Eurokomisarai nusitaikė į soliariumų verslą

Soliariumai sukelia odos vėžį ir akių kataraktą – tai oficialiai pareiškė jau ir Europos Komisija (EK), suduodama skaudų kirtį Europoje šį dešimtmetį sparčiai išplitusiam soliariumų verslui.

EK nesaugiems soliariumams paskelbė karą, tuo metu Lietuvos soliariumų asociacijos prezidentas Aleksandras Saveikis demonstruoja stebėtiną ramybę.

Nepaisant to, kad tai jau ne pirmas kartas, kai prabylama apie dirbtinių spindulių daromą žalą, šio verslo atstovai ir toliau įrodinėja, esą visa tai iš piršto laužta siekiant juos sužlugdyti. Be to, savo tinklapyje internete asociacija soliariumus netgi drįsta vadinti „profilaktine priemone nuo vėžio”.

Į soliariumą – „iškepti”

Anot EK pranešimo, kuris parengtas remiantis mokslininkų tyrimu, soliariumai padidina riziką susirgti odos vėžiu, ji greičiau sensta ir suglemba. Taip pat pažymima, kad soliariumų lankytojai rizikuoja susirgti akių katarakta.

Ypač soliariumai žalingi nepilnamečiams ir šviesią odą, strazdanų, daug apgamų turintiems žmonėms bei tiems, kurių giminėje buvo sirgusiųjų odos vėžiu.

Lietuvoje nepilnamečiams naudotis soliariumais kol kas nedraudžiama: šia paslauga gali naudotis visi 16 metų sulaukę asmenys.

EK atstovas Gregoras Kroizhuberis stebisi, kad šiuo metu soliariumų gamintojams nėra nustatyti spinduliavimo intensyvumo įrenginiuose apribojimai. Tad politikas daro išvadą, kad soliariumų lankytojai gali būti tiesiog iškepti – nuo to jie nėra apsaugoti.

Komisijos pranešime pažymima, kad kai kurių soliariumų lempų spinduliuotė yra stipresnė nei saulės.

EK vicepirmininkas Giunteris Ferhoigenas taip pat pareiškė, kad Europos Sąjungos šalys bei soliariumų gamintojai raginami užtikrinti, kad jų lankytojai būtų deramai įspėjami ir informuojami, kokiais būdais vėžio riziką galima sumažinti.

Priemonių soliariumų lankytojams apsaugoti žada imtis ir pati EK.

Mokslininkų teigimu, visiškai aiškiam vaizdui apie soliariumų poveikį sveikatai susidaryti prireiks dar poros metų, nes dirbtinio įdegio įrenginius plačiai naudoti pradėta palyginti neseniai.

EK pozicija soliariumų saugumo atžvilgiu panaši į Pasaulinės sveikatos organizacijos (PSO). Anot Komisijos pranešimo, PSO dar 2003-iaisiais konstatavo, kad 2002 metais Jungtinėje Karalystėje dėl soliariumų sukelto vėžio mirė 54 žmonės.

PSO biuro Lietuvoje atstovė Raimunda Sadauskienė „Vakarų ekspresui” patvirtino, kad, organizacijos nuomone, soliariumai iš tiesų padidina riziką susirgti piktybine melanoma. Pasak jos, paskutiniu metu susirgimų šia mirtina liga padaugėjo dviem trim kartais priklausomai nuo šalies, ir tai siejama būtent su soliariumų naudojimu.

R. Sadauskienė taip pat teigė, kad soliariumai itin pavojingi nepilnamečiams.

„Apskritai soliariumų verslui būtina griežta kontrolė”, – PSO poziciją dėstė R. Sadauskienė.

Rūpi grožis, o ne pasekmės

Nesaikingas deginimasis jaunas merginas ir jau pagyvenusias moteris atveda į Klaipėdos apskrities ligoninės Odos ir veneros ligų polikliniką.

„Pas mus ateinama dėl įvairiausių odos problemų: pradedant bėrimais, pigmentinėmis dėmėmis, ir baigiant rimtomis odos ligomis, – sakė poliklinikos vedėja Aldona Kajutytė. – Jei žmogus turi nors vieną apgamą – o kas jų neturi – tai jau ženklas, kad jam degintis pavojinga.”

A. Kajutytė pastebi, kad soliariumų lankytojai dažnai nenori pripažinti, kad vieną ar kitą odos problemą įgijo dėl pomėgio degintis.

„Jie patys save nori apgauti. Niekas negalvoja apie ligas – visi nori būti gražūs šiandien. Dvidešimtmečiai tikrai negalvoja apie raukšles. Bet kas bus, kai sulauks trisdešimties – tada jau gali plastinės operacijos prireikti”, – apie šokoladinės odos kultą kalbėjo gydytoja.

Blogiausia, pasak A. Kajutytės, kai nebejaučiama saiko: jos teigimu, tai pasakytina tiek apie deginimąsi saulėje, tiek apie soliariumus. Lietuviai – šviesiaodžiai iš prigimties, tad žiemą jų oda turi ilsėtis nuo saulės, o ne kaisti soliariumuose. Oda metų metais kaupia savyje spindulius, todėl didžiausios bėdos paprastai išryškėja vyresniame amžiuje.

Soliariumų salonuose – aibė pažeidimų

Šiuo metu uostamiestyje soliariumo paslaugas teikia 34 įstaigos, o už jų kontrolę atsakingas Visuomenės sveikatos centras (VSC).

Anot šio centro Visuomenės sveikatos saugos skyriaus l.e.p. vedėjos Astos Šlepetienės, pernai visose įstaigose, kurios buvo tikrinamos, aptikta didesnių ar mažesnių pažeidimų.

Pasak A. Šlepetienės, pažeidimai patys įvairiausi: dirbama be šiai veiklai būtinų higienos pasų, nešvariose patalpose, dezinfekcijos priemonės naudojamos ne pagal paskirtį, neturima pirmosios medicinos pagalbos rinkinių, o panaudotos lempos laikomos pagalbinėse patalpose, nors turi būti išvežtos į toksinių atliekų sąvartyną.

Be to, darbuotojai dažnai atrodo lyg iš dangaus iškritę: negali pateikti įrenginių techninės dokumentacijos ir nė nenutuokia, kiek valandų jau deginama soliariumo lempa.

VSC suteikia šansą soliariumų savininkams ištaisyti klaidas ir kol kas dar nė vieno salono uždaryti neteko. Tačiau skirta baudų: šiemet 260 litų baudomis pagal Administracinių teisės pažeidimų kodeksą nubausti trys įdegio paslaugų teikėjai.

Prezidentas ramus

Lietuvos soliariumų asociacijos prezidentas A. Saveikis tiek į eurokomisarų, tiek į PSO pareiškimus numoja ranka. „Soliariumai sukelia vėžį? Didesnės nesąmonės nesu matęs. Tai visiškas blefas. Saulė gal ir sukelia vėžį, bet tik ne soliariumai”, – ginasi A. Saveikis.

Prezidento poziciją aiškiai atspindi ir asociacijoje svetainėje internete esanti informacija: ten apie soliariumų poveikį parašyta, kad jie yra profilaktinė priemonė nuo vėžio. Tai esą įrodyta „naujausiais Amerikos vėžio asociacijos tyrimais”.

Verslininkas kategoriškai nesutinka, kad soliariumų žala jau moksliškai įrodyta, tačiau pats įvardyti, kokiais tyrimais remdamasis jis taip uoliai gina soliariumų savininkus, negalėjo.

Apie PSO duomenis dėl sergamumo piktybine melanoma didėjimo A. Saveikis galėjo pasakyti tik tiek, kad dabar saulė esanti labai radioaktyvi, o soliariumai, žinoma, čia niekuo dėti.

„Na, gerai, uždarykim dabar visus Europos soliariumus, panaikinkim darbo vietas, – karščiavosi asociacijos vadovas. – Mes jau pripratę, kad ant mūsų tendencingai puola. Tai absurdų absurdas.”

A. Saveikis pridūrė: „Pasitariau su asociacijos nariais, galit rašyti, ką norit, mums tai nepakenks. Mes esame ramūs”, – leidimą „davė” asociacijos prezidentas.

Panašu, kad A. Saveikiui nė motais ne tik EK nuomonė, bet ir VSC patikrinimai bei nustatyti pažeidimai. Anot pašnekovo, A. Šlepetienė nė nežino, kas per daiktas yra soliariumas.

Lietuvos soliariumų asociacija įkurta pernai pavasarį, teigiama, kad šiuo metu ji vienija 23 narius visoje Lietuvoje. Beje, asociacijai vadovaujantis A. Saveikis neneigia pats soliariumo salono neturįs, o pasakyti, kaip yra susijęs su šiuo verslu, nepanoro.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.