Įsikūrė dar vienas modernus pieno ūkis

Klaipėdos rajone atsidarė dar viena europietiška pieno ferma – šįkart visiškai naujus pastatus Kiškėnų kaime pasistatė ūkininkai Žiogai.

Naujoji 112 vietų ferma kartu su visa įranga ir pašarų ruošimo žemės ūkio technika kainavo apie 2,5 mln. litų. Iš Europos Sąjungos (ES) paramos fondų ūkininkams bus kompensuota pusė šio projekto vertės. Kol kas šios paramos Žiogai dar negavo, tad fermai statyti pinigų skolinosi iš banko.

Amžius verslui – ne riba

Birutė ir Edvardas Žiogai ūkininkauti pradėjo daugiau kaip prieš dešimt metų, būdami jau pensinio amžiaus. Iš Klaipėdos persikėlę gyventi į Kiškėnų kaimą, ūkį pradėjo kurti nuo dviejų dovanotų karvių. Jiems talkino sūnus Vilius, turintis veterinarijos gydytojo specialybę. Sūnus ir tėvai partnerystės principu yra ūkio bendrasavininkiai.

1996 metais ūkininkai jau turėjo 15 melžiamų karvių, kurių kiekviena vidutiniškai duodavo po 5,5 tonos pieno per metus. 2004-2005 metais Žiogų fermoje jau buvo 52 karvės, iš kurių vidutiniškai buvo primelžiama jau net 8,5 tonos aukščiausios kokybės pieno. Šiuo metu Žiogų ūkyje jau yra 70 melžiamų karvių, iš kurių 12 itin produktyvios – duodančios nuo 8,5 net iki 10,8 tonos pieno per metus. Tai itin aukštas pieno primilžio rodiklis ne tik Lietuvos, bet ir Europos pienininkystėje.

Pasak V. Žiogo, netrukus jie rengiasi parsigabenti iš Olandijos dar 35 melžiamas karves. Šiuo metu Žiogai ne tik verčiasi pienininkyste, bet ir augina buliukus mėsai. Iš viso Žiogų ūkyje dabar auginama 180 galvijų. Tad naujoji ferma netruks prisipildyti gyvulių.

„Iš 50 apskrityje pateiktų projektų ES paramai gauti Žiogų projektas – pats solidžiausias”,- sakė Nacionalinės mokėjimo agentūros Klaipėdos skyriaus vedėjas Antanas Narvydas.

Žemės ūkio rūmų pirmininkas Bronius Markauskas sakė, jog savo darbštumu šalies ūkininkai jau siekia europinių aukštumų. Per dešimtmetį ūkininkavimo Žiogų šeima yra gavusi daugybę apdovanojimų už pavyzdingą ūkio tvarkymą, ekologinės žemdirbystės propagavimą, aukštus fermos produktyvumo rodiklius. Jų ūkyje dažnai apsilanko pasisemti patirties ūkininkai ir iš tolimesnių Lietuvos kampelių.

Ūkis – ekologiškas

Kiškėnuose atidaryta naujoji ferma pasižymi tuo, jog čia gaminamas ekologiškai švarus pienas – apie 1,2 tonos kasdien. Ekologinio ūkio sertifikatą Žiogų šeima gavo dar 2000 metais. Gauti šį sertifikatą nėra lengva, ypač pienininkystėje. Ūkininkai negali mineralinėmis trąšomis tręšti nei ganyklų, nei pasėlių, negali naudoti kitų cheminių priemonių kovojant prieš augalų ligas ar kenkėjus.

Tačiau sunkiai pagaminamas ekologiškai švarus pienas keliauja į bendrą katilą. Iš Žiogų ūkio superkančios pieną įmonės atstovai taip pat apgailestavo, jog kol kas nėra galimybių atskirai perdirbti tokį be chemikalų pagamintą pieną. Jo Lietuvoje dar pagaminama per mažai – gamybai užtikrinti reikėtų bent 30 tonų pieno.

Patys Žiogai tikisi, kad jau netolimoje ateityje atsiras, kas perdirba ekologišką pieną, ir neketina jo gamybos atsisakyti. Beje, europinį pieno kokybės sertifikatą Žiogų ūkis yra gavęs dar prieš trejus metus. Toks sertifikatas leidžia pieną eksportuoti į kitas ES šalis.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.