Vasara su palapine ir miegmaišiu

Jaunimas ir vidutinio amžiaus žmonės vis dažniau laisvadienius praleidžia atokiai nuo kurortų erzelynės

Kai vasara karščiu alsuoja kasdieną, miestiečiai išsigelbėjimo ieško prie įvairių vandens telkinių. Poilsio dienomis pajūryje nėra kur kojos pastatyti, kaimo sodybos perpildytos. Belieka ieškotis dar prieinamų ežerų ir upių pakrančių, tačiau ir ten vis vien reikalingas stogas virš galvos, poilsis naktį. Tokiu atveju praverčia palapinė ir miegmaišis, tačiau juos išsirinkti parduotuvėse be konsultanto patarimų nėra lengva.

Nesunku nešti

Sovietmečiu nereikėjo sukti galvos, kokią palapinę pirkti – žmonės džiaugėsi ir menka galimybe rinktis. Dabar sopa galvą, vien pažvelgus į kalnus didžiulių rankinių (kai kurios primena lagaminus su ratukais), kuriose slypi lengvai sulankstomos stačiakampės ar kupolo formos palapinės su būtinais priedais.

Šią vasarą pačios populiariausios ir madingiausios yra chaki, melsvos ir žalsvos spalvos palapinės. Tokios spalvos populiarios ir užsienyje. Yra dviviečių, triviečių, keturviečių ir dar didesnių palapinių. Jų gamintojai stengiasi, kad rankinė su palapine svertų kuo mažiau, nes dalis jaunimo keliauja autostopais, dviračiais. Tad dvivietė nebrangi palapinė gali sverti vos kelis kilogramus, tačiau jos kaina priklauso ne vien nuo vietų skaičiaus (dažniausiai perkamos kupolo formos dvivietės), bet ir nuo pralaidumo vandeniui, įvairių patogumų, aukščio, firmos gamintojos prestižo.

Viskas po vienu stogu

Prekybos centre „Senukai” dirbančios Vaidos Pranarauskaitės nuomone, itin dėmesingi palapinių kokybei ir surinkimui yra jas gaminantys danai. „Sudėtingų konstrukcijų palapinių vamzdelius danai pažymi spalvų grupėmis, kad būtų lengviau pagal brėžinį surinkti. Be to, jie siūlo aukštas, iki 180 cm palapines, skirtas ilgesniam poilsiui. Pačios moderniausios palapinės turi po kelis miegamuosius, kuriuos skiria šviesi svetainė su panoraminiu langu, yra prieangis daiktams susikrauti”, – aiškino V.Pranarauskaitė.

Prabangios palapinės gali būti pagamintos iš natūralaus pluošto – gerai impregnuotos medvilnės. Net ir aklinai uždarytoje tokioje palapinėje niekada nepritrūks oro, nes konstruktoriai paliko vėdinimo angas, pro kurias nepatenka lietus. Tokiose palapinėse yra visokių patogių kišenėlių. Jų kiekį galima padidinti nusipirkus papildomų tinklinių dėklų kasdieniams daiktams susidėti. Tokie lengvučiai dėklai lengvai pritvirtinami ir nuimami.

Kokybiška palapinė pasižymi dideliu nepralaidumu vandeniui. Apie tai byloja prie specialaus ženklo įrašytas skaičius (maksimalus nepralaidumas – 5000 mm, minimalus – 400 mm). Tokioje palapinėje yra tinklelis nuo vabzdžių, speciali apsauga nuo kenksmingųjų ultravioletinių spindulių ir ugnies. Šiuos privalumus turinti dvivietė palapinė gali kainuoti daugiau kaip 300 Lt, o keturvietė – net iki pusantro tūkstančio litų.

Neištaiginga, bet patogu

Trumpalaikiam poilsiui tinkančią dvivietę palapinę galima įsigyti už porą dešimčių litų (keturvietę – už 90 Lt), tačiau jei pasiryžome iškylauti merkiant lietui, tai nusipirkus tokią palapinę reiktų įsigyti ir specialaus purškalo, apsaugančio siūles nuo drėgmės pralaidumo.

Anot konsultanto Gintaro Pipalio, savaitgalio iškylai ar ilgesniam poilsiui prie vandens pravers spalvota impregnuota užuovėja su dugnu. Toks daugeliui dar neįprastas, bet labai patogus įrenginys apsaugo nuo lietaus ir saulės, tinka daiktams laikyti. Užuovėja panaši į perpus perpjautą palapinę. Ji gali būti trijų aukščių ir įvairių spalvų. Atostogaujant taip pat gali praversti paprasta užuovėja su kuoliukais (tokias užuovėjas dažnas improvizuoja paplūdimyje esant vėjuotam orui). Tokia paprasta užuovėja kainuoja apie 30 Lt.

Kad būtų patogu miegoti

Seniai praėjo tie laikai, kai nakvynei palapinėje veždavomės antklodes, pagalves, paklodes. Dabar tereikia išsirinkti tinkamą miegmaišį. Tai nėra lengva užduotis, nes akys raibsta nuo miegmaišių pasiūlos.

Vaidos Pranarauskaitės nuomone, geriausi yra dviejų arba trijų sluoksnių miegmaišiai. Tokiame nebaisus net ir žiemos speigas
(-300 C). Žinoma, jei tokių miegmaišių užpildai yra pūkai (žąsų arba ančių pūkai) arba izofilas (silikonizuotas poliesteris). Beje, brangūs miegmaišiai gali būti siuvami iš nepralaidžios vandeniui medžiagos. Jei miegmaišis naudojamas tik vasarą, pakaks ir vieno šildančio sluoksnio. Reiktų atkreipti dėmesį ir į šildančios medžiagos tankį – jis gali būti nuo 200 iki 350 g/kv. m.

Patys brangiausi yra pūkiniai miegmaišiai – jie gali kainuoti apie 300 Lt, tačiau labiau perkami vidutinio šiltumo miegmaišiai. Beje, pats paprasčiausias miegmaišis tekainuoja 29 Lt.

Pagalvokime ir apie vaikus

Miegmaišį reiktų rinktis tinkamą savo ūgiui. Pats trumpiausias – 170, o ilgiausias – 235 cm. Skiriasi ir plotis – nuo 75 iki 90 cm. Jei patinka iškišti kojas iš po antklodės, tai reiktų miegmaišio su užtrauktuku kojūgalyje. Beje, yra ir praplatintų kojūgalyje miegmaišių. Galima įsigyti ir miegmaišį, sukomplektuotą su pagalvėle.

Šiemet madingiausios miegmaišių spalvos: raudona, tamsiai mėlyna, žalia, tačiau galima susirasti ir savo mėgstamos spalvos ar margą. Besirūpindami patogiu miegu, pagalvokime ir apie vaikus, nes yra ir jiems skirtų miegmaišių. Jų ilgis – 160, o plotis – 75 cm.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Laisvalaikis su žyma , , , , , , , , , , , .

1 atsiliepimas į "Vasara su palapine ir miegmaišiu"

  1. ZIAURU

    &#039&#039Tokiame nebaisus net ir žiemos speigas
    (-300 C)&#039&#039 😛 SAUNUOLIAI ABSOLIUTUS NULIS YRA ~ -275 ºС O JUS CIA APIE ZIEMOS SPEIGUS RASOTE

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.