Seimas pakėlė sparnus atostogauti

Politikų lagaminai jau sukrauti ir iškrauti jų, matyt, niekas nebenorėtų. Liko maža smulkmena – palaiminti Vyriausybės programą ir bent keletui savaičių – sudie, tvankus Seime!

Seimo sesija, kuri turėjo pasibaigti dar birželio 30-ąją, kol kas pratęsta iki liepos 20-osios. Jei Seimas šiandien patvirtins keturioliktosios Vyriausybės programą, jau liepos 21-ąją parlamentarai galės išsilakstyti kas sau, rašo dienraštis L.T.

Nuo liepos 21-osios atostogauti Palangoje ketina net pats Seimo pirmininkas Viktoras Muntianas. Daugelis taip pat planuoja kažkur vykti dar liepai nepasibaigus – Rasa Juknevičienė išskris į Siciliją, Emanuelis Zingeris išdums į Lenkijos pajūrį. Jei neeilinė sesija būtų pratęsta dar kelioms savaitėms, tai nepatiktų niekam. Tad negi seimūnai ryšis atmesti Vyriausybės programą ir patys sau sugadinti atostogas? Vienintelis Česlovas Juršėnas, L.T. paklaustas apie atostogų planus, tik ranka numojo. „Oi! – nenorėjo net kalbėti darboholiškais polinkiais garsėjantis Seimo pirmininko pavaduotojas. – Dar neaišku. Spręsim, ar nepratęsti sesijos”.

Maus į Maljorką

Socdemui Algirdui Butkevičiui, kuris siūlomas į susisiekimo ministrus, poilsis Palangoje jau nuplaukė. O jei Vyriausybės programa būtų atmesta, nuplauktų ir Maljorka. Jiedu su žmona Janina planavo šiek tiek pailsėti Lietuvos pajūryje, o paskui leistis į Maljorką. Palangoje šeima apsilanko kasmet. Žmona traukia tiesiai į paplūdimį, o ponui Algirdui drybsoti saulėje nepatinka. Tad atostogas jis leidžia vaikščiodamas – taku nueina iki „Lino”, paskui per valandą pėstute nukulniuoja į Šventąją. Kol pajūriu grįžta, praeina dar valanda. „Ką darysi, kad žmona kompanijos nepalaiko, – juokėsi jis. – Tenka vienam vaikščioti”. Į Palangą šiemet Butkevičiai planavo nukakti liepos 24-ąją, net užsisakė vietas. Tačiau dabar atostogas Palangoje teks pamiršti. „Tikiuosi, kad bent į Maljorką rugpjūčio vidury pavyks ištrūkti”, – sakė A.Butkevičius.

Pas mamą

Paskirtoji socialinės apsaugos ir darbo ministrė Vilija Blinkevičiūtė sakė atostogų dar neplanavusi, tačiau bet kokiu atveju jos bus tradicinės. Paprastai dalį atostogų ponia Vilija praleidžia pas mamą Linkuvoje, o ištaikiusi laiko dar nuvažiuoja ir į Palangą. Linkuvoje ji sakė susitinkanti su jaunystės draugais, klasės draugais ar tiesiog atsisėdusi mamos sode po obelimi skaitanti knygą. „Per gyvenimą dar nesu atostogavusi užsienyje, – tikino V.Blinkevičiūtė. – Tų atostogų būna tiek mažai, kad man norisi pabūti tėviškėje. Nejaučiu jokio poreikio kažkur važiuoti”. Kol kas ji teigė neužsisakiusi vietos Palangoje, nes nežino, kada galės ištrūkti. „Jeigu bus Vyriausybė patvirtinta, matyt, visi spręsim su premjeru, kas kada atostogaus”, – sakė ji.

Zingeriai – „pusiau sulaukėję”

Zingerių vaikai Dovydas ir Estera jau Palangoje. „Jie laukia nesulaukia signalų iš paklaikusių tėvų Vilniuje, – juokėsi parlamentaras Emanuelis Zingeris. – Išsiuntėme vaikus, atvažiavo giminės iš Vokietijos. Visi tupi pliaže ir laukia mūsų. Aš vis negaliu ištrūkti, o mano žmona Virginija irgi dar nežino, ar ją išleis, nes neseniai grįžo į ankstesnį darbą Enciklopedijų redakcijoje”.

Vis dėlto E.Zingeris tikėjosi, kad Seimo sesija jau šią savaitę pasibaigs, o žmona gaus bent nemokamų atostogų. Tuomet šeimynėlė patrauktų į Lenkiją. Pirmiausia aplankytų Štuthofo muziejų, kur lageryje karo metais kalėjo Emanuelio mama Polina Zingerienė. Nuvyktų į Sopotą, smagiai leistų atostogų dienas lenkų pajūryje, kur E.Zingerio niekas nepažįsta. Mat per atostogas sakė nebenorįs aplinkinių dėmesio, kokio susilaukia, pavyzdžiui, Palangoje.

„Vyksime mašina, vairuosime pasikeisdami su sūnumi. Prisikrausim visko – nuo termoso iki visokių kepyklų. Sulaukęs beveik penkiasdešimties metų, išmokau kepti ant grotelių mėsą. Dabar sūnų mokysiu. Reikės tik rasti tokią vietą, kur būtų galima tai daryti. Be to, reikės rytais važiuot į turgų ir ieškoti mėsos. Tai bus egzotika, aš jaučiu, – įsisvajojo Emanuelis. – Aš labai sunkiai orientuojuosi tuose pirkiniuose”. E.Zingeris sakė nujaučiąs, kad jo veide įrašytas „antikinis” naivumas yra tiesiog proporcingas pardavėjų norui pasipelnyti: „Kiekvienas pardavėjas, mane pamatęs, apsilaižo ir kainą padidina dvigubai”.

Žmonos užsienio nematys

„Atostogos – tai ponų išmonė ir jos net nenumatytos mūsų statute”, – paklaustas mosavo rankomis Seimo pirmininkas V.Muntianas. Vis dėlto nuo liepos 21-osios jis ketino vykti į Palangą. Paliks savo sodybą Kėdainiuose, tvenkinį su per karščius dar ne visai išdvėsusiais karpiais, pasiims žmoną, vaikus, anūkus ir dešimčiai dienų įsikurs Seimo poilsinėje. „Žmona, žinoma, norėtų keliauti kur nors į užsienį, tačiau kol kas planuose – tik Palanga”, – pareiškė V.Muntianas. Anot jo, susiruošti į egzotišką kelionę trukdo jo dabartinės pareigos.

Socialliberalų frakcijos vadovas Artūras Paulauskas atostogaus kaip ir kasmet vasarą – plauks baidarėmis. „Su draugais esame sutarę paskutinę liepos savaitę plaukti upėmis ir ežerais. Maršrutas?.. Jį sudarys „plaukikų taryba”. Šiemet planuojame paplaukioti Švenčionių, Ignalinos, Ukmergės rajonuose”. Į žygį Paulauskai ims ir vaikus. „Arnui – šešeri, šiemet jis jau dalyvaus ketvirtame žygyje”. Dar kokią savaitę šeima norėtų praleisti Lietuvos pajūryje. Prabangesnes keliones – į pasaulio turtuolių pamėgtas vietas – Paulauskai paprastai renkasi žiemą ir vyksta slidinėti. Vasarą esą užsienyje buvo tik sykį – Turkijoje.

Vyks į Siciliją

Liepą atostogauti jau susiruošė ir konservatorė Rasa Juknevičienė. Tarnybinėse komandiruotėse Vašingtone, San Diege, Los Andžele, Stambule, Paryžiuje vien šiemet pabuvojusi politikė teigė iki šiol niekad neatostogavusi užsienyje. Vyro, kuris vengia skraidyti lėktuvais, neprikalbinusi, tad į Siciliją skris su brolio šeima. Kelialapis dešimčiai dienų jai kainuosiąs apie 3 tūkstančius litų. „Pigiau nei atostogauti Nidoje”, – džiaugėsi ji.

Grįžusi iš Sicilijos, seimūnė žadėjo likusią atostogų dalį praleisti Panevėžio rajone. Tiltagaliuose, močiutės kaime, prabėgo jos vaikystė. „Labiausiai noriu pabūti savim – be makiažo, kai nereikia sukti galvos, ką apsirengti”, – sakė politikė. Žiniasklaida neseniai pranešė, jog kaime R.Juknevičienė laiko vištų ir gaidį. Tiesa, ūkininkauti politikei sekasi nekaip, nes per karščius viena nelaimėlė nugaišo, be to, penkios vištos kasdien sudeda tik po vieną kiaušinį. Kai pati lepinsis po Viduržemio saule, Rasa vištas lesinti žadėjo patikėti kaimynei.

Aplenkia net Palangą

Konservatorė Irena Degutienė rimtų atostogų planų neturi. Ji net užsiminė, jog antradienį Seimas Vyriausybės programos dar gali nepatvirtinti ir tuomet neeilinė sesija gali būti pratęsta mažiausiai dviem savaitėms. „Bet jeigu jau išeisiu atostogų po liepos 20-os, važiuosiu prie ežero į Molėtų rajoną, paskui – pas mamą į Druskininkus”, – egzotiškų kelionių politikė teigė neplanuojanti. Netgi Lietuvos pajūryje ji atostogavo jau labai seniai. „O užsienyje atostogų buvau užpraeitą žiemą Egipte”, – prisiminė politikė. Pasak jos, buvo įspūdinga, kai per Naujuosius metus galėjo maudytis Raudonojoje jūroje, o po paplūdimį vaikščiojantys patarnautojai buvo užsimaukšlinę nykštukų kepuraites. O šį rugpjūtį ji tikisi pagrybauti, iki soties paplaukioti valtimi, pasimaudyti ežere, pasivažinėti dviračiu.

Žvejos ir medžios

Pilietininkų frakcijos vadovas Andrius Baranauskas pasiskundė, jog per šias atostogas vargu ar pavyks kur nors toliau ištrūkti. Bet į tėvų namus Švenčionėliuose, prie Žeimenos, vis tiek nuvyks. Ten, kad atsigautų nuo politikos, paplaukios su baidare, pažvejos. „Kartą užkibo 7 kilogramų lydeka. O karpio, didesnio kaip 5 kilogramų, nesu sugavęs”, – pasakojo apie laimikius A.Baranauskas. Kaip ir kiekvienas save gerbiantis politikas, A.Baranauskas kartkartėmis susiruošia ir medžioti. „Tačiau jau atėjo laikas, kai medžioklės azartas priblėso, – sakė jis. – Dabar labiau patinka stebėti gamtą, o ne medžioti”.

Seimo milijonierius Antanas Bosas, pagarsėjęs prabangiomis žiemos atostogų kelionėmis, vasarą, anot jo, paprastai ilsisi Lietuvoje. „Palanga, Labanoras, – sakė „darbietis” apie savo dislokacijos vietas vasarą. – Ten žvejosiu, medžiosiu, sportuosiu. Mėgstu važinėti dviračiu, lakstau krosus. Tai pats tikriausias poilsis. Man nepatinka, kai reikia nuvažiavus gulėti ir kankintis”.

Ar gulėjimą prie prabangaus baseino kokiame nors Viduržemio jūros kurorte kankinimusi pavadintų ir jo širdies draugė, milijonierius neatskleidė.

Palangoje A.Bosas gyvena, o Labanore turi sodybą, tad nuvažiuoti ir vienur, ir kitur gali bet kada – ypatingų vasaros atostogų planų kurti nereikia. Užtat žiemą prabangių slidinėjimo kurortų atsisakyti jis neketina ir ateityje.

Ravės bulves

Dalią Teišerskytę L.T. klausimas apie atostogų planus pralinksmino. „Nuosavame darže atostogausiu”, – pranešė politikė, kurios šeima Kauno rajone, miške už Zapyškio, jau šešeri metai turi vasarvietę. Užsienyje D.Teišerskytė neatostogauja niekada. „Esu kaimo vaikas ir man visiškai užtenka to, kad į užsienį nuvažiuoju už mokesčių mokėtojų pinigus”, – neslėpė politikė.

O per atostogas ji teigė mėgstanti kapstytis darže. Ten turi pasisodinusi ne tik gėlių, bet užsiaugina ir visai žiemai bulvių. „Ir šiltnamius turiu, ir sodą”, – pasakojo D.Teišerskytė. Sodas, anot jos, beveik istorinis: sodintas 2000-ųjų spalio 8-ąją, kai ponia Dalia pirmąsyk kandidatavo į Seimą.

Tauta balsavo, o tuometė kandidatė su šeima pasodino 40 medžių.

„Pernai iš to sodo turėjau 10 obuolių, o šiemet jau tikrai turėsiu kokį 100”, – vylėsi D.Teišerskytė. Nei vištų, nei paršelių ji sodyboje nelaiko, turi tik tris kates ir du šunis. Prie namo šeima įsirengė baseiniuką, tad nepasigenda net ežero. „Pas mane ten – mirtina ramybė”, – juokėsi ponia Dalia.

Ruošis suvažiavimui

Paprastai mėgstanti pasakoti apie atostoginį agurkų konservavimą šiemet „darbietė” Loreta Graužinienė teigė apie atostogas dar negalvojanti. Jei Seimo sesija ir nebus pratęsta, Darbo partija rugpjūčio 26-ąją šaukia neeilinį suvažiavimą, kuriam ponia Loreta rimtai ruošiasi. Kol kas laikinoji partijos vadovė suvažiavime bandys tapti tikrąja partijos pirmininke. O ilsėsis tik po to – savo namuose Ukmergėje ir galbūt keletui dienų rugsėjo pradžioje nuvyks į Palangą. Perkaitusi nuo aistrų politikoje L.Graužinienė džiaugėsi, kad ilsėtis galės vėsesniu oru.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.