Sekmadienio tragedijos rašytos alkoholiu

Per eismo įvykį Kaišiadorių rajone sudegė ir Lietuvos olimpinė viltis, o Biržų rajone per plauką nuo žūties buvo aštuoni vaikai

Praėjusio šventinio savaitgalio dienomis šalies keliuose nukentėjo daugiau kaip šimtas trisdešimt žmonių. Beveik kas ketvirtos nelaimės kaltininkas – neblaivus vairuotojas, beveik trečdalis nukentėjusiųjų – nepilnamečiai.

Aštuonių nukentėjusiųjų (tarp jų – dviejų staiga į gatvę išbėgusių mažamečių: vienam buvo treji, kitas neturėjo ir tiek) patirtos traumos buvo mirtinos.

Vakar rytą konstatuota, kad šiurpiausi pranešimai užregistruoti paskutinę praėjusio savaitgalio dieną – sekmadienį.

Šienapjūtės kriminalas

Kaip jau pranešta, sekmadienio paryčiais per eismo įvykį Kaišiadorių rajone, dar neatmesta, ar ne gyvi, sudegė trys dvidešimties-dvidešimt dvejų metų kauniečiai.

Tik per plauką to paties sekmadienio popietę tragedijos išvengta ir Biržų rajone: avariją patyrė automobilis su aštuoniais pusantrų-penkiolikos metų vaikais, kuriuos išsimaudyti vežė vos ant kojų bepastovintis kaimynas. Praėjus valandai po šios nelaimės, kurią nesėkmingai bandyta nuslėpti, automobilį „VW Golf” vairavusiam trisdešimt ketverių Č.J. nustatytas sunkus girtumo laipsnis (2,68 promilės alkoholio).

Pagrindinė nelaimės versija, kurią linkusi kelti jos aplinkybes tirianti Biržų rajono policija, – avarija susijusi su tądien Jackonių kaime vykusia šienapjūtės talka. Golfo ekipažą sudarė jos talkininkų vaikai.

„Ar įmanoma suprasti, juolab – pateisinti jų tėvų abejingumą?” – vakar bendraudamas su „Kauno diena” klausė Biržų rajono policijos viršininkas Edmundas Šopis, kurio įsitikinimu, vaikai išvyko maudytis girto vairuotojo vairuojamu automobiliu į už penkių kilometrų esantį upelį tikrai ne be suaugusiųjų žinios. Belieka įsivaizduoti, kas dar galėjo įvykti šios iškylos metu, jeigu Nemunėlio upelis būtų pasiektas saugiai, tačiau kuris nors iš vaikų būtų pradėjęs skęsti?

Policija susikeitė vaidmenimis su medikais

Policijos duomenimis, golfo ekipažą sudarė kelių šeimų vaikai (vienais duomenimis, giminaičiai, kitais – kaimynai). Jauniausiasis iš jų buvo jau minėtas pusantrų metų mažylis – paties golfo vairuotojo sūnus.

Apie šią palyginti laimingai pasibaigusią nelaimę Biržų policija sužinojo tik iš rajono greitosios medicinos pagalbos darbuotojų, sekmadienio pavakarę iškviestų į Jackonis. Skubios medikų pagalbos reikėjo keturiems dešimties-šešiolikos metų nepilnamečiams. Pagal konstatuotas traumas paaiškėjo, kad visi jie nukentėjo per tą patį eismo įvykį, iš kurio pabėgo.

Į Jackonis atskubėjusios policijos iniciatyva, tą pačią pavakarę į Biržų ligoninę atvežti dar keturi šios nelaimės dalyviai. Tarp jų – ir pusantrų metų mažylis bei septynmetis jo kaimynas. Pastarasis ketvertukas po apžiūros ligoninės priėmimo skyriuje išleistas į namus gydytis ambulatoriškai. Pirmieji keturi, kuriems namiškiai kvietė greitąją, paguldyti į ligoninę. Nors, pirminiais duomenimis, jokių lūžių nekonstatuota, įvairius sumušimus patyrę nepilnamečiai dar bus stebimi medikų.

Demaskuotas pirmojo nusižengimo metu?

Vienintelis asmuo, nenukentėjęs golfui įlėkus „stačia galva” į pakelės melioracijos griovį, buvo automobilį vairavęs vienintelis šio ekipažo suaugusysis. Už valandos po greitosios medikų pranešimų jis sulaikytas neblaivus savo namuose.

Pirminiais duomenimis, kuriais vakar buvo linkęs remtis Biržų policijos viršininkas E.Šopis, golfas nesuvaldytas gana nepavojingame žvyrkelio posūkyje ne tik dėl vairuotojo girtumo, bet ir dėl pasirinkto nesaugaus greičio. Laimė, dar turėta sveiko proto nelėkti bent šimto kilometro per valandą greičiu. Pasak pašnekovo, esant panašiam greičiui, pasekmės būtų labai jau skaudžios.

Kita taip pat nepaskutinį vaidmenį šioje palyginti laimingai pasibaigusioje nelaimėje suvaidinusi aplinkybė – išdžiūvusiame melioracijos griovyje, į kurį įlėkta, vandens buvo ne per daugiausiai.

E.Šopio patikinimu, iki šiol minėto golfo vairuotojas, rizikavęs ne tik savo, bet ir svetimų vaikų gyvybe, į policijos akiratį patekęs nebuvo.

Įtarimai patvirtinti lavoninėje

Vakar Kauno lavoninėje identifikuoti sekmadienio paryčiais per eismo įvykį Kaišiadorių rajone neatpažįstamai apdegusių jaunuolių palaikai.

Redakcijos žiniomis, labiausiai tikėtasi, kad žuvusiųjų asmenybes pavyks nustatyti remiantis iš medikų gautomis jų dantų formulėmis. Tai nepavykus, liktų DNR ekspertizė. Tačiau tai užtruktų, kaip ir laidotuvės.

Teigiama, kad žuvusiųjų artimieji (mama, tėvas ir sesuo) atpažino jų palaikus pagal bendruosius požymius bei kai kuriuos tragedijos vietoje rastus daiktus.

Pirminiais duomenimis, preliminariai žuvusiųjų asmenybės buvo žinomos jau sekmadienį. Teigiama, kad nelaimėlius įvardijo jų draugai, pirminiais duomenimis, kartu su žuvusiaisiais paskutinę jų gyvenimo dieną Kalviuose (Kaišiadorių rajonas) kažką šventę. Vienų šaltinių duomenimis, – prie vietinio ežero, kitų – vienoje vietinėje sodyboje.

Velionių draugų policijai suteiktas žinias pareigūnai pasipildė savosios duomenų bazės informacija, kieno vardu registruotas taip pat neatpažįstamai sudegęs golfas. Paaiškėjo, kad jis registruotas Kaune, Prancūzų gatvėje, gyvenančio Vytauto Stanislovaičio, kuriam lapkritį būtų sukakę tik dvidešimt dveji, vardu.

Draugai teigė, kad kiti neatpažįstamai sudegusieji – taip pat Aukštuosiuose Šančiuose, Medvėgalio gatvėje, gyvenę dvidešimtmetis Audrius Kasparavičius bei metais vyresnis Dmitrijus Jeriomenko. Vakar tai oficialiai patvirtinta.

Nuosprendį paskelbė likimas

Kaip jau pranešta, V.Stanislovaičio vardu registruotas „VW Golf” sekmadienį, apie penktą ryto, aptiktas degantis ties Kaišiadorių rajono Migonių kaimu, pro kurį eina kelias Antakalnis-Jieznas-Merkinė.

Kada tiksliai įvyko nelaimė, nežinoma. Teigiama, kad liepsnojančiu fakelu virtusį automobilį pastebėjo kito pro šalį važiavusio automobilio vairuotojas.

Pagal golfo stabdymo kelią – apie penkiasdešimt metrų, daroma prielaida, kad į pakelės medį jis galėjo rėžtis apie šimto aštuoniasdešimties kilometrų per valandą greičiu. Likimo ironija: minėtas, taip pat stipriai apdegęs medis šioje vietoje – vienintelis. Aplink, maždaug šimto metrų spinduliu, daugiau jų nėra.

Tragedijos aplinkybes tirianti Kaišiadorių rajono policija vakar dar negalėjo pasakyti, nei kas vairavo šį golfą (V.Stanislovaičio bendradarbių duomenimis, jis dar tik rengėsi laikyti vairavimo egzaminus, o kol kas jį visur vežiojo draugė), nei ar užsimušusiųjų ekipažas buvo blaivus. Teigiama, kad nuo velionių draugų, atskubėjusių avarijos vieton, alkoholiu trenkė.

Viliamasi, kad į šiuos klausimus padės atsakyti ekspertai. Ikiteisminis tyrimas tik prasidėjo. Tačiau jau vakar neabejota, kad jis bus nutrauktas.

Gyvenimas sudužo paryčiais

Kaip vakar dienraščiui pasakojo vieno iš žuvusiųjų šį savaitgalį – A.Kasparavičiaus mama, sūnus išvyko su draugais į Kalvius šeštadienį. Paskutinį kartą su juo mama bendravo, sūnui nuvykus į vietą: susirašė SMS žinutėmis. Audrius žadėjo grįžti sekmadienį vakare, nes pirmadienį reikėjo į darbą.

Tačiau sekmadienį, apie septintą ryto, namuose suskambo telefonas. Skambino Kaišiadorių policija. Klausė, ar Audrius namuose. Išgirdus neigiamą atsakymą, pasakyti teisybės nesiryžta.

Pašnekovės teigimu, neįmanoma buvo susišnekėti ir su sūnaus draugais, praleidusiais su juo paskutinę gyvenimo dieną. Pastarieji buvo ištikti šoko.

A.Kasparavičiaus mamos tvirtinimu, vairuotojo pažymėjimo neturėjo ir jos sūnus. Kaip ir kaimynystėje gyvenęs V.Stanislovaitis, jis lankė tuos pačius teorinius vairavimo kursus Breslaujos gatvėje, kurie turėjo baigtis šią savaitę. Pasak pašnekovės, vienintelis iš žuvusiųjų vairuotojo pažymėjimą turėjo D.Jeriomenko, kartu su jos sūnumi dirbęs Technikos gatvėje esančiame „Viliaus” automobilių servise.

Pasak sporto mokyklos „Marva”, kurioje žirgų išjodinėtoju dirbo kartu su draugais sudegęs golfo savininkas V.Stanislovaitis, bendradarbių, pastarasis buvo perspektyvus sportininkas: Lietuvos šiuolaikinės penkiakovės rinktinės narys ir kandidatas į šalies 2012-ųjų metų olimpinę rinktinę.

Vienintelė paguoda konstatuojant, kas per keturias praėjusio savaitgalio dienas dėjosi šalies keliuose, ne ką trumpesnių šiųmečių Joninių juodoji statistika: per keturias jų dienas Lietuvos keliuose žuvo aštuoniolika žmonių, sužeista šimtas dvidešimt.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Justicija su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , .

1 atsiliepimas į "Sekmadienio tragedijos rašytos alkoholiu"

  1. KKK

    Ziauri tragedija paveikusi visa kauno aukstuju sanciu rajona.. Praejus daugiau nei metams vis dar visiems sunku susitaikyt su skaudzia netektim.. Visa zinau ne siaip spresdamas is skaitymo..Visa tai teko patirt paciam.. Sie trys vaikinai yra draugai, kurie gyveno kaiminysteje… Viso kraupaus vaizdo nemaciau buwau isvykes tuo metu is lietuvos..Bet is draugu pasakojimu tai yra ziauru, tokios tragedijos nelinkeciau net priesuj,..

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.