Latviai per sieną lenda muštis

Biržų rajone vėl bręsta tarpvalstybinis skandalas – ligoninės chirurgijos skyriuje gydomas nepilnametis lietuvis, kurį sumušė per Lietuvos ir Latvijos sieną nelegaliai perėję pastarosios šalies gyventojai.

Į Biržų ligoninę 17-metis Germaniškio kaimo gyventojas Dainius (vardas pakeistas, – aut. past.) pateko trečiadienio naktį, 1 valandą. Greitąją iškvietė Germaniškio pasienio policijos posto budėtojas. Jis apie įvykį pranešė ir Biržų policijai.

Tą naktį į Germaniškio pasienio postą vienas po kito atėjo du nepilnamečiai jaunuoliai.

Pirmasis prisipažino, kad su draugais girtavo kažkur prie Nemunėlio, šalia kapinių, o vėliau apsižodžiavo su kitoje upės pusėje buvusia latvių jaunuolių kompanija. Latviukai perbrido per upę ir pasiviję sumušė jo draugą.

Po kurio laiko pas pasieniečius atėjo ir sumuštas 17-metis Dainius. Vaikinas buvo išvežtas į ligoninę, jam medikai susiuvo kirstinę žaizdą galvoje. Dainiui diagnozuotas galvos smegenų sukrėtimas, sumušta ranka.

Biržų ligoninėje besigydantis nepilnametis pareigūnams aiškino, kad septyni lietuvaičiai buvo vienoje Nemunėlio pusėje, o kitoje – gal kiek daugiau latvių jaunuolių. Abi pusės susipyko, apsimėtė akmenimis.

Dešimt klasių šį pavasarį Germaniškio pagrindinėje mokykloje baigęs ir šiuo metu jau Vilniaus aukštesniosios statybininkų mokyklos moksleivis Dainius sakė vienintelis iš kompanijos mokėjęs kalbėti latviškai, todėl pradėjęs su kitame krante buvusiais jaunuoliais aiškintis. Jis neneigė, kad abi pusės paleido ir keiksmų viena kitos atžvilgiu.

Po kurio laiko Dainius išgirdęs įtartinus garsus. Atsisukęs pamatė, kad jį apstojo trys latviai, greičiausiai sieną kirtę perbridę Nemunėlio upę. Visi germaniškiečio draugai buvo išsilakstę.

Vaikinas pamena, kad kažkuris latviukas jam trenkė lazda per galvą. Dainius bandė prisidengti, tačiau smūgiai į galvą kliuvo dar ne vieną kartą. Paskui jaunuolis neteko sąmonės, o atsigavęs nuėjo į pasienio postą.

Dainius teigė vieną iš užpuolikų pažįstąs – Skaistkalnėje gyvenantį Aigarą.

Redakcijos žiniomis, tą pačią naktį Latvijos sienos apsaugos tarnybos pareigūnai, gavę informacijos, namuose sulaikė vieną, kaip įtariama, neteisėtai sieną kirtusį jaunuolį.

19-mečiam Aigarui Puziniui skirta bauda už neteisėtą sienos kirtimą. Latvijos įstatymai numato baudą nuo 50 iki 250 latų.

Aiškinamasi, kokie dar jaunuoliai neteisėtai kirto sieną ir kas konkrečiai sumušė lietuvį.

Biržų policijoje renkama medžiaga, tačiau pareigūnai tarptautinio įvykio nekomentuoja. Neneigiama, kad jei dėl germaniškiečio sumušimo bus pradėtas ikiteisminis tyrimas, teisinės pagalbos bus prašoma per Generalinę prokuratūrą

Tai jau ne pirmas kartas, kai pasienyje gyvenantis lietuvių ir latvių jaunimas aiškinasi santykius muštynėmis. Dažniausiai konfliktai kyla spontaniškai, tad niekas per pasienio postą neina – tiesiog perbrenda šias valstybes skiriančią Nemunėlio upę arba per ją mėto akmenis.

Pasienio policijos pareigūnai „Panevėžio rytui” aiškino kas metrą prie Nemunėlio po pasienietį negalintys pastatyti, juo labiau kad vanduo nusekęs, upę pereiti vietomis galima net nesušlapus kojų.

„Panevėžio rytas” rašė, kad 2003 metų vasarą iš Latvijos pusės metęs akmenį Skaistkalnėje gyvenantis jaunuolis pataikė į kitame krante ties Tabokinės kaimu buvusią Svidžių kaimo gyventoją Viliją U. Merginai buvo sulaužyta nosis.

Gavus ekspertų išvadą dėl kūno sužalojimo, tų pačių metų spalio mėnesį buvo iškelta baudžiamoji byla. Ji nutraukta kitų metų gegužės mėnesį, nukentėjusiajai su kaltininku susitaikius.

Biržų policijos pareigūnams šią bylą tirti ir nustatinėti kaltininko asmenybę teko ilgai, nes negalėjo apklausų vykdyti tiesiogiai, o tik per Generalinę prokuratūrą.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.