Baimė prarasti kompiuteryje esančius duomenis lietuviams nesvetima, rodo IBM tyrimas

Kas antras lietuvis nepasitiki savo kompiuterio duomenų saugojimo galimybėmis. Du trečdaliai kompiuterių vartotojų nesugebėtų atkurti reikiamų duomenų, jei kompiuteris būtų pavogtas. Apie 60 proc. negalėtų atkurti asmeninių šeimos nuotraukų, jei jos dingtų iš kompiuterio. Tokius rezultatus atskleidžia bendrovės „IBM Lietuva” užsakymu atliktas tyrimas.

„Nelaimingi atsitikimai su kompiuteriu, ypač jo programine įranga, vagystės ar kitos nelaimės tampa vis dažnesne problema, kai žmogus praranda ne tik patį kompiuterį, bet ir jame esančius svarbius duomenis. Neretai brangesnius net už patį kompiuterį. Žmonės duomenų praradimą jau suvokia kaip kasdienybės grėsmę, todėl neretai ieško sprendimo, kaip gali išsaugoti savo duomenis. IBM šiam tikslui yra sukūrusi ypatingą programinę įrangą nepertraukiamai saugančią asmeniniuose ir nešiojamuosiuose kompiuteriuose bei tarnybinėse stotyse esančią informaciją nuo virusų, failų pažeidimo ar netyčinio ištrynimo. Tai „IBM Tivoli Continuous Data Protection for Files”, kurios vienas pagrindinių kūrėjų, beje, yra lietuvių kilmės amerikietis Chris Stakutis, – sakė „IBM Lietuva” programinės įrangos vadovas Tautvydas Cibas. – Tokių priemonių naudojimas duomenų apsaugai – kaip draudimas nuo gaisro – už gana nedidelį metinį mokestį vartotojas gauna ramybę”.

„IBM Tivoli Continuous Data Protection for Files” programinė įranga yra vadinamasis duomenų apsaugos tinklas, kuris realiuoju laiku išsaugo svarbios informacijos atsargines kopijas (angl. back-up). Tokia informacija gali būti praktiškai bet kas – tekstiniai failai, MP3 formato dokumentai, skaitmeninės nuotraukos, prezentacijos bei mokesčių ar pardavimų ataskaitos. Išsaugant failą, viena jo kopija yra saugoma vietiniame kompiuterio diske, kita gali būti nusiųsta į failų ar tinklinės prieigos tarnybinę stotį arba į bet kokią kitą išorinę duomenų saugyklą – kad ir į išorinį kietąjį diską.

Šią įrangą lengvai gali susikonfigūruoti kiekvienas, o ji užtikrins, kad duomenys neprapuls, net jei kompiuteris sugestų nepataisomai. Su „IBM Tivoli Continuous Data Protection for Files” bus galima atkurti prarastus duomenis, kurie buvo išsaugoti, ir tą padaryti gerokai greičiau.

Beveik ketvirtadalis „IBM Lietuva” užsakymu atlikto tyrimo apklaustųjų atsakė, kad dokumentus saugo tik kompiuteryje ir neįsirašinėja atsarginių kopijų į CD ar DVD plokšteles. Kiek daugiau kaip pusė (56 proc.) nepasitiki savo kompiuteriais ir įsirašinėja duomenis į kitas laikmenas. Maždaug penktadalis įsirašinėja tik svarbiausių dokumentų kopijas kitose laikmenose. Aktyviausiai taip savo duomenis saugo moksleiviai ir studentai – net 70 proc. jų naudojasi papildomomis laikmenomis.

Apklausa taip pat atskleidė, kad jei iš kompiuterio dingtų šeimos švenčių nuotraukos, daugiau kaip pusė respondentų nesugebėtų jų atkurti. Kiti stengiasi išsaugoti negatyvus, atsispausdinti kuo daugiau nuotraukų, treti kaupia skaitmeninius nuotraukų archyvus CD plokštelėse.

Apklausa parodė, kad tik kas penktas apklaustasis atsakė, kad, jei kompiuteris būtų pavogtas, pavyktų atkurti beveik visus duomenis, nes pats arba sistema automatiškai daro kopijas ir jos išsaugomos specialioje saugykloje, atskirai nuo kompiuterio. 61 proc. atsakė, kad didesnės dalies nesugebėtų atkurti, nes išsaugo tik kai kurių dokumentų kopijas, o beveik 20 proc. atsakė, kad visiškai prarastų duomenis, jei kompiuteris būtų pavogtas, nes neišsaugo kompiuteryje esančių duomenų kopijų.

Įdomu pastebėti, kad moterys dažniau nei vyrai dokumentus atsispausdina ant popieriaus ir būtent taip saugo papildomas kopijas. Tačiau vyrai dažniau nei moterys įrašinėja elektronines dokumentų kopijas į CD, DVD ar panašias laikmenas.

„IBM Lietuva” užsakymu visuomenės nuomonės ir rinkos tyrimų centras „Vilmorus” reprezentatyvią Lietuvos gyventojų apklausą atliko balandžio 7-9 d.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Informacinės technologijos su žyma , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.