Sprogimų serija Mumbajų pavertė pragaru

Indijos finansų sostinėje per teroristų išpuolį žuvo daugiau kaip šimtas žmonių, dar keli šimtai sužeista

Teroristai vakar beveik vienu metu atakavo septynis sausakimšus traukinius Mumbajuje (buvusiame Bombėjuje). Galingi sprogimai šį milžinišką miestą, dar vadinamą Indijos finansų sostine, pavertė pragaru, kurį iš karto policija blokavo, mėgindama sučiupti piktadarius arba bent aptikti jų pėdsakus.

Informacijų agentūros nuolat papildydavo savo pranešimus iš tragedijos vietos, nes aukų skaičius labai sparčiai didėjo. Pirmuosiuose pranešimuose buvo kalbama tik apie 15 žuvusiųjų, vėliau minėtas kitas skaičius – 40. Netrukus pareigūnai pranešė, kad žuvo mažiausiai 104 žmonės, dar maždaug 500 buvo sužeista. Vakare aukų skaičius padidėjo iki 135.

Vakarykštė tragedija iš karto priminė įvykusią vos prieš trejus metus. Tada Mumbajuje per du sprogimus žuvo 46 žmonės ir daugiau kaip 150 buvo sužeista.

Nelaimė piko valandomis

Sprogimai Mumbajaus geležinkeliuose vakar nugriaudėjo piko valandomis, kai įstaigų tarnautojai grįžta į namus.

Indijos valdžia oficialiai patvirtino, kad sprogo vagonuose padėtos bombos. Jos buvo paliktos pirmosios klasės vagonuose, kuriais paprastai važinėja pasiturintys indai.

Pasak naujienų agentūrų, Indijos vidaus reikalų ministras pripažino, kad valdžia turėjo informacijos apie rengiamus teroro aktus, tačiau nežinojo, kada ir kur jie bus įvykdyti.

Iš pradžių tarp policijos ir žiniasklaidos kilo ginčas, kiek bombų susprogdinta iš viso. Policija tvirtino, kad sprogimai buvo penki. Kai kurios televizijos stotys teigė, kad sprogimų buvo daugiau – net septyni. Galiausiai šį skaičių pripažino ir policija.

Nelaimės vietoje – chaosas

Pirmasis sprogimas užfiksuotas 18 val. 25 min. vietos laiku Matungos stotyje, kuri yra Mumbajaus centre, pranešė televizijos kanalas CNN-IBN.

„Sprogimai griaudėjo, kai traukiniuose būna daugiausia keleivių, – agentūros „Reuters” korespondentui sakė Maharaštros valstijos vyriausiasis sekretorius D.K.Šankaranas. Jis per pokalbį nurodė, kad žuvo mažiausiai 104 žmonės. Netrukus šis skaičius padidėjo iki 135. „SkyNews” savo pranešimuose minėjo du šimtus žmonių. Britų BBC pažymėjo, kad nelaimės vietose tvyrojo chaosas. Mieste kažkodėl nustojo veikusi telefonų stotis. Kai kuriose vietose po sprogimų kilo smarkūs gaisrai. Kaip tik nuo jų nukentėjo tie, kurie liko gyvi.

Policija teigė, jog pirmieji požymiai rodo, kad piktadariai panaudojo labai galingą sprogstamąją medžiagą – heksogeną. Liudininkai nelaimės vietoje dirbusiems žurnalistams sakė matę daugybę žmonių kūno dalių, išsimėčiusių vienos bombos sprogimo vietoje. „Mačiau vagoną, kurio liko tik ratai”, – tvirtino vienas liudininkų.

Šalies vyriausybė susirinko į skubų posėdį, o policija surengė reidus visoje šalyje.

Indijos valdžia paskelbė mananti, kad baisų vakarykštį išpuolį surengė sukarinta islamistų grupuotė „Laškar e Toiba”, kurios būstinė yra Pakistane.

Teroro aktų būta ir anksčiau

Vakarykščiai išpuoliai Mumbajuje įvykdyti prabėgus kelioms valandoms nuo išpuolio Kašmyre, Šrinagare, kur įtariami islamo kovotojai nužudė septynis žmones, kurių šeši buvo turistai.

Mumbajuje, kuriame (su priemiesčiais) gyvena apie 17 milijonų žmonių, pastarąjį dešimtmetį bombos sprogdinamos dažnokai. Prieš trejus metus per du sprogimus žuvo 46 žmonės ir daugiau kaip 150 buvo sužeista.

Tada viena bombų buvo susprogdinta automobilyje, pastatytame prie paminklo „Vartai į Indiją”, kuris yra vienas Mumbajaus įžymybių. Kitas sprogimas nugriaudėjo pačiame miesto centre.

Tačiau daugiausiai aukų būta 1993-iaisiais. Tada per seriją sprogimų žuvo daugiau kaip 250 žmonių.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.