Į Vyriausybę – ryžtingu žingsniu

Į vykdomąją valdžią einantys naujokai tvirtina žiną, nuo ko pradėti darbus, ir žadėjo nedaryti pirmtakų klaidų. Paskirtieji ministrai vienose ministerijose žadėjo rengti atestacijas, kiti neslėpė, kuriuos pavaldinius atleis.

Prieš pasirašydamas dekretą dėl ministrų skyrimo prezidentas Valdas Adamkus surengė kandidatų patikrinimą. Vėlyvą popietę paaiškėjo, kad egzaminą išlaikė visi. Valstybės vadovas pasirašė dekretą dėl ministrų skyrimo.

LŽ savo ruožtu į vykdomąją valdžią ateinančių naujokų teiravosi, kaip jie įsivaizduoja savo būsimą darbą, nuo ko pradės darbus.

Teisingumo ministerija – mielesnė

Būsimasis Vidaus reikalų ministerijos vadovas liberalcentristas Raimondas Šukys, paskui kurį tęsiasi Abonento skandalo šleifas, garantavo nesupainiosiąs viešųjų ir privačių interesų ir tvirtai laikysiąs priesaikos.

„Prielaidos, kad supainiosiu viešuosius ir privačius interesus ar galbūt padarysiu nusikalstamas veikas, imdamas spręsti ar kištis į konkrečių bylų tyrimą, ką įstatymai draudžia ir nepriskiria ministro kompetencijai, yra nepagrįstos”, – sakė Šukys. Anot jo, prezidentas jam neišreiškė jokių abejonių ar nepasitikėjimo dėl to, kad jis yra Liberalų ir centro sąjungos narys.

Šukys tvirtino, kad svarbiausias jo darbas bus Lietuvai laiku prisijungti prie Šengeno erdvės. Tuo klausimu jis žadėjo imtis vos sėdęs į ministro kėdę. Kaip žinoma, Lietuva kol kas atsilieka nuo grafiko ir yra kilusi grėsmė, kad kitąmet mūsų šalis nebus priimta į šią neriboto judėjimo erdvę.

Kitu tikslu Šukys sau yra iškėlęs policijos darbas efektyvinimą, ypač užtikrinant viešąjį saugumą. „Ypač kaimo žmonės jaučiasi nesaugūs”, – pabrėžė paskirtasis ministras.

LŽ paklaustas, ar jam nebūtų artimesnė Teisingumo ministerija, politikas prisipažino, kad iš tiesų ten jaustųsi stipriau, be to, ten ir atsakomybės apimtis mažesnė. „Bet aš atsakomybės nesikratau, nebijau ir esu pasiryžęs už šią sritį ją prisiimti”, – patikino Šukys.

Antikorupcinis filtras

Negailestingai su korupcija ketina naujasis teisingumo ministras Petras Baguška, vadovaujantis Seimo Antikorupcijos komisijai. Jis tvirtino sieksiąs, kad visi įstatymų projektai būtų patikrinti pagal antikorupcinius principus.

Paskirtasis ministras žadėjo visuomenėje stiprinti teismų autoritetą. Tačiau garantavo iš akių nepaleisiąs ir ypač daug žmonių kritikos sulaukiančių antstolių darbą. Baguška taip pat žadėjo sutvarkyti Nekilnojamojo turto registrą.

Opozicijos dėl kompetencijos stokos kritikuojamas politikas tikino, kad jam tikrai užteks žinių ir kompetencijos susidoroti su naujomis pareigomis. „Negaliu sakyti, kad nesu susipažinęs su tuo darbu, esu baigęs Vilniaus universitete teisę, žinoma, prieš keliasdešimt metų”, – aiškino Baguška.

Atestacija Ūkio ministerijoje

Ūkio ministerijai vadovausiantis Seimo Ekonomikos komiteto pirmininkas Vytas Navickas tikino valymo Darbo partijos tėvonija vadinamoje ministerijoje nepradėsiąs, tačiau neatmetė galimybės surengti atestaciją.

Anot jo, visi kvalifikuoti darbuotojai, nepaisant partinės priklausomybės, liks postuose, o atrinkti nepasirengusiuosius yra tam tikros procedūros, pavyzdžiui, atestavimas. „Bet drastiškų valymų nebus”, – garantavo jis.

Prioritetiniais darbai Navickas laiko Lietuvos, Lenkijos ir Švedijos elektros tinklų, Lietuvos ir Latvijos dujų tiekimo sistemų sujungimą. Paskirtasis ministras žadėjo nepamiršti smulkiojo ir vidutinio verslo. „Be to, turime laiku startuoti su trečiojo bloko statyba. Su prezidentu sutarėme, kad šis klausimas bus nuolat dėmesio centre, kad viskas būtų vystoma, kaip galima greičiaus”, – pabrėžė Navickas.

Džiaugiasi grįžęs

Prieš metus iš finansų ministro pareigų atsistatydinęs socialdemokratas Algirdas Butkevičius vadovaus Susisiekimo ministerijai.

„Jeigu atvirai, noriu grįžti į vykdomąją valdžią, mane labiau domina dalykiniai, ūkiniai reikalai”, – sakė parlamentaras Butkevičius. Pasiteiravus, ar nesijaučia nuskriaustas, kad dabar vadovaus mažiau svariai ministerijai nei anksčiau, socdemas teigė norintis save išbandyti ir kitur.

Butkevičius tvirtino mėginsiąs išjudinti transeuropinio susisiekimo tinklo Lietuvoje projektą. Taip pat jis mano, kad teks nuspręsti, ką daryti su didžiosiomis valstybės įmonėmis „Lietuvos geležinkeliais” ir „Lietuvos paštu”, kaip jas restruktūrizuoti. „Manau, Lietuva privalo išlaikyti tranzitinės valstybės statusą”, – sakė politikas.

Komandiruotėmis nepiktnaudžiaus

Kandidatas į kultūros ministrus liberalcentristas Jonas Jučas žada nebekartoti savo pirmtako Vladimiro Prudnikovo klaidų ir nepainioti darbo su šeima. Į tokį galimą interesų konfliktą dėmesį atkreipė ir prezidentas.

Jučo žmona vadovauja viešajai įstaigai, kuri susijusi su įvairių

festivalių organizavimu. Jučas taip pat yra vienas tradicinio festivalio „Kaunas Jazz” organizatorių. Kaip žinoma, Kultūros ministerija sprendžia, kiek lėšų skirti tokiems renginiams. Jučas patikino būsiąs labai atidus šiems dalykams, bet užsiminė apie būtinybę pertvarkyti kultūros įstaigų finansavimą.

Paskirtajam ministrui iškeltas uždavinys populiarinti lietuvišką kultūrą užsienyje.

Kaune gyvenantis politikas žadėjo nepiktnaudžiauti tarnybiniu transportu ir kasdien iš Vilniaus nevažinėti namo. „Kiekvieną dieną tikrai nevažinėsiu, manau, nuomosiu butą. Tai man nėra nauja. Valdiška mašina į namus tikrai nevažinėsiu”, – LŽ sakė Jučas.

Paklaustas, ar mėgsta tolimas keliones į egzotiškas šalis, politikas pareiškė nemanąs, kad jam teks daug keliauti. „Ir Lietuvoje yra ką veikti. O kelionėms yra atostogos”, – Jučas žadėjo nekartoti Vladimiro Prudnikovo klaidų.

Žino, ką atleis

Kaip išvengti tokio egzaminų skandalo, koks kilo šiemet, socialdemokratų kandidatė į švietimo ir mokslo ministres Roma Žakaitienė sakė konkretaus plano neturinti. Tačiau ji patikino, kad kadrų kaita ministerijoje ir jai pavaldžiose įstaigose tikrai bus. „Nacionalinio egzaminų centro direktorius tikrai bus pakeistas”, – garantavo ji.

Ministrė teigė ypatingą dėmesį skirsianti studijų kokybės gerinimui, mokyklų restruktūrizavimo reikalams. Žakaitienė žadėjo pasirūpinti, kad visos mokyklos turėtų geltonuosius autobusiukus vaikams vežti.

Kariuomenėje netarnavo

Kelis kartus sveikatos apsaugos ministru buvęs Juozas Olekas šį kartą imis Krašto apsaugos ministerijos vairo. „Manau, kad pati geriausia specialybė, suteikianti žinių, patirties bendraujant su žmonėmis, yra mediko profesija. Tai leidžia tikėtis, kad ir šias pareigas atliksiu sėkmingai”, – sakė Olekas.

Beje, ministras LŽ prisipažino pats kariuomenėje netarnavęs, tik studijuodamas Vilniaus universitete, atlikęs mėnesio praktiką.

Paklaustas, ar nebijo, kad jį, ne kariškį profesionalą, kartais pavaldiniai gali ir apgauti ar nesakyti visos tiesos, Olekas sakė tikįs ministerijoje dirbančiais žmonėmis: „Norėčiau sukurti pasitikėjimo ir bendradarbiavimo atmosferą”. O jei ko nežinosiąs, pasiklausiąs: „Aš tikrai visko nežinau”.

Oleko manymu, tarp pagrindinių jo darbų turėtų būti oro erdvės ir pasienio apsaugos stiprinimas. „Stengsiuosi, kad kariuomenė būtų atviresnė ir labiau bendrautų su visuomene. Reikia pasiekti, kad tarnauti kariuomenėje būtų prestižas”, – užsimojo ministras.

Serga nedažnai

Naujojo sveikatos apsaugos ministro Rimvydo Turčinsko biografiją gadina 2001-ųjų įvykis Marijampolėje. Jis vadovavo Marijampolės apskrities ligoninei, kai ten įvyko didelė nelaimė – buvo apdeginti tik gimę dvynukai Zdaniai.

LŽ paklaustas, ar nebijo, kad paskui jį visą laiką „vilksis” ši skandalinga istorija, Turčinskas sakė nuoširdžiai dėl to išgyvenąs. Tačiau jis pabrėžė, kad naujagimiams operatyviai buvo suteikta visa reikiama pagalba, medikai dirbo sutelktomis jėgomis, panaudodami visas galimas priemones. Dabar dvyniai sveiksta. „Negalima visų bendro darbo nevertinti dėl vieno nelaimingo atsitikimo”, – sakė ortopedo traumatologo išsilavinimą turintis Turčinskas.

Kai suserga, medikas sakė einąs pas šeimos gydytoją Marijampolėje arba gydosi pats. „Tačiau sergu nedažnai”, – teigė naujasis sveikatos apsaugos ministras.

Turčinskas žadėjo kovoti su korupcijos apraiškomis sveikatos sistemoje, tobulinti vaistų kompensavimo tvarką. „Manau, būtina sveikatos apsaugos reformą pakreipti taip, kad ji iš tiesų tarnautų žmogui”, – sakė ministras.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , .

1 atsiliepimas į "Į Vyriausybę – ryžtingu žingsniu"

  1. pravalas

    kodel apie zkaitiene nieko neparasyta? ji krachas lietuvos svietimui! kulturos ministre nezinojusi kas yra banionis!!!

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.