Vilniuje sutrumpėjo pavojuje esančių Pasaulio paveldo vietovių sąrašas

Dėl pagerėjusio saugojimo Pasaulio paveldo komitetas pirmadienį iš pavojuje esančių Pasaulio paveldo vietovių sąrašo jau galėjo išbraukti Kelno katedrą Vokietijoje, Djoudj nacionalinį paukščių draustinį Senegale, Hampi paminklus Indijoje ir Ichkeul nacionalinį parką Tunise. Diskusijos dėl pavojuje esančių Pasaulio paveldo vietovių bus tęsiamos rytoj.

Kelno miesto valdžios institucijų sprendimas apriboti planus statyti naujus aukštybinius pastatus ir pagerėjęs vietovės apylinkių valdymas leido išbraukti vokiškosios gotikinės architektūros šedevrą iš pavojuje esančių Pasaulio paveldo vietovių sąrašo, į kurį katedra buvo įtraukta 2004 metais. Planai statyti aukštybinius pastatus kėlė pavojų, kad 1248 metais pradėta ir 1880 baigta statyti Kelno katedra – miesto architektūros akcentas – praras dominuojantį vaidmenį.

Biologinės kontrolės priemonės sudarė galimybes Djoudj vadovams panaikinti grobuoniškų rūšių grėsmę pelkynui, esančiam Senegalo upės deltoje. Djoudj draustinis, kuriame gyvena apie 1,5 milijono paukščių, įskaitant baltuosius pelikanus, raudonuosius garnius, Afrikos girnoves, didžiuosius baltuosius garnius ir jūrvarnius, buvo įtrauktas į pavojuje esančių Pasaulio paveldo vietovių sąrašą 2000 metais dėl grėsmės, kurią kėlė greitai besiveisiantis Salvina molesta augalas, dar vadinamas vandens salota. Komitetas išklausė ataskaitą apie šios vietovės, į Pasaulio paveldo sąrašą įtrauktos 1981 metais, bendrojo valdymo srities patobulinimus.

Motorinių transporto priemonių judėjimo sumažinimas ir sprendimas pakeisti planuoto prekybos centro vietą Komitetui sudarė galimybę nuspręsti, kad Hampi paminklų grupė, 1986 metais įtraukta į Pasaulio paveldo sąrašą ir 1999 metais įtraukta į pavojuje esančių Pasaulio paveldo vietovių sąrašą, jau nebėra pavojuje. 25 kvadratinius kilometrus apimančioje vietovėje stovi turtingos šventovės ir rūmai. Jie pastatyti XIV-XVI amžiuje, kai ši vietovė buvo paskutinės Didžiosios Hindu Vijayanagar kunigaikštystės sostinė.

Dėl padidėjusio vandens druskingumo Ichkeul nacionalinis parkas į pavojuje esančių Pasaulio paveldo vietovių sąrašą buvo įtrauktas 1996 metais. Kilo pavojus, kad paskutinis gėlo vandens ežeras, priklausanti per visą Šiaurės Afriką besitęsiančiai ežerų grandinei, dėl padidėjusio druskingumo praras būdingas savybes. Taip prieglaudą prarastų šimtai tūkstančių migruojančių paukščių – antys, žąsys, gandrai ir raudonieji flamingai. Kai Tuniso valdžios institucijos nustojo naudoti ežero vandenį žemės ūkio reikmėms, druskingumas sumažėjo ir didžiuliams paukščių būriams atsirado galimybė sugrįžti atgal į parką, kuris į Pasaulio paveldo sąrašą buvo įtrauktas 1980 metais.

Pavojuje esančių pasaulio paveldo vietovių sąrašas apima ir gamtos, ir kultūros vietoves, kurios turi išskirtinę visuotinę vertę ir kurių įtraukimo į Pasaulio paveldo sąrašą priežastis yra pavojuje. Įtraukiant į pavojuje esančių Pasaulio paveldo vietovių sąrašą siekiama paskatinti paramą vietovėms, kad būtų išvengta grėsmės jų vientisumui.

Šiuo metu Vilniuje vyksta 30 Pasaulio paveldo komiteto, kuris atsako, kad būtų įgyvendinama 1972 metų UNESCO Pasaulio paveldo konvencija, sesija. Sesijai pirmininkauja Lietuvos nuolatinė atstovė prie UNESCO ambasadorė Ina Marčiulionytė. Savo darbą sesija baigs liepos 16 dienos vakarą.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Aplinkosauga su žyma , , , , , , , , , , , , .

1 atsiliepimas į "Vilniuje sutrumpėjo pavojuje esančių Pasaulio paveldo vietovių sąrašas"

  1. m,m.,.l.klkln,j,n,nm,ml,;/,.

    😳 8) 💡 😡 😮 ljalja

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.