Pirmieji keramikų darbai – jau krosnyje

Tarptautinio keramikos simpoziumo „Lauko skulptūrinė keramika” dalyviai vakar po pietų į aukštos temperatūros degimo dujinę krosnį sudėjo pirmuosius molio dirbinius. Pasak simpoziumo organizatorės Jolantos Lebednykienės, tai bandomasis krosnies krovimas.
Pirmuosius darbus į keramikos įmonės „Midenė” krosnį atsargiai dėjo patys XVI tarptautinio keramikos simpoziumo dalyviai.

Nors, kaip juokavo keramikai, dedant darbus į krosnį, karštas oras menininkų nelepino, aplink krosnį jie sukosi spėriai: šalia viens kito sugulė beveik visų dešimties menininkų darbai.

„Krosnį reikia išbandyti. Kas bus, kaip išdegs darbai, paaiškės penktadienį. Tądien po pietų vyks bandomasis krosnies iškrovimas. Tada ir paaiškės, kaip išdegė darbai, kokios spalvos jie išėjo”, – pasakojo Dailės galerijos vadovė ir simpoziumo siela Jolanta Lebednykienė.

Tikrieji keramikų darbai, skirti ir lauko, ir vidaus erdvėms papuošti, į krosnį bus pakrauti liepos 17 dieną.

Be nuolatinio stebuklų iš molio kūrimo, keramikai šiandien Dailės galerijoje dalyvaus Rimo VisGirdos ir Billy Ray Mangham (abu iš JAV) kūrybos vakare. Trečiadienį vakare, po darbų, klausysis kamerinės muzikos. Dar kitą dieną jie galės dalyvauti tarptautinio tapytojų plenero parodos atidaryme „Galerijoje XX”.

„Tokie darbai simpoziumo dalyvių laukia kiekvieną dieną, – šypsodamasi kalbėjo apie keramikų šiokiadienius J.Lebednykienė. – „Midenėje” darbai prasideda nuo devynių ryto, o baigiasi apie 19 valandą. Puiku, kad galime simpoziumo dalyviams pasiūlyti ne tik sukurti stebuklus iš molio, bet ir galimybę tiems, kurie pirmą kartą Lietuvoje, susipažinti su mūsų šalimi”.

„Darbai vyksta sklandžiai, – pasakojo J.Lebednykienė. – Menininkai spėja ne tik molį minkyti. Šiandien per pietus, prieš bandomąjį krosnies krovimą, jie šmaikščiai pasveikino gimtadienio proga amerikietį menininką Billy Ray Mangham”.

Simpoziumai dabar Panevėžyje vyksta kas antri metai, XVI tarptautiniam keramikos simpoziumui surengti lėšų skyrė Panevėžio miesto savivaldybė bei šalies Kultūros ir sporto rėmimo fondas. Pirmoji institucija keramikams atseikėjo 40 tūkstančių litų, o fondas skyrė dar 20 tūkstančių.

Kokie keramikų darbai pagausins Dailės galeriją, paaiškės per parodos atidarymą rugpjūčio 4 dieną.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Kultūra su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.