Prie bemiegių naktų šventės dailininkas jau pripratęs

Jūros šventės dailininkui Anatolijui Klemencovui prasidėjo bemiegės naktys: jau dešimtus metus švenčiančią Klaipėdą puošiantis menininkas savo dirbtuvėse triūsia dieną naktį.

„Matote, kokia čia netvarka. Bet ką padarysi – tai juk kūryba”, – šypsosi savo dirbtuvių Danės gatvėje duris atverdamas A. Klemencovas.

Dailininko dirbtuvės perpildytos dekoracijoms gaminti reikalingomis medžiagomis. Čia sutinkame ir A. Klemencovo žmoną bei 17 ir 18 metų sūnus. Šeimos nariai – didžiausi Jūros šventės dailininko pagalbininkai.

„Čia dar ne viskas – į mano dirbtuves viskas nesutelpa. Dekoracijos laikomos dar dviejose vietose. Ten, kur geri žmonės, Klaipėdos patriotai, ten ir laikau”, – šypsojosi trumpam nuo darbų atsitraukęs A. Klemencovas.

Iki Jūros šventės likus jau mažiau nei savaitei, A. Klemencovui – pats darbų įkarštis. Tiesa, dailininkas sako, kad sunkiausios būna trys paskutinės paros iki miesto puošimo pradžios. „Tas tris paras tenka verstis be jokio poilsio, bet tai normalus dalykas, mes taip jau įpratę, – nuovargiu nesiskundžia A. Klemencovas. – Darbai yra suplanuoti, viskas apskaičiuota, todėl turime dirbti – juk negalima nuvilti žmonių.”

A. Klemencovas patikino, kad iki ketvirtadienio 18 valandos, kai miesto gatvėse bus uždarytas transporto eismas ir bus imta Klaipėdą puošti, dekoracijos jau bus baigtos gaminti, nors ir pripažįsta, kad laiko visada negana: „Visuomet atsiranda, ką patobulinti”, – sako pašnekovas.

Įspūdingiausias šių metų Jūros šventės puošybos akcentas – didžioji Baltijos jūros gyvatė – šiuo metu yra dažoma. Pirmą kartą Jūros šventėje miesto puošybos akcentui pasirinkta ekologinė tema – sukurti nuo Turgaus ir Tiltų gatvių sankryžos iki pat Biržos tilto išsirangysiančią metalinę gyvatę A. Klemencovą įkvėpė Rusiją ir Vokietiją sujungsiantis dujotiekis.

„Ji bus 1 m pločio ir apie 30 metrų ilgio, žalsvai rudos ir auksinės spalvų, vietomis parūdijusi. Įrenginys sudėtingas, gyvatė spjaudys vandeniu, šviesa, dūmais: parodys savo tikrąjį veidą, juk šis dujotiekis yra labai pavojingas dalykas. Daugiau nei tūkstantis valgomųjų šaukštų imituos gyvatės žvynus”, – pasakojo A. Klemencovas.

Anot jo, Baltijos jūros gyvatė bus pristatyta teatralizuotu renginiu pirmąją šventės dieną. „Jūros šventės dalyviai išvys įvairius personažus. Aplink vamzdį vaikščios Ichtiandras, gelmių sūnus: rankoje jis nešis sovietinį atributą – „sietką” su konservais. Ant konservų bus užrašyta maždaug taip: „Menkės filė iprito padaže, labai pigu ir skanu”. Dar pasirodys būrys jaunuolių su dujokaukėmis, gyvatės apsauga, ir toks rimtas verslininkas, kuris dalins suvenyrus ir siūlys nusipirkti gabaliuką gyvatės”, – keletą renginio detalių atskleidė A. Klemencovas. Teatralizuotą didžiosios Jūros šventės gyvatės atidarymą režisuoja Klaipėdos universiteto Menų fakulteto Režisūros katedros 4 kurso studentė Birutė Šimkūnaitė.

Taip pat Klaipėdą papuoš penkios šviečiančios vėtrungės – kinetinės naktį apšviečiamos 6 metrų aukščio kompozicijos. „Trys tokios vėtrungės bus Turgaus gatvėje, o kitos dvi – prie Atgimimo aikštės”, – pasakojo A. Klemencovas.

Be to, švenčiančios Klaipėdos vėją gaudys apie šimtas spalvingų vėjo gaudyklių, pakabintų įvairiose miesto vietose – Jono kalnelyje, Tiltų, Turgaus g., Kruizinių laivų terminale ir kt.

Anot A. Klemencovo, miestas turėtų atrodyti išties šventiškai, tačiau jis neneigia, kad, esant didesnėms galimybėms, gatvių puošyba būtų kur kas efektingesnė. „Esi įspraustas į rėmus ir darai, ką gali. O jei norime, kad atvažiavę į Klaipėdą per Jūros šventę visi aikčiotų iš nuostabos, reikia didesnių lėšų. Jei tik būtų galimybė, virš Klaipėdos skraidytų oro pripūstos skulptūros. Reikėtų kokių 72 vienetų, o jų dydis būtų iki 10 metrų… Turiu tokią dangišką idėją, kurią galbūt kada nors ir realizuosiu”, – šypsojosi A. Klemencovas.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Be kategorijos su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.