Paralyžiuotas žmogus pelę valdo mintimis

Nauji smegenų implantai gali suteikti viltį dėl traumų ar ligos paralyžiuotiems ligoniams. Savarankiškai judėti negalintis žmogus stumdo pelės žymiklį, atverčia el. pašo laiškus ar valdo robotinį manipuliatorių paprasčiausiai pagalvojęs apie tai.

Tokių rezultatų Masatčiūsesto ligoninės darbuotojams pavyko pasiekti, pasitelkus „BrainGate” jutiklį, kurio sudėtinė dalis – į smegenį implantuojami elektrodai. Pasak ligoninės gydytojo daktaro Leigho Hochbergo, tai yra tik pirmieji klinikiniai šio įrenginio bandymai.

Prieš trejus metus netekęs galimybės judinti rankų ir kojų, 25 metų amžiaus vyras dabar savarankiškai gali atlikti minėtas užduotis. Jis yra vienas iš keturių pacientų, kenčiančių nuo stuburo traumų, raumenų distrofijos ar kitų motorijos sutrikimų, kurie dalyvauja „Cyberkinetics Neurotechnology Systems Inc.” kompanijos sukurtos įrangos bandymuose.

Pasak vieno iš kompanijos mokslininkų, mes tik žengiame pirmuosius žingsnius į neurotechnologijas ir šis įrenginys, galintis perskaityti smegenų signalus, yra didelis žingsnis į priekį. Iki šiol mes sugebėdavome tik perduoti signalus smegenims.

Į žmogaus smegenų sritį, atsakančią už judesius, mokslininkai implantavo maža silicio lustą, su 100 elektrodų. Ląstelių veiklos signalai yra perduodami kompiuteriui, kuris juos paverčia komandomis, leidžiančiomis pacientui valdyti išorinius įrenginius.

Pasak L. Hochbergo judesius valdanti smegenų dalis paprastai valdančiuosius signalus siunčia stuburo smegenimis, kurios perduoda juos galūnėms. Tačiau net ir po stuburo smegenų traumos ar ligos, sutrikdančios stuburo smegenų veiklą, galvos smegenų dalis lieka veiksni, todėl gali būti panaudojama išorinės įrangos valdymui.

Stenfordo universiteto medicinos ir inžinierijos specialistai vykdo atskirą tyrimą, padėsiantį paspartinti smegenų signalų interpretavimą ir išorinės įrangos valdymą.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Informacinės technologijos su žyma , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.