yra tuo nusivylęs.

Paklaustas, ar ne geriau buvo palaukti Darbo partijos suvažiavimo ir ten galbūt siekti permainų, tapti partijos lyderiu, S.Pabedinskas nusijuokė ir atsakė, kad nieko jau nebepakeisi, o jis neturi lyderio savybių.

Pas V.Muntianą „darbietis” nepasukęs todėl, kad „nenori skaldyti”.

Dėl rinkėjų nuomonės seimūnas nesibaimino – jie esą padarysią savo sprendimą. O jam savi reitingai jau nelabai rūpi.

S.Pabedinskas prisipažino buvęs Komunistų partijos nariu, tačiau abejojo, ar ją galima laikyti kaip pirmą jo partiją.

„Visi mes buvome toje partijoje”, – kažkaip keistai buvo įsitikinęs žurnalistas.

Pašnekovas patikslino, kad kol kas jis tik Seime šliesis prie valstiečių liaudininkų, bet į tą partiją kol kas nestos.

Valdančiojoje daugumoje esančių „valstiečių” palaikymą liudijo ir vakarykštis balsavimas Seime dėl Vyriausybės patvirtinimo. S.Pabedinskas balsavo už Vyriausybę, nors bemaž visa Darbo partijos frakcija – prieš.

Nesąs sėkmės modelis

„Panevėžio rytas” neseniai rašė, kad Darbo partiją krečiantis skandalas dėl jos nariams dalintų niekur nepajamuotų pinigų, įmantriai pervadintų „sėkmės mokesčiu”, metė šešėlį ir ant seimūno S.Pabedinsko.

Seimūnas prieš pusmetį pradėjo važinėti naujausio modelio automobiliu.

Tačiau iki šiol buvęs ištikimas Viktoro Uspaskicho bendražygis S.Pabedinskas garantavo, kad jokių pinigų iš milijonieriaus nėra gavęs. Naują automobilį jis tikino pirkęs lizingo būdu ir išmokas už jį kas mėnesį moka iš savo – Seimo nario – atlyginimo.

„Aš tikriausiai nesu tas sėkmės modelis, vertas to sėkmės mokesčio”, – svarstė tada S.Pabedinskas.

Partija dar nenusivylė

Prieš mėnesį klausinėjamas apie Darbo partiją S.Pabedinskas buvo itin nekalbus arba bandė išsisukti nieko nesakančiomis frazėmis.

Tada paklaustas, ar nesigaili ėjęs pas V.Uspaskichą ir ar dabar neketina pereiti pas V.Muntianą, pašnekovas atsakė, kad kvietimų pereiti pas kitus jis sulaukė bemaž iš visų partijų, tačiau neskubąs rinktis.

Viena daugeliui miesto gyventojų žinoma moteris pasakojo „Panevėžio rytui”, kad sutikusi S.Pabedinską viename renginyje jam priekaištavo už susidėjimą su Darbo partija.

„Priešą reikia pažinti iš vidaus” – tada pareiškęs S.Pabedinskas savo kritikei ir leidęs suprasti, kad į V.Uspaskicho partiją jis ėjęs tik smalsumo sumetimais – tarsi kokios kitos grupės žvalgas.

Tačiau seimūnas žurnalistę tikino neatsimenąs, kad tokius žodžius kam nors būtų sakęs.

Vienos savo dukros išsižadėjo

S.Pabedinskas Seime išgarsėjo ir savo asmeninio gyvenimo viražais.

„Lietuvos ryto” žurnalistai išsiaiškino, kad buvęs jų garsusis kolega turi nesantuokinę dukterį. Nors žurnalistų dovanota seimūnui dukters fotografija aiškiai liudijo abiejų didelį panašumą, S.Pabedinskas nenorėjo pripažinti kažkada padaręs klaidų.

Pažadėjęs susitikti su jį tėvu laikančia moterimi S.Pabedinskas vis dėlto žodžio neištesėjo ir savo tėvystės išsigynė.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , , , .

1 atsiliepimas į "Regi moralinį S.Pabedinsko nuopuolį"

  1. lamma

    Kox strapsnio herojus , tokie ir komentarai 🙁

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.