Ministerijai pritrūko europietiško požiūrio

Lygių galimybių kontrolierė konstatavo, kad Užsienio reikalų ministerija savo darbuotoją diskriminavo dėl lyties ir šeiminių aplinkybių

Lygių galimybių kontrolierė Aušrinė Burneikienė, išnagrinėjusi Užsienio reikalų ministerijos (URM) Spaudos ir viešųjų ryšių skyriaus vedėjos Aušros Semaškienės skundą, nustatė, kad URM šiai diplomatei nesudarė palankių sąlygų derinti karjerą su šeima.

Kontrolierė konstatavo, kad URM pozicija verčiant Semaškienę likti „ambasadoriaus žmona” tiesiogiai susieja moters karjeros galimybes su jos šeimine padėtimi, traktuoja ją kaip nuo vyro priklausantį ar jam pavaldų subjektą, kaip žmogų, neturintį teisės į savarankiškos karjeros galimybes. Diskriminacija dėl lyties URM buvo apkaltinta pirmą kartą.

Norėjo dirbti Vienoje

Šiuo metu vaiko priežiūros atostogų išėjusi Semaškienė balandžio mėnesį Lygių galimybių kontrolierei apskundė URM Atestacijos komisiją. Pagrindinis motyvas, privertęs imtis tokios taktikos, buvo šios komisijos sprendimas, užkirtęs moteriai kelią dirbti diplomatinį darbą Vienoje ir pasmerkęs būti vien ambasadoriaus žmona. „Prašau siekti minėto diskriminacinio sprendimo panaikinimo ir mano teisės į rotaciją pagal pateiktą rotacijos prašymą užtikrinimo”, – ragino Semaškienė.

Darius ir Aušra Semaškos – diplomatų šeima. Dirbti į Lietuvos ambasadą Vengrijoje Semaška su šeima išvyko 2004 metais.

2005-ųjų lapkričio mėnesį Semaškienė pateikė prašymą dėl grįžimo į tarnybą nuo 2006-ųjų rugpjūčio 28 dienos ir pageidavimą dirbti Vienoje, kur tuo metu kaip tik buvo trys laisvos diplomatų vietos.

Išankstinis nusiteikimas

URM Atestacijos komisija, svarstydama diplomatų paskyrimus, laikėsi nuostatos, kad sudaryti Semaškienei prioritetines sąlygas dirbti Vienoje todėl, kad jos sutuoktinis dirba Budapešte, būtų diskriminacija kitų kandidatų atžvilgiu. Dirbti į Austrijos sostinę buvo išsiųsti kiti diplomatai, o Semaškienei pasiūlyta vieta Briuselyje, tačiau diplomatė pareigų atsisakė. Ji nepareiškė noro kandidatuoti ir į kitas dvi siūlytas pareigybes – konsulinės įstaigos vadovės Seinuose arba Sovetske ir diplomato ekonomikai Lietuvos ambasadoje Maskvoje.

„Pagrįstai kyla klausimas, kodėl nebuvo patenkintas jos prašymas užimti gerokai žemesnes pozicijas Vienoje, o čia siūloma kandidatuoti į konsulinės įstaigos vadovo poziciją? Jai buvo pasiūlytos aukštesnės pareigos žinant, kad atsisakys, nes privalėtų palikti šeimą. Tai irgi rodo išankstinį administracijos nusistatymą jos atžvilgiu”, – konstatavo Lygių galimybių kontrolierė. Be to, ji įžvelgė kai kurių aukštų URM pareigūnų mėginimus daryti įtaką diplomatės vyrui, o ne jai asmeniškai.

Rekomenduota pasitaisyti

Lygių galimybių kontrolierė atkreipė dėmesį į kai kuriuos URM Atestacijos komisijos veiklos nesklandumus, abejotinus diplomatų parinkimo į kai kurias tarnybas principus. Vykdant savo funkcijas Atestacijos komisijai rekomenduota užtikrinti, kad būtų įgyvendintos Moterų ir vyrų lygių galimybių įstatyme įtvirtintos moterų ir vyrų lygios teisės ir būtų sudarytos galimybės visiems asmenims siekti karjeros, neatsižvelgiant į šeiminę ar santuokinę padėtį.

Vakar Burneikienė LŽ sakė nenorinti tikėti, kad URM nepaisys jos rekomendacijų. „Paprastai valstybinės įstaigos atsižvelgia į mūsų sprendimus, gal ne šimtu procentų, bet tikrai padaro išvadas”, – sakė ji.

Be to, šiuolaikinėje Europoje kaltinimai dėl moterų ir vyrų lygybės pažeidimo nepuoštų valstybinės institucijos veido. Pasak Burneikienės, įvairių problemų dėl lyčių lygiateisiškumo buvo iškilę ir kitose ministerijoje.

Lygių galimybių kontrolieriaus sprendimai yra dvejopi – vieni rekomendacinio pobūdžio, kiti, kai nustatomi įstatymų pažeidimai, reikalauja griežto vykdymo.

Įveiktas pirmas etapas

„Nenoriu dar nieko komentuoti, nes įveiktas tik pirmas etapas – konstatuotas faktas. Tačiau situacija, sukėlusi konfliktą, dar neištaisyta”, – vakar LŽ sakė Semaškienė.

Pasak diplomatės, tolesni jos žingsniai priklausys nuo URM pozicijos.

Paklausta, ar dėl URM Atestacijos komisijos darbo skaidrumo, galimo piktnaudžiavimo bei biurokratizmo kreipsis į Seimo kontrolierių įstaigą, kaip rekomendavo Lygių galimybių kontrolierė, Semaškienė sakė svarstysianti daug variantų: „Tikrai nemanau, kad viskas taip ir pasibaigs”.

Diplomatė prisipažino ir šiandien esanti įsitikinusi savo teisumu, tai patvirtino ir Lygių galimybių kontrolierės atliktas tyrimas. Ji sakė tikinti, kad išspręsti šią nemalonią ir netikėtą problemą visiems pakaks sveiko proto.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.