Pasvalio poilsiavietėse – šiukšlynai

Valstybinės aplinkos apsaugos inspekcijos nurodymu apsilankę 14 Pasvalio rajono savivaldybės įvardytose paplūdimiais poilsiavietėse prie įvairių vandens telkinių vietos aplinkosaugininkai pašiurpo nuo pamatytų klaikių vaizdų.

„Aptikome daug šiukšlių. Dabar aiškinamės, kam vienas ar kitas paplūdimys priklauso – seniūnijoms ar privatiems asmenims. Už aplinkos taršą ir nepriežiūrą savininkams bus rašomi administracinės teisės pažeidimų protokolai”, – PB sakė Pasvalio aplinkos apsaugos agentūros vadovas Juozas Baltrūnas.

Su Savivaldybe nesusišneka

Pasvalio rajono poilsiavietės paplūdimiais buvo įvardytos dar praėjusių metų pradžioje. Specialią schemą, kur nurodytos poilsiaviečių vietos, pasirašė rajono Savivaldybės ekologas Algimutis Balčiūnaitis, vyriausiasis architektas Kęstutis Klivečka, Panevėžio visuomenės sveikatos centro Pasvalio filialo vyriausiasis gydytojas Gintautas Geniušas.

Po jų parašais antspaudą ir autografą padėjo Pasvalio aplinkosaugininkų vadovas. Tačiau, pasak J.Baltrūno, niekam iš pasirašiusiųjų, išskyrus juos, aplinkos sergėtojus, tvarka paplūdimiuose nerūpi.

„Savivaldybės ekologas mums paaiškino, kad jų įregistravimas oficialiai dar nėra baigtas – tik pradėtas. Žodžiu, su Savivaldybe nesusišnekame. Bet mes negalime leisti, kad aplinka prie tvenkinių būtų šitaip dergiama, todėl ieškosime už tai atsakingų asmenų”, – ryžtinai aiškino J.Baltrūnas.

Bauda gresia mokyklos vadovui

Po praėjusią savaitę vykusios Pasvalio rajono poilsiaviečių apžiūros aplinkosaugininkams labiausiai į akis krito netvarka prie miesto „Lėvens” pagrindinės mokyklos esančios poilsiavietės. Šioje vietoje styro šiukšlių krūva.

Aplinkosaugininkų manymu, už tai atsakinga mokyklos administracija, kadangi paplūdimiu įvardyta vieta yra šios mokymo įstaigos teritorijoje.

„Kalbėjomės su direktoriaus pavaduotoja. Ji tvirtino, kad jau viskas sutvarkyta. Manau, už aplinkos taršą baudą teks sumokėti mokyklos vadovui iš savo kišenės. Kviesimės jį pokalbio”, – tęsė J.Baltrūnas.

Vaškų seniūnijos teritorijoje esančiame Titkonių kaime, prie vandens telkinio, aplinkosaugininkai aptiko prie stulpo pritvirtintą metalinę dėžę. Į ją metamos buitinės atliekos ir deginamos.

„Taip elgtis draudžia įstatymai. Kviesimės Vaškų seniūną, aiškinsimės, kodėl šitaip yra”, – aplinkosaugininkai nesiruošia numoti ranka.

Betrūko tik gyvačių

Bene šiukšlingiausia poilsiavietė rajone – Smilgių paplūdimys. Styrojusiame šiukšlių kalne būta visko: kečupo indelių, apie pusšimtį tuščių alaus butelių, kitokių atliekų. „Ten betrūko tik gyvačių”, – ironizavo reido po paplūdimius dalyviai.

Dar vienoje to paties Titkonių kaimo vietoje akis badė antrasis nelegalus sąvartynas. Be smulkių šiukšlių, ten buvo išmestas televizorius, kitokia buitinė technika. Aplinkosaugininkų žiniomis, toje vietoje yra privati valda. Kai paaiškės jos savininkas, pastarajam bus surašytas administracinės teisės pažeidimų protokolas.

„Išsiaiškinti kaltininkus nėra taip paprasta. Žinau, kad bus teisinimosi, kažkas norės visą kaltę suversti seniūnijoms. Tačiau mes pasistengsime surasti atsakingus asmenis. Manau, už aplinkos taršą bus surašytas ne vienas protokolas”, – pabrėžė J.Baltrūnas.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Aplinkosauga su žyma , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.