Į kelionę – šuo su pasu

Išsiruošę keliauti į užsienį, dažnai vežamės ir savo augintinius. Norint išvengti problemų kelionės metu, prieš išvykstant derėtų gyvūną tinkamai parengti.

Augintinio šeimininkas, veždamasis gyvūną į užsienį, privalo pasiimti augintinio Europos pasą, kuriame pateikti visi duomenys apie jį, nurodyta jo veislė, savininkas, patvirtinti duomenys apie vakcinaciją nuo pasiutligės, apsaugą nuo parazitų, kirminų. Gyvūnas dar turi būti paženklintas tatuiruote arba mikroschema.

Vykstant į D.Britaniją, Airiją, Maltą ir Skandinavijos šalis, kelionei reikia pradėti ruoštis jau prieš pusmetį. Mat šiose šalyse reikalavimai įvežant naminius gyvūnus, ypač griežti. Pirmiausia gyvūnas paskiepijamas nuo pasiutligės. Po 4 savaičių paimamas kraujo mėginys ir siunčiamas į Vilnių, Nacionalinę veterinarijos laboratoriją. Jei rezultatas palankus, keliauti į D.Britaniją ir Airiją bus galima tik po pusės metų. Į kitas šalis galima ruoštis iškart gavus teigiamas tyrimo išvadas. Neatlikus tyrimų, minėtose šalyse gyvūnas gali būti būti laikomas karantine pusę metų. Beje, už kiekvieną laikymo dieną dar tektų mokėti.

Likus dviem savaitėm iki kelionės gyvūno savininkas turėtų pasiimti sertifikatą, kuris liudija, kad visi reikalingi tyrimai atlikti. Šį dokumentą išduoda vietinė Maisto ir veterinarijos tarnyba. Likus parai iki kelionės gyvūną būtina nuvesti pas veterinarą dar kartą patikrinti.

Veterinarijos gydytoja Nijolė Jurevičienė teigė, kad dar pasitaiko gyvūnų savininkų, kurie pro pirštus žiūri į šalies, į kurią keliauja, reikalavimus. „Žmonės ne visada suvokia, kaip svarbu gyvūnu tinkamai pasirūpinti. Atlikus tyrimus ir apsaugojus nuo įvairių parazitų, augintinio šeimininkas ne tik išvengtų problemų pasienyje ar jau nuvykęs į vietą. Taip jis padėtų savo gyvūnėliui. Jis, keliaudamas į svečią šalį, dažnai patiria stresą, todėl gali susirgti”, – sakė N.Jurevičienė.

Nepaklausę gydytojos patarimų, gyvūnėlių savininkai patenka į keblias situacijas, skambina net vidury nakties, prašydami patarimo. Siekdama išvengti tokių situacijų, veterinarijos specialistė teigė kaskart tikinanti klientus nepagailėti pinigų ir atlikti visas reikalingas procedūras, kad tiek šeimininkas, tiek jo augintinis kelionėje būtų saugūs.

Minėta tvarka galioja šunims, katėms ir šeškams. Norėdami išsivežti kitą gyvūną, savininkai turėtų kreiptis į tos šalies ambasadą arba kelionę organizuojančią kompaniją.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Laisvalaikis su žyma , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.