Prokurorų bėglio laiškai neišgąsdino

Viktoro Uspaskicho oficiali paieška dar nepaskelbta, tačiau pripažįstama, kad be jo apklausos byla dėl Darbo partijos finansavimo vargu ar gali būti sėkmingai baigta

Rusijoje besislapstančio buvusio Darbo partijos (DP) lyderio Viktoro Uspaskicho laiškai nedaro įspūdžio prokurorams, tiriantiems bylą dėl šios partijos galimai neskaidraus finansavimo. V.Uspaskichas kol kas nėra ieškomas ir nekviečiamas į apklausą šioje byloje. Tačiau prokurorai pripažįsta, kad be jo apklausos vargu ar bus apsieita.

Neteikia reikšmės

Generalinio prokuroro pavaduotojo Gintaro Jasaičio teigimu, nuo teisėsaugos besislapstančio V.Uspaskicho savaitgalį išplatinti pareiškimai nepakenks ikiteisminiam tyrimui dėl šios partijos finansinės veiklos. „Baudžiamoji byla toliau tiriama, tyrimas bus atliktas greitai ir nešališkai, ir jokie vieši laiškai tyrimui jokios įtakos neturi”, – sakė G.Jasaitis.

Jis V.Uspaskicho pareiškimus prilygino JAV kalėjime įkalinto ir ekstradicijos laukiančio koncerno EBSW vadovo Gintaro Petriko bandymams įrodyti, kad yra nekaltai persekiojamas Lietuvos teisėsaugininkų.

Jau du mėnesius iš Rusijos negrįžtantis V.Uspaskichas savaitgalį Lietuvos dienraščiuose paskelbtame laiške pareiškė nepasitikintis Lietuvos teisėsauga bei reikalauja, kad jo apklausą vykdytų kitų šalių teisėsauga.

„Šio laiško prokurorai niekaip nevertina, nes neteikia jam jokios reikšmės”, – pastebėjo G.Jasaitis.

Jis paneigė, kad generalinė prokuratūra neva yra gavusi atskirą V.Uspaskicho laišką, kuriame išdėstyti motyvai, kodėl jis negrįžtąs į Lietuvą.

Nesako, kokių veiksmų imtasi

Generalinio prokuroro pavaduotojas kol kas nenorėjo pasakyti, ar V.Uspaskichas gali būti ieškomas apklausai byloje dėl galimai neskaidraus DP finansavimo.

„Jeigu reikės, bus imtasi atitinkamų procesinių veiksmų. Yra galimybė iškviesti asmenį į apklausą oficialiu šaukimu, pranešti jam apie apklausos vietą ir laiką telefonu. Jeigu asmuo neatvyksta ar atsisako atvykti, tuomet yra kitokių būdų – atvesdinimas, paieškos paskelbimas, tarp jų ir tarptautinės, jeigu reikia. Taip pat gali būti siunčiamas teisinės pagalbos prašymas užsienio šalies, kurioje yra asmuo, teisėsaugai ir asmuo apklausiamas užsienyje”, – vardijo galimus V.Uspaskicho apklausos būdus G.Jasaitis.

Tačiau jis neatskleidė, ar kokie nors šių galimų procesinių veiksmų jau pritaikyti: „Nekomentuoju bylos eigos”.

G.Jasaitis tvirtino neturįs pagrindo V.Uspaskichą vadinti besislapstančiu nuo teisėsaugos ar neketinančiu grįžti Lietuvon.

Paklaustas, ar yra įmanoma bylą sėkmingai baigti be buvusio DP lyderio apklausos, generalinio prokuroro pavaduotojas teigiamai atsakė: „Klausimas teisingas. Tyrimo baigti be to neįmanoma”.

Vadina atsisveikinimu

su Lietuva

Seimo opozicijos lyderis Andrius Kubilius paskelbtą V.Uspaskicho laišką vadina „desperatišku mėginimu gąsdinti”, todėl ragina šį laišką principingai įvertinti teisėsaugos institucijų. „Būtų blogai, jei susidarytų vaizdas, kad po tokių gąsdinimų politikams, aukštiems politikams, pareigūnams, teisėsauga lyg ir sumažina savo aktyvumą, spręsdama tas bylas, kurios yra iškeltos, ir, sakykime, nebenori surasti V.Uspaskicho, kad gautų iš jo paliudijimą”, – spaudos konferencijoje kalbėjo A.Kubilius.

Vėliau per spaudos konferenciją Socialdemokratų frakcijos seniūnas Juozas Olekas pareiškė susidaręs įspūdį, kad V. Uspaskicho laiškas yra jo atsisveikinimas su Lietuva.

Neoficialiomis žiniomis, prokurorai yra aptikę DP „juodąją buhalteriją”, kurioje atsispindi nelegalūs mokėjimai ne tik šios partijos nariams, bet esą ir kai kurių kitų partijų parlamentarams.

Tirdami DP finansinę veiklą prokurorai kaip įtariamuosius apklausė tris DP narius, atliko kratas partijos būstinėje, V.Uspaskicho namuose, paėmė kompiuterius. Liudytojų parodymus davė keletas parlamentarų, tarp jų – laikinoji DP lyderė Loreta Graužinienė, Seimo Pirmininkas, nuo DP atskilusios Pilietinės demokratijos partijos vadovas Viktoras Muntianas.

DP įtariama neteisingų duomenų apie pajamas, pelną ir turtą pateikimu, siekiant išvengti mokesčių, bei apgaulingu apskaitos tvarkymu. Už tai juridiniam asmeniui gali būti skiriama bauda, gali būti taikomas veiklos apribojimas arba veiklos sustabdymas. Sankcijos partijai gali būti taikomos ir pateikus įtarimus baudžiamojoje byloje.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.