Kriminalinis tvyrančios tvankumos bumerangas

Po beveik trejų metų pertraukos Kaune vėl pradėtos registruoti vagystės iš automobilių, jų vairuotojams keičiant perpjautą dešinį galinį ratą.

Per tris pirmadienio popietės valandas į policiją pagalbos kreipėsi net trys tokiomis pačiomis aplinkybėmis nukentėję kauniečiai.

Sutapimų grandinė

Dar vienas reikšmingas sutapimas – visos vagystės įvykdytos Žaliakalnio policijos komisariato aptarnaujamoje teritorijoje: dvi – Kalniečių mikrorajone, viena – Taikos prospekte. Net neabejojama, kad visi nusižiūrėtieji į aukas sekti. Tik patykoti, pirminiais duomenimis, jie prie skirtingų objektų: vienas, kai buvo užsukęs į banką, kitas – į degalinę, trečiasis – nuvežęs taisyti televizorių. Tačiau visi pateko į ilgapirščių spąstus tomis pačiomis aplinkybėmis, kai nieko įtartino nepastebėję ir nejusdami, kad yra sekami, bevažiuodami pajuto, kad nuleido dešinį galinį ratą. Būtent jis, anot pareigūnų, pirmasis „skambutis”, kad tokiais atvejais reikia būti ypač budriems.

Jau ne kartą pasitvirtinusi minėtais nusikaltimais besispecializuojančių vagių taktika liudija, kad tupinėjant būtent apie šį ratą, patogiausia nepastebimai įlįsti į automobilio saloną.

Klaidų kaina triženklė

Pasinaudodami tuo, kad į aukas nusižiūrėto „VW Passat” vairuotojas apie pusę dviejų dienos sustojo P.Lukšio gatvėje pakeisti minėto rato, vagys pagrobė iš salono rankinę su beveik keturiais šimtais litų, dviem banko kortelėmis, automobilio bei vairuotojo asmeniniais dokumentais, raktais bei atsarginiu automobilio rakteliu su signalizacijos pulteliu. Konstatavęs šią vagystę, „VW Passat” savininkas turėjo pripažinti palikęs atvirą automobilio langą. Šios jo klaidos tykojusiems ilgapirščiams užteko keičiant ratą sugaištų penkiolikos minučių.

Apie pusę keturių dienos prie Taikos prospekto 46-ojo namo į tokius pačius spąstus pateko automobilio „Mitsubishi Galant” vairuotojas. Jam bekeičiant tą patį dešinįjį galinį ratą pagrobta rankinė su keliais šimtais litų, vairuotojo invalidumo pažymėjimu bei pasu, turimos invidualios įmonės dokumentais ir sąskaitomis-faktūromis bei raktais. Ir ši rankinė gulėjo ant vairuotojo sėdynės po paliktu atviru durelių langu. Pareigūnų pastebėjimu, gal ir neatsitiktinai pranešimų apie tokius nusikaltimus griūties sulaukta tvyrant pastarųjų dienų tvankumai: jeigu anksčiau sekant nusižiūrėtąjį į aukas buvo viliamasi, kad susinervinęs dėl rato nuleidimo ir skubėdamas šį pakeisti, jis pamirš užrakinti automobilį, tai dabar ilgapirščių „bendrininkais” tapo dar ir atidaryti langai.

Ilgapirščių nepaveda ir sena praktika

Iš visų pirmadienį užregistruotų pranešimų apie vagystes iš automobilių, keičiant prapjautą ratą, tik vienu atveju – apie pusę penkių į S.Žukausko gatvėje stabtelėjusios „Mazda 626” saloną patekta pro neužrakintas vairuotojo dureles. Tai padariusiųjų grobis – rankinė su triženkle litų suma, keliais šimtais eurų bei doleriais, banko kortele, asmens bei automobilio dokumentais, raktais ir mobiliuoju telefonu. Vagių grobis įvertintas arti trijų tūkstančių litų. Tačiau ir šiuo atveju, kaip ir anksčiau aprašytaisiais, apvogtajam belieka guostis, kad turėdami jo gyvenamosios vietos koordinates bei raktus, ilgapirščiai neapsilankė ir ne per toliausiai įvykio vietos esančiame aukos bute. Pasak pareigūnų, minėti atvejai – dar vienas akivaizdus įrodymas, kad kartu su banko kortelėmis negalima laikyti ir jų PIN kodų. Pirminiais duomenimis, minėti apvogtieji bent tokios klaidos nebuvo padarę.

Bausmės gana trumpos

Beveik neabejojame, kad pirmadienio popietę Žaliakalnio policijos komisariato teritorijoje darbavosi ta pati ilgapirščių grupė su griežtai pasiskirstytomis funkcijomis. Taip verčia manyti kelerių metų senumo patirtis, kai pranešimai apie panašias ir kur kas įžūlesnes pagal grobio dydį vagystes Kaune beveik buvo tapę kasdienybe, po kurių sulaikyta išeivių iš pietinių buvusios Sovietų Sąjungos respublikų grupė. Viena versijų, siejamų su vėl pradėtų registruoti panašių nusikaltimų tyrimu – minėtos gaujos nariai jau galėjo grįžti, atlikę jiems skirtą bausmę.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Justicija su žyma , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.