Marijampolėje iškils netradicinė degalinė

Lapkričio mėnesį Marijampolės centre duris turėtų atverti neįprasta degalinė-restoranas, kurios idėją marijampoliečiai parsivežė iš Prancūzijos

Žemės sklypas, kur iškils įdomus, ant gelžbetoninių konstrukcijų kolonų sumontuotas pusapvalio vainiko formos pastatas, yra prie judrios Vinco Kudirkos bei Jono Dailidės gatvių sankryžos. Naujas pastatas užpildys tuščią erdvę prie pat gatvių susikirtimo ir iškils tarp ne mažiau šiuolaikiškų naujojo Lietuvos draudimo bei UAB „Ugira” administracijos pastatų.

Pasislėpusi degalinė

Idėjos sumanytojas Aloyzas Jurdonas „Namų pasauliui” sakė, kad tradicinės degalinės šioje vietoje jis nebūtų sumanęs projektuoti.

„Pagrindine jos statybos sąlyga ta, jog bus ne atvira degalinė, o paslėpta po pastatu, nes įprastos degalinės čia negalėtų būti. Tokio dalyko miestelėnai man nedovanotų”, – aiškino projekto vadovas.

A.Jurdonas akcentavo, kad parengtame projekte iš pirmo žvilgsnio degalinės kaip ir nėra, yra tik pastatas. Degalinė bus paslėpta po restoranu 4-6 metrų gylyje, o ant žemės po bendru stogu dirbs tik nedidelė operatorinė. Atskiriant erdves su šalia esančiais kaimyniniais pastatais, teritorija bus apsodinta medžiais. Dar vienas dvigubos paskirties objekto pranašumas – greito aptarnavimo restoranas ar interneto svetainė ir kavinė, įsikursiančios antrajame aukšte, kaip ir degalinė, dirbtų be pertraukos kiaurą parą. Tuo sumanytojai tikisi Marijampolei suteikti šiek tiek daugiau gyvybės.

Ne visiems patiko

Projekto kūrėjai sulaukė prieštaringų nuomonių, būta besikreipusiųjų į priežiūros inspekcijas. „Visada būna priešingų nuomonių, nes žmonės pripranta prie to, kas yra. Jiems geriausia – nieko nekeisti, juk patogu – miesto centre skverelis, pieva. Gal ir besigananti ožka. Tai natūralus dėsnis, ir bet kokia intervencija į žmonėms įprastą tvarką, aplinką, visada sukelia reakciją”, – atviravo A.Jurdonas. – Degalinė numatyta dėl patogumo, nes labai paranku pravažiuojant užsukti. Didelio pelno degalinės savininkai tikėtis neturėtų, nes miesto centre tikrai nebus sunkiasvorių automašinų, kurių aptarnavimas sudaro didžiąją degalinių pelno dalį”.

Anot jo, visi leidimai statybai gauti, jos organizatoriai renka paskutinius, kasinėjimo darbams reikalingus leidimus.

Kontrastingas ir sudėtingas

Paslėptos po restoranu degalinės projektą rengusių architektų nuomone, įdomų sprendimą įgyvendinti nebuvę lengva. Vienas pastato aukštas bus tarsi pakibęs ore, remsis ant pasvirusių 6 metrų aukščio kolonų. Antras aukštas bus įstiklintas.

Kaip tikino A.Jurdonas, konstrukcijoms parinktas dvigubo perdengimo, didesnio priešgaisrinio ir dinaminio atsparumo gelžbetonis, kad kilus sprogimo ar gaisro grėsmei aplinka butų apsaugota nuo bet kokios agresijos. Kadangi visos degalinės cisternos bus sumontuotos 4-6 metrų gylyje po pastatu, ekspertai turėjo išanalizuoti ir apskaičiuoti, kad vieta lokalizuotų bei kompensuotų bet kokį poveikį aplinkai.

„Greta esantis mūsų pastatas pastatytas iš vadinamųjų verstų gelžbetonio konstrukcijų. Tada tai buvo drąsus sprendimas. Visos laikančiosios konstrukcijos yra lauke. Čia analogiškas sumanymas – taip bus baigtas kampinis kvartalas. Konstruktyvi dalis sudėtinga, statybininkams čia bus daug darbo. Bet kai darai, viską padarai”, – akcentavo A.Jurdonas. Jis vardijo, kad numatyta sienas suręsti iš akitbetonio blokelių, juos apšiltinti, pasirinktas prilydomosios dangos stogas. Jurdono žodžiais, pirmiausia žiūrėta, kad tai būtų gražus, miesto bei gatvės nedarkantis statinys, tenkinantis tiek jo paties, tiek partnerių norus.

Tokių degalinių po namu niekur Lietuvoje kol kas nėra. A.Jurdonas sako matęs keletą analogų Paryžiuje.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Statyba su žyma , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.