Teismas bandys atskleisti seno pasikėsinimo motyvus

Vakar Klaipėdos apygardos teisme pradėta nagrinėti byla dėl prieš septynerius metus uostamiestyje įvykdyto pasikėsinimo nužudyti žmogų. Teismui tenka aiškintis anų laikų miesto gaujų nesantaikos peripetijas.

Vakar į teisiamųjų suolą sėdo jau aštuonerius mėnesius bylos nagrinėjimo pradžios už grotų laukiantis klaipėdietis Valdemaras Macevičius (gim. 1976 m.).

Jis kaltinamas 1999 metų balandžio 6-ąją nelegaliai laikytu ginklu Herkaus Manto 63 namo laiptinėje šovęs į su nusikalstamu pasauliu siejamą Liną Kelpšą (gim. 1970 m.). Sunkiai į krūtinę, pilvą ir ranką sužalotas vyriškis po keturias valandas trukusios operacijos išgyveno.

Įdomiausia tai, kad sužalotasis jokių pretenzijų V. Macevičiui neturi ir civilinio ieškinio nereiškia. Teisme jis bus apklaustas tik kaip liudytojas.

Nurodo kitą kaltinamąjį

Vakar bylos nagrinėjimas buvo pradėtas nepaisant to, kad nepasirodė L. Kelpša. Nepavyko ir V. Macevičiaus bandymas nuo bylos nušalinti prokurorą – teismas jo prašymą atmetė.

Patenkintas tik vienas iš daugelio kaltinamojo prašymų – teisme apklausti garsiojo Sigito Gaidjurgio gaujos „smogiką” Marių Marijošių. Šiemet sausio 16-ąją S. Gaidjurgis ir M. Marijošius nuteisti kalėti iki gyvos galvos.

V. Macevičius ne kartą teisme minėjo, jog M. Marijošius šovė į L. Kelpšą. Pastarasis 90-ųjų pradžioje buvo ne mažiau garsaus nusikalstamo pasaulio atstovo Arūno Kubiliaus grupuotės narys, 1994 metais su bendrais teistas už turto prievartavimą.

Atpažino kaimynė

Vakar teisme liudytoja apklaustos L. Kelpšos kaimynės parodymai vertė suabejoti V. Macevičiaus nekaltumu.

Pasikėsinimo dieną, likus valandai iki šūvių, laiptinėje ji sutiko vaikiną su medžio šakelių puokšte rankose. Pagal moters parodymus buvo sudarytas fotorobotas. Sulaikius V. Macevičių kaimynė atpažino, jog tai – tas žmogus, kurį ji matė laiptinėje.

Beje, anot moters, L. Kelpša kartą klausęs, ar ji negalėtų pakeisti savo parodymų ar net jų atsisakyti. Moteris to daryti nepanoro. Įdomu ir tai, kad po įvykio praėjus metams kaimynė prie L. Kelpšos durų sutikusi tą patį V. Macevičių.

Bandė sprukti

V. Macevičius buvo sulaikytas praėjus keliems mėnesiams po pasikėsinimo į L. Kelpšą.

1995 metais V. Macevičius kartu su broliu Linu ir kitais asmenimis buvo nuteistas už automobilių vagystes.

Į laisvę jis išėjo anksčiau laiko, todėl pagal įstatymus turėjo kas mėnesį prisistatyti policijon. Pareigūnų įtarimus, kad V. Macevičius galėjo šaudyti į L. Kelpšą, sustiprino tai, kad nustatytą dieną jis pas pareigūnus. Buvo paskelbta vyriškio paieška.

1999-ųjų birželį Būtingės pasienio kontrolės posto pareigūnai sulaikė V. Macevičių, kai šis su dar vienu asmeniu bandė pėstute kirsti Lietuvos ir Latvijos sieną.

Įtariamasis buvo perduotas uostamiesčio policijai, tačiau vėliau nepakakus įrodymų bylos nagrinėjimas buvo atidėtas, o V. Macevičius išėjo į laisvę.

Kaltinimų maratonas

2003-iųjų gegužę pusantrų metų nuo policijos darkart slapstęsis V. Macevičius buvo sulaikytas Telšių rajono Luokės kaimelyje. Operacijos metu Klaipėdos VPK atstovams talkino ginkluoti „Aro” pareigūnai. V. Macevičius bandė pabėgti, tačiau teritorija buvo apsupta.

Tąkart vyriškis įtartas su nusikalstamu uostamiesčio pasauliu sieto buvusio futbolininko Algirdo Urmono (gim. 1972 m.), tuo metu dirbusio vieno banko apsaugininku, nužudymu 2000 metų birželį Laukininkų gatvėje. Tačiau byla dėl A. Urmono nužudymo buvo nutraukta nepakakus įrodymų.

Beje, vakar tame pačiame apygardos teisme nuosprendį dėl narkotikų platinimo išklausė ir V. Macevičiaus brolis Linas. V. Macevičius tvirtino apie tai brolio buvimą teisme, gretimoje salėje, nieko nežinojęs – esą būdamas už grotų neturi galimybės laisvai susisiekti su artimaisiais.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Justicija su žyma , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.