Naujasis seniūnas drąsina partiečius

Seimo „darbiečių” naujasis seniūnas paskelbė apie jų ketinimus grįžti į valdančiųjų gretas. Tačiau revoliucijų partijoje jis nežada.

Darbo partijos (DP) frakcijos naujasis vadovas Jonas Pinskus pademonstravo kolegas nustebinusį savarankiškumą. Vos perėmęs frakcijos vairą jis vienasmeniškai pareiškė, kad „darbiečiams” reikia prašytis į valdančiąją koaliciją. Tik tuomet, kai paskirtasis premjeras Gediminas Kirkilas pareiškė, kad DP geriausiu atveju gali tikėtis bendradarbiavimo Seime, Pinskus ėmė keisti poziciją. Jis leido suprasti, kad tokia partnerystė įmanoma, jei bus buriama nauja koalicija.

Interviu LŽ Pinskus sakė, kad jo pareiškimas dėl „darbiečių” galimo grįžimo į valdžią tebuvo partiečiams skirta drąsinanti žinia. Seniūnas žada sutelkti krinkančią frakciją ir partiją. Tačiau teisėsaugos akiratyje atsidūrusios DP vadovybės „nušluoti” nežada, o bendražygiams taiko skirtingus kriterijus.

Žinia partiečiams

– Kaip suprasti jūsų kalbas apie santykius su valdančiąja koalicija? Prašotės prisidėti?

– Tai buvo mano asmeninė pozicija. Ji buvo skirta ne tiek valdančiajai koalicijai, kiek turėjo suteikti vilties mano partiečiams. Norėjau pasiųsti žinią, kad mes aktyvinsime šį procesą. Skyriai buvo nepatenkinti, kad nepakankamai deramės. Partija įkurta ne tam, kad nieko nedarytume. Gal buvau ir kiek netinkamai suprastas. Siūlysimės ne dabar, kai Vyriausybė suformuota, o jei rasis galimybių kuriant naują. Juk visko gali būti.

– Ar tai reiškia, kad balsuosite prieš mažumos Vyriausybės programą?

– Kol kas anksti atsakyti. Formuojamos įvairios nuomonės – prezidiumo, valdybos. Vėliau apsispręs pati frakcija.

Revoliucijų nerengs

– Ar partijos vadovybės, kurią permainų siekiantys „darbiečiai” nori nuversti, nuomonė gali turėti įtakos?

– Prezidiumas normaliai dirba. Nereikia tapatinti frakcijos nuomonės su griežtu iniciatyvinės grupės laišku skyriams. Frakcija ir aš nekalbame, kad kažką versime. Frakcijos vadovybė pasikeitė, nes pamatėme, kad Loretai Graužinienei teko per didelis krūvis – sunku būti laikinąja partijos pirmininke ir vadovauti frakcijai esant tokiam emociniam krūviui. Jokių revoliucijų partijoje nerengsime, nauja vadovybė bus renkama, kaip ir planuota, per suvažiavimą rugpjūčio 26 dieną

– Ar tai reiškia, kad neeilinės tarybos nebus?

– Ją vis tiek reikės sušaukti prieš suvažiavimą. Nemanau, kad įvyks kažkoks perversmas.

– Revoliucijos alkį sužadino partijos bėdos dėl teisėsaugos atliekamo tyrimo. Ką, jūsų manymu, reikia daryti?

– Tyrimas vyksta. Kai jis pasibaigs, bus atsakyta, ar yra kaltų, tada ir žiūrėsime.

– Kaip turi elgtis įtariami partijos nariai? Pavyzdžiui, atsakingasis sekretorius Vytautas Gapšys?

– Bet jie yra tik įtariami. Tai dar nereiškia, kad žmogus padarė nusikaltimą. Nenoriu iš anksto smerkti.

– Gal todėl vakar buvote išrinktas vos vieno balso – Antano Boso palikto parašo persvara? Ar jaučiate pakankamą palaikymą?

– Mano ir Virginijaus Domarko jėgos buvo lygiavertės. Pamėginsiu varžovą pasikviesti į pavaduotojus ir dirbti kartu. Komanda daug ką lemia.

Nuodėmių neprisiima

– Kaip pats pasielgtumėte, jei paaiškėtų, kad esate įtariamas?

– Tikrai atsistatydinčiau iš vadovų. Bet aš dėl tyrimo jaučiuosi labai ramiai.

– O dėl praeityje jus lydėjusių tyrimų? O kur dar dar žmonos įsidarbinimas Ūkio ministerijoje ir giminaičių karjeros vingiai?

– Mano žmona – labai savarankiška moteris. Nesikišu į jos darbą. Dėl pusbrolio įdarbinimo – jei jis kažką supainiojo, tegul tai įvertina Vyriausioji tarnybinės etikos komisija. Dėl mano kažkokio praeities šleifo: į Seimą atėjau iš verslo, mane tikrino Mokesčių inspekcija. Tyrimas dėl vieno akcijų pardavimo tęsėsi ilgai ir prieš mėnesį baigėsi niekuo. Tačiau istorija spėjo apaugti gandais.

Nesulaukė skambučio

– Vis dėlto, kaip išsklaidysite kalbas, kad jūsų išrinkimas „per plauką” rodo, kad frakcija skils, išsibėgios?

– Kylančios problemos, skirtingos nuomonės, norai turi būti derinami per seniūną. Jis kaip tėvas ir motina viename asmenyje – turi padėti, paraginti, kartais ir nubausti.

– Kol kas partijoje labiau garsėjote kaip vakarėlių organizatorius.

– Neformalioje aplinkoje labai sveika pabendrauti.

– Ar derinsite veiksmus su Viktoru Uspaskichu veiksmus derinsite, kaip jūsų pirmtakė?

– Bendrauti turiu su laikinąja partijos vadove. Per tą laikotarpį, kai Uspaskichas yra Rusijoje, jokio ryšio su juo nepalaikiau. Todėl, kad niekada nebuvau jo labai artimos aplinkos žmogus. Iš Uspaskicho skambučio kol kas nesulaukiau, gal dar paskambins.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.