Automobilyje paliktiems šunims gresia mirtis

Gyvūnų globėjai ragina žmones nepasmerkti augintinių kankinančiai mirčiai nuo perkaitimo automobiliuose.

Blogiausia – dideliems

Įsibėgėjus vasarai, dauguma žmonių patraukia iškylauti, bet prieš išvykdami už miesto neretai su visa šeimyna užsuka į prekybos centrus. Nuėję apsipirkti, savo augintinius palieka uždarytus mašinose, o didelis karštis ir tvankumas gali būti pražūtingas augintiniams.

„Per tokius karščius gali būti kenksminga palikti gyvūnus, uždarytus automobiliuose, jie gali gauti šilumos smūgį”, – BNS sakė Lietuvos gyvūnų globos draugijos pirmininkas Benas Noreikis.

Specialistų teigimu, saulėkaitoje palikto automobilio salonas per kelias minutes įkaista iki 70 laipsnių. Nuo perkaitimo augintinius ištinka smegenų koma ir jie žūva.

„Kaitroje įvyksta negrįžtami smegenų ląstelių pažeidimai. Ištinka kankinanti mirtis. Per ilgametę praktiką nepavyko išgelbėti nė vieno keliasdešimt minučių kaitroje automobilyje išbuvusio šunelio”, – BNS pasakojo veterinarijos gydytojas Šarūnas Pavalkis.

Pasak jo, nuo perkaitimo ypač greitai žūva vidutinių ir didelių veislių šunys. Mažesniems šuneliams išlikti šansų daugiau – jų kūno masė ir paviršiaus plotas mažesni, jie pasislepia po sėdynėmis, nors perkaitimas jiems toks pat pražūtingas.

Pranešti policijai

Veterinarijos gydytojo teigimu, nuo perkaitimo saulėkaitoje paliktame automobilyje gyvūnų neapsaugo atidaryti langai ar salone paliktas vanduo. Jeigu būtina į parduotuvę vykti su šunimi, automobilį būtina palikti pavėsyje su atvirais langais arba geriausia su gyvūnu palaukti kur nors pavėsyje.

Gyvūnų globėjai ragina pastebėjus transporto priemonėje besikankinantį gyvūnėlį pranešti policijai.

Baudžiamasis kodeksas numato, kad tas, kas žiauriai elgėsi su gyvūnu, jeigu dėl to gyvūnas žuvo arba buvo suluošintas, arba kankino gyvūną, baudžiamas viešaisiais darbais arba bauda, areštu arba laisvės atėmimu iki vienerių metų.

Administracinių teisės pažeidimų kodeksas numato, kad žiaurus elgesys su gyvūnais, taip pat jų kankinimas užtraukia baudą nuo vieno šimto iki trijų šimtų litų.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Augintiniai su žyma , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.