Prezidentūra premjerui nesuteikia pastogės

Paskirtajam premjerui Gediminui Kirkilui rezidenciją Vyriausybė norėtų nuomoti iš Prezidentūros, mat ši turi tuščią suremontuotą namą. Tačiau Prezidentūros kancleris pareiškė nematąs tam jokių teisinių prielaidų.

Vyriausybės kanceliarija kreipėsi į Prezidentūros kanclerį Osvaldą Markevičių, prašydama išnuomoti Turniškėse esantį prezidentų namą, kuriame norėtų įkurdinti naująjį ministrą pirmininką Gediminą Kirkilą su šeima.

Šiuo metu Kirkilas gyvena standartiniame trijų kambarių bute sostinės Šeimyniškių gatvėje. Čia sunku būtų organizuoti Vyriausybės vadovo apsaugą, jis negalėtų namuose priimti svečių.

„Mano požiūriu, tai būtų viena iš racionaliausių išeičių. O ką mano kiti, sunku pasakyti”, – vakar LŽ sakė Vyriausybės kanceliarijos Ūkio skyriaus vadovas Jonas Šniaukšta.

Netikėta problema

Praėjusią savaitę Kirkilui tapus premjeru, Vyriausybės kanceliarija susizgribo, kad naujojo ministro pirmininko nėra kur apgyvendinti. Kol Vyriausybei vadovavo Algirdas Brazauskas, būsto problemų nekilo: jis su žmona Kristina gyveno jam, kaip kadenciją baigusiam prezidentui, priklausančiame name Turniškėse.

Buvusioje premjero rezidencijoje šiuo metu įsikūręs prezidentas Valdas Adamkus su žmona Alma. Į šį namą valstybės vadovas atsikraustė tada, kai šis dar priklausė Vyriausybės kanceliarijai, bet stovėjo tuščias. Šiemet Prezidentūra už 3 mln. litų šį namą išpirko iš Vyriausybės kanceliarijos akcinės komunalinių paslaugų bendrovės. Taip Vyriausybė liko be premjero rezidencijos.

Pernai Turniškėse, šalia Adamkaus ir Brazausko valdų, ministro pirmininko būstinei parinktas dar prieškarinės statybos namas, kuriame kadaise buvo tarnybiniai butai, bet šiuo metu jis – avarinės būklės. Pasak Šniaukštos, numatyta atlikti šio pastato rekonstrukciją, tačiau ji užtruks. Jei niekas nesutrukdys, namas tinkamas gyventi galėtų būti jau kitąmet.

Jau sudaryta sutartis dėl projektavimo darbų. Tačiau prasidėjus vadinamajam Turniškių skandalui dėl kotedžų pardavimo, iki šiol nepatvirtintas detalusis planas. O be jo, anot Šniaukštos, negalima gauti ir rekonstrukcijos leidimo. Tad darbai įstrigo.

Kiek kainuos visos statybos, kol neturi sąmatos, Šniaukšta sakė negalįs pasakyti. „Iš patirties žinoma, kad rekonstrukcija nė kiek nėra pigesnė už naują statybą”, – aiškino Ūkio skyriaus vadovas. Pasak jo, rezidencija turi atitikti tam tikrą reprezentacinį lygį.

Stovi tuščias

Šiuo metu vienintelis tuščias ir tinkamas premjerui gyventi pastatas Turniškėse priklauso Prezidentūrai. Tai pagal eksprezidento žmonos Laimos Paksienės skonį suremontuota rezidencija. Todėl Vyriausybės kanceliarijos tarnautojai mano, esą būtų logiška, kad joje laikinai įsikurtų premjeras Kirkilas.

Pasak Šniaukštos, šiuo metu prezidento rezidencija visiškai tinkama gyventi, gal tik reikėtų peržiūrėti baldus.

Kaip žinoma, iš pastato išsikrausčius prezidentui Adamkui su žmona Alma tuometinio valstybės vadovo Rolando Pakso sutuoktinė ėmėsi prabangios rekonstrukcijos, mokesčių mokėtojams kainavusios apie 500 tūkst. litų. Pinigai Paksienės užgaidoms tenkinti buvo intensyviai leidžiami net paaiškėjus, kad jos vyrui gresia apkalta. Tačiau Paksas tvirtindavo Turniškėse ketinąs gyventi ketverius metus, o jo žmona nesikuklindama patikslindavo, kad visus devynerius (suprask, dvi kadencijas). Tačiau persikelti į atnaujintą namą Paksai nesuspėjo – 2004-ųjų balandį įvyko apkalta, per kurią Paksas buvo nušalintas nuo pareigų.

Grįžti į šį namą Adamkus nepanoro, ir iki šiol jis stovi tuščias. Jo išlaikymas per mėnesį kainuoja iki kelių tūkstančių litų per mėnesį. Prezidentūra šią rezidenciją ketina skirti valstybės reprezentacinėms reikmėms.

Nuomoti negali

Šniaukšta pabrėžė, kad Vyriausybė tik nuomotų iš Prezidentūros šią rezidenciją – klausimas dėl pastato perdavimo valdyti Vyriausybei nesvarstomas. Juk rezidencijos tereikia laikinai, kol bus rekonstruota tikroji premjero būstinė.

Tačiau Prezidentūros kancleris skeptiškai įvertino Vyriausybės valdininkų sumanymą. Vakar LŽ jis teigė, kad Prezidentūra nemato jokių galimybių išnuomoti rezidenciją, nes tokio dalyko nenumato jokie teisiniai aktai. Atsakymą raštu Vyriausybei kancleris sakė išsiųsiąs, kai tik bus rastos tikslios formuluotės.

Kraustytis nenorėtų

Naujojo Vyriausybės vadovo žmona Liudmila Kirkilienė praėjusią savaitę LŽ sakė žinanti, kad kol kas kraustytis į Turniškes jų šeimai galimybių nėra. „Tai nėra jau taip svarbu”, – sakė Kirkilienė. Pasak jos, būta atvejų, kai valdžios vyrai likdavo gyventi ir daugiabučiame name (taip pasielgė premjeras Mindaugas Stankevičius).

Be to, anot jos, kiekvienas kraustymasis sukelia didelį stresą. „Laimė, dažnai to neteko daryti”, – sakė moteris. Kirkilas žurnalistams taip pat yra prisipažinęs, kad norėtų likti gyventi bute Šeimyniškių gatvėje ir negaišti laiko jokiems persikėlimams. Tačiau jis sakė suprantąs, kad kraustytis gali būti priverstas, nes to reikalauja jo saugumą turintys užtikrinti Vadovybės apsaugos departamento pareigūnai.

Pastaruoju metu vietos Turniškėse ieškota ir parlamento viešbutyje Gedimino prospekte gyvenančiam Seimo pirmininkui Viktorui Muntianui.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.