Lietuvoje registruotu automobiliu užsimušė du lenkai ir ukrainietis

Nors žinia apie lietuvių žūtį Ispanijoje nepasitvirtino, mūsų tautiečiai – nuolatiniai vietinių policijos suvestinių ir žiniasklaidos puslapių svečiai

Sekmadienio pavakarę pasklidusi žinia apie Ispanijoje užsimušusį automobilio su lietuviškais valstybiniais numeriais ekipažą sutrikdė ne vieną išleidusįjį savo artimuosius į šią mūsų tautiečių pamėgtą šalį. Teigta, kad gyvas liko tik vienas iš keturių šiuo nuo kelio Barselonos apylinkėse nuslydusiu „VW Golf” po Ispaniją keliavusių žmonių, jų asmenybės dar tikslinamos.

Melagingas aliarmas atšauktas Lietuvos Respublikos ambasados Ispanijoje darbuotojams susisiekus su vietine policija. Paaiškėjo, kad žuvusieji – du lenkai ir ukrainietis, sužeistasis – taip pat lenkas. Šis nesusipratimas – nebe pirmas, tačiau tam yra pagrindo.

Painiojami net su rumunais

Lietuvos Respublikos ambasados Ispanijoje atašė Mindaugo Gabrėno teigimu, ambasada apie šį įvykį taip pat sužinojo tik iš vietinės žiniasklaidos. Apie jį, akcentuodamas lietuviškus avariją patyrusio golfo numerius, pranešė trečiasis pagal tiražą Ispanijos dienraštis „ABC”. Neturėdami jokio pranešimo iš policijos, ambasados darbuotojai vakar patys į ją paskambino.

Taip išsiaiškinta, kad Ispanijos pareigūnai eilinį kartą supainiojo lietuvius su ukrainiečiais bei lenkais. Kodėl jie naudojosi automobiliu su lietuviškais numeriais (nespėjo užregistruoti pirkinio, pasiskolino ar pavogė), dar aiškinamasi.

M.Gabrėno patikinimu, dar dažnai lietuviai Ispanijoje painiojami su rumunais. Kaip pats šviežiausias toks be reikalo Lietuvos vardą Ispanijoje menkinantis kuriozas buvo ne per seniausiai ambasadą pasiekęs pranešimas iš Pietų Ispanijos apie ten sulaikytus 27 nusikalstama veikla įtariamus lietuvius. Pradėjus aiškintis paaiškėjo, kad tai – Rumunijos piliečiai.

Gana nemalonų ir ne mažiau skandalingą panašų kuriozą linkęs prisiminti ir Lietuvos Respublikos policijos specialusis atašė Ispanijoje Eugenijus Ušinskas. Turimas galvoje Ispaniją sukrėtęs mėnesio senumo įvykis ties greitkeliu, vedančiu į Barseloną, kai vienos išnuomotos sodybos laužavietėje buvo aptikti trijų nušautų ir sudegintų žmonių palaikai. Minėtą sodybą buvo išsinuomoję latviai, tačiau visa Ispanijos žiniasklaida, remdamasi eilinį kartą suklydusia vietine policija, skalambijo, kad įtariamieji šia kraupia žmogžudyste – Lietuvos piliečiai.

Nelaimių grėsmę papildė kalėjimo grėsmė

Tačiau E.Ušinsko teigimu, lietuviai – nuolatiniai eismo nelaimių Ispanijos keliuose dalyviai. Pašnekovo tvirtinimu, per savaitę dvi įvyksta bent viena tokia nelaimė, kurioje žūva ar sunkiai susižeidžia mūsų tautiečiai. Ir tai gali būti viena iš priežasčių, kodėl lietuviai jau pradėjo „vaidentis” vietinei policijai.

Dažniausiai, kaip ir šio melagingo aliarmo atveju, mūsų tautiečių vairuojami automobiliai nuslysta nuo kelio. Nesibaigiančias lietuvių nelaimes Ispanijoje E.Ušinskas sieja su vietinių kelių specifika: iš lygumų krašto atvykusiems mūsų tautiečiams sunkoka prisitaikyti prie kalnuoto Ispanijos reljefo.

Lietuvos Respublikos policijos atašė Ispanijoje teigimu, avarijos šioje šalyje persekioja ir atvykusiuosius į ją dirbti, ir atostogauti. Šviežiausias pavyzdys – telšiškio, dirbusio Anglijoje ir atvykusio atostogų į Ispaniją, žūtis Andalūzijos provincijoje. Šis vos trečią dešimtmetį įpusėjęs jaunuolis taip pat žuvo automobiliui nuslydus nuo kelio. Kartu su juo automobiliu su angliškais valstybiniais numeriais važiavę dar du asmenys buvo sužeisti.

E.Ušinsko teigimu, avaringumas Ispanijos keliuose – gana didelė šios valstybės problema. Ne per seniausiai vietinis Kongresas su Senatu priėmė įstatymų pataisas, pagal kurias už greičio viršijimą (keturiasdešimčia kilometrų per valandą mieste ir septyniasdešimčia – užmiestyje), kaip ir už vairavimą gerokai įkaušus, nuo šiol Ispanijoje bus galima bausti ir laisvės atėmimu. Teigiama, kad ten leistinas alkoholio kiekis sėdant už vairo – 0,5 promilės, o gyvenvietėse galima važiuoti 50-ies km/val., greitkeliuose – 100 km/val., autostradose – 120 km/val. greičiu.

Spąstai garsiųjų kurortų svečiams

Lietuvos Respublikos policijos atašė Ispanijoje duomenimis, čia atostogauti mėgstantys lietuviai dažniausiai tampa kišenvagių aukomis. Pasak pašnekovo, į Ispanijos kurortus jie suvažiuoja iš visos Europos ir Afrikos.

Pavojinga Ispanijoje naudotis ir bankų kortelėmis. Ne per seniausiai sulaikyta Rumunijos piliečių nusikalstama grupuotė, specializavusis banko kortelių vagystėmis. Prie vieno iš populiariausių bankomatų ji buvo sumontavusi mikroskopinę filmavimo kamerą, kuri fiksuodavo renkamą PIN kodą. Po to telikdavo šios kortelės savininką pasekti ir, pasitaikius progai, jį apvogti.

Minėta grupuotė įtariama ir banko kortelių padirbinėjimu, perkeliant iš originalo į falsifikatą magnetinį įrašą.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Justicija su žyma , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.