Mažamečio kančioms artimieji buvo kurti

Pūlingais niežais sergantis aštuonmetis berniukas į Alytaus ligoninę buvo paguldytas tik tarpininkaujant Lazdijų rajono merui. Vaikui grėsė mirtinas kraujo užkrėtimas.

Apie Ramanavo kaime nuo niežų kenčiantį berniuką Lazdijų vaiko teisių apsaugos tarnybai (VTAT) telefonu pranešė anonimas. Vaikas gyvena socialinės rizikos šeimoje su močiute, motina, paaugliu broliu ir suaugusia seserimi. VTAT vedėjai Daivai Gorochovenkienei atvažiavus patikrinti gauto signalo, berniuko motina buvo girta, teko ją vežti išblaivinti.

VTAT darbuotojus ypač nustebino kaimynų ir artimųjų abejingumas mažamečio kančioms. „Jo rankos buvo sutinusios, jis negalėjo net marškinių sagos pats užsisegti, kankino stiprus niežulys”, – teigė Gorochovenkienė.

Išsiskyrė nuomonės

Negydomi niežai berniukui buvo komplikavęsi į pūlingus spuogus, kurie lyg vienas šašas buvo nukloję vaiko rankas, nugarą, pilvą. Lazdijų medikai, apžiūrėję jį, konstatavo, kad uždelsus dar porą savaičių gali išsivystyti sepsis – mirtinas kraujo užkrėtimas.

Kadangi Lazdijų ligoninės stacionare nėra šios srities specialisto, buvo nuspręsta ligonį vežti į Alytaus apskrities Stasio Kudirkos ligoninę, kurioje būtų galima suteikti stacionarinę pagalbą. Tačiau alytiškių gydytojų nuomonė skyrėsi nuo lazdijiškių kolegų. Mažąjį ligonį pasiūlyta gydyti namie, naudojant paskirtus vaistus.

„Negalėjau grąžinti jo į namus, kur nebuvo tinkamų priežiūros sąlygų, todėl pagalbos kreipiausi į rajono merą”, – sakė Gorochovenkienė.

Pagailo vaiko

„Vienareikšmiškai galiu pasakyti, kad tai ambulatorinė liga, jai išgydyti būtų pakakę antibiotikų, tepalo, o svarbiausia – švaros. Berniukas nebuvo toks sunkus ligonis, kad būtų reikėję jį guldyti į ligoninę. Tačiau pagailo vaiko, nes namie jis nebūtų sulaukęs tinkamos pagalbos”, – teigė Alytaus ligoninės infekcijų kontrolės skyriaus vedėja Danutė Kuzmickienė. Anot didelę darbo patirtį turinčios medikės, niežai – socialinė liga, čia turi spręsti ne medikai, bet atitinkamos tarnybos. Tai dar sovietmečio reliktas, kai gydymo įstaigos priverstos rūpintis tokiais klausimais. „Jei visus niežais sergančiuosius guldytume į ligoninę, tai tikrai sunkiems ligoniams vietų joje nebeliktų”, – tvirtino Kuzmickienė.

Motina išsigando

Po savaitės, praleistos ligoninėje, vakar aštuonmetis sugrįžo į namus. „Motina labai išgyveno dėl šio įvykio, išsigando, kad vaikas nebūtų išvežtas į globos namus. Pamokyta visuomenės sveikatos centro specialistų ji namie atliko dezinfekciją, kad niežų užkratas nebūtų toliau platinamas, nes po šio įvykio jos šeimoje keturiems iš penkių asmenų diagnozuoti niežai, tik daug lengvesnė forma”, – teigė Gorochovenkienė. Kol berniukas gulėjo ligoninėje, viena giminaičių sutiko prireikus apgyvendinti jį savo šeimoje.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , , , , .

2 atsiliepimai į "Mažamečio kančioms artimieji buvo kurti"

  1. nuomone

    ir kuo siais laikaais reikia susirgti, kad butum guldomas i ligonine.

  2. pasipiktinusi

    Zinote nesikeikiant, vos nenumiraiu per tuos gydytojus. Jie man visa savaitele kartojo – jums tik gerkle skauda, paciulpkite tokias anokias tabletes ir praeis. O kai ryte prabudau kaip arbuzas istinusi – nebuvo juokinga, pasirodo nepastebejo gerybinio kraujo vezio. VAT JUMS IR DAKTARAI

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.