Gitara, kanoja, šluota – darbo įrankiai Nidoje

Nidoje žmonės sugalvoja neįprastų būdų užsidirbti pinigų. Dažnai pakanka daryti tai, kas patinka, kad ne tik artum, bet ir pailsėtum.

Per muziką į širdį

Klientus į Nidos „Bangomušos” kavinę kas vakarą traukia stebuklingoji Afgato Kadyrkulovo gitara. Nuoširdus, atpalaiduojantis grojimas, pažįstamos rusiškos melodijos tinka prie visų patiekalų iš pajūrio grįžusiems poilsiautojams.

Uzbekų kilmės muzikantas gyvena Šiauliuose. Vasarą jis dirba Nidoje, o žiemą kuria aranžuotes religiniams Šiaulių chorams. Užsiima garso režisūros darbais.

Sėkmingo grojimo paslaptis – dvasia ir nuotaika sudėtos į dainas. Anot A.Kadyrkulovo, žmonės tai jaučia. „Maloniausia matyti, kad jie ne tik girdi tave kaip foną prie valgio, bet ir klausosi gitaros, reaguoja į melodijas”, – pasakojo gitaristas.

Begalinė meilė ir tarnystė muzikai atveria ne tik žmonių pinigines, bet ir širdis. „Žmonės yra pavargę nuo trankios populiariosios muzikos, įvairių „bumčikų”, todėl ieško natūralumo ir nesuvaidintų emocijų”, – teigė muzikantas.

Kanoja – mariomis

Naujas iššūkis ramiam, snaudžiančiam poilsiui Nidoje – plaukiojimas kanojomis.

Kanojų verslo idėja Matui Mizgiriui, kilusiam iš Neringos, gimė išėjus tėvystės atostogų.

Jis su keliais bendraminčiais entuziastais nusprendė pasiūlyti poilsiautojams ne tik paplaukioti Kuršių mariomis, bet ir įveikti iš anksto parengtus maršrutus.

Šiuo metu yra siūlomi trys variantai.

Pirmasis trunka apie valandą. Jis prasideda Nidoje, plaukiama link Grobšto įlankos ir vėl grįžtama į Nidą. Kelionė kainuoja 30 Lt vienai kanojai, kurioje gali plaukti 3 žmonės.

Antrasis trunka apie 4,5 val. Prasideda Nidoje, plaukiama per marias link Bulvikio rago, kur sustojama pietums, o nuo ten link Preilos, kur ir baigiasi kelionė. Šis malonumas kainuoja 45 Lt žmogui.

Trečiasis kelias sudėtingiausias, jis trunka apie 5,5 valandos. Keliaujama iš Pervalkos palei Naglių gamtos rezervato pakrantes, mirusias kopas iki Juodkrantės. Šis maršrutas yra apie 12 kilometrų ir kainuoja vienam žmogui 55 Lt.

Nauja pramoga Nidoje pasiteisino. Pirmieji kanojomis susidomėjo vietiniai žmonės.

Nors žmonės sveikina naują iniciatyvą, daugeliui svečių tokia pramoga atrodo pavojinga. Nuomos darbuotojai teigia, kad kanojos yra daug stabilesnės už baidares. Pastarosios skirtos nedidelėms upėms, o kanojos gilesniems, didesniems vandenims. Dar viena priežastis, kodėl daugelis bijo sėsti į kanoją, – didelių vandenų baimė. M.Mizgirio teigimu, klaipėdiečiai linkę daugiau pasitikėti kanojomis nei kiti poilsiautojai, nes jie pripratę prie vandens.

Būti pelene – pelninga

Vasarą kurorte itin populiarūs butų tvarkytojai, jų Nidoje netgi trūksta.

Kalbinta Milda Kriaučiūnaitė teigė, kad buto tvarkymo nekeistų į padavėjos darbą. „Jos visą dieną turi lakstyti, o aš susitvarkau ir esu laisva”. Per dieną butams tvarkyti mergina skiria valandą, kartais kelias. Jos pareiga – paruošti butą poilsiautojams, jį prižiūrėti jiems esant bei sutvarkyti išvykus. Sudėtingiausia tokio darbo dalis – vonios bei tualeto kambarių tvarkymas. Kiekvienas, bent kartą buvęs Nidoje, žino apie miesto vandentiekį. Vanduo į namus patenka ne tik su nepageidautinu kvapu, bet ir yra itin rudas. Todėl šveisti vonią reikia kone kasdien.

Tvarkytojos darbo valanda kainuoja įvairiai. Dažniausiai tai susitarimo reikalas. M.Kriaučiūnaitė už valandos darbą gauna 15 litų. Mergina tuo yra patenkinta. Susitvarkiusi ji dar turi laiko pasideginti prie jūros bei padėti namiškiams buityje.

Šiame darbe pasitaiko įvairių situacijų. Kartais šeimininkų reikalavimai yra itin dideli, o siūlomas užmokestis neatitinka darbo kiekio. Būna, kad neduodamos jokios valymo priemonės, o švaros laukiama idealios.

Kaip ir kiekvienas darbas, tvarkymas reikalauja abiejų pusių susitarimo bei sąžiningumo. O šių laikų pelenės darbo galimybė praverčia tiems žmonėms, ypač į kurortą atvažiavusiam jaunimui, kurie nori ne tik dirbti, bet ir pailsėti prie Baltijos.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.