Vaisiai plaučiams

Vokietijos rizikos vertinimo institutas įspėja: kaljanas pavojingesnis už cigaretes. Vokietijos jaunimas vartoja vis daugiau vaisių. Tačiau ne dideliais ar mažais gabaliukais kišdami juos į burną, o per plaučius.

Kvapiojo tabako rūkymas su obuolio, slyvos ar vyšnios skoniu per kaljaną vis labiau populiarėja, ir pirmiausia tarp jaunimo.

Kaljano mėgėjų Vokietijoje galima suskaičiuoti apie milijoną, ir kasdien jų gretas papildo dar keletas jaunų žmonių, kurie ištiesia seną persišką kilimą, paeiliui mėgaudamiesi šiuo kolektyviniu žaidimu.

Kaljano rūkymas primena Rytus, jis malonesnis už cigaretes ir nelieka nemalonaus kvapo.

Tačiau būkite atsargūs: kaljanas jokiu būdu nėra sveika alternatyva cigaretėms.

Kaip parodė pirmieji Federalinio rizikos vertinimo instituto tyrimai, rūkant kaljaną į organizmą patenka daugiau dervų ir nikotino, nei rūkant cigaretes be filtro. Beje, grėsmė priprasti rūkyti kaljaną palyginti didelė.

Be to, remiantis instituto duomenimis, kaljano dūme esama tokių kancerogeninių medžiagų kaip arsenas, chromas ir nikelis, kartais net pakankamai dideliais kiekiais.

Ir dar: rūkant kaljaną iš eilės galima susirgti infekcinėmis ligomis. Ar ne geriau valgyti natūralius vaisius?

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Medicina su žyma , , , .

1 atsiliepimas į "Vaisiai plaučiams"

  1. AS

    Mes su draugais daznai patraukiam kaljana. Manem kad tai nepavojinga. 😕 Nuo siol reikes retinti pasisedejimus prie sios vandens pypkes

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.