„Tulpiniams” – 24 nužudytų žmonių byla

Vakar Vilniaus apygardos teismas pagaliau atvertė garsiąją 24-iomis žmogžudystėmis kaltinamos Panevėžio „tulpinių” gaujos baudžiamąją bylą.

Prieš teismą stojo iki gyvos galvos už ankstesnius nusikaltimus jau nuteisti 39 metų Virginijus Baltušis, 45 metų Algimantas Vertelka ir 38 metų Audrius Andrušaitis.

Kartu teisiami 39 metų Darius Blinkevičius bei su teisėsauga bendradarbiaujantis 38 metų Dainius Skačkauskas.

Vakar įvykusiame teismo posėdyje buvo galima stebėti neįprastą vaizdą.

Skirtingai ne per ankstesniuosius posėdžius, teisiamieji „tulpiniai” šįkart elgėsi ramiai.

Tačiau karščių iškamuoti kaltinamuosius posėdžių salėje saugoję konvojaus pareigūnai savo elgesiu stebino aplinkinius. Keli jų žaidė mobiliaisiais telefonas, o vienas – net sugebėjo pasnausti.

Bandė nušalinti advokatę

Dar prieš pradedant iš esmės nagrinėti vienos žiauriausių visoje Lietuvoje „tulpinių” gaujos baudžiamąją bylą vėl buvo mėginta nukelti jos pradžią.

Šįkart, kaip ir per birželio pabaigoje įvykusį teismo posėdį, A.Vertelkai neįtiko jam paskirta valstybės išlaikoma gynėja.

Nesėkmingai A.Vertelka bandė nušalinti advokatę Leonorą Vasiliauskienę, kuri kaltinamajam buvo paskirta, kai jis anksčiau atsisakė žinomo advokato Kęstučio Stungio, o po to – ir advokatės Alfredos Pūkienės paslaugų.

Posėdžio pradžioje A.Vertelka pareiškė, jog ir ši advokatė jam netinka. Pasak teisiamojo, esą L.Vasiliauskienė netinkamai atstovavo jo interesams kitoje baudžiamojoje byloje, kurioje buvo nuteistas kalėti iki gyvos galvos.

„Ateina paskutinę dieną – ir laba diena – aš jūsų advokatė, tai daugiau nei akiplėšiška”, – piktinosi A.Vertelka.

L.Vasiliauskienė taip pat sutiko būti nušalinama, nes esą su byla ji susipažinusi paviršutiniškai, o išsamiam jos išnagrinėjimui prireiktų mažiausiai 3-4 mėnesių, nurodė naujienų agentūra BNS.

„Jeigu jis nenori, įsivaizduokite, kaip man su juo reikės dirbti”, – teismui sakė advokatė.

Vis dėlto A.Vertelkos prašymo Teisėjų kolegija nepalaikė. Kaip informavo BNS, tokį prašymą teismas bei valstybinį kaltinimą palaikantys prokurorai įvertino kaip mėginimą vilkinti bylą.

Kaip „Panevėžio rytui” sakė valstybinį kaltinimą palaikantis Generalinės prokuratūros skyriaus prokuroras Artūras Urbelis, savo konstitucines teises turi ne tik kaltinamieji, bet ir nukentėjusieji, kurių šioje byloje yra 42.

„Reikia paisyti ir jų teises”, – minėjo „tulpinių” bylas tyręs prokuroras.

Tarpusavyje pasitarusi Teisėjų kolegija A.Vertelkos prašymą atmetė. Tokiu atveju kaltinamąjį, nors jis ir nenorėjo, toliau gins valstybės skirta advokatė L.Vasiliauskienė.

Kaltinimą skaitys dvi dienas

Pradėjus baudžiamąją bylą nagrinėti iš esmės, valstybinis kaltintojas pradėjo skaityti kaltinamąjį aktą, kuriame nurodyta, kokių nusikaltimų padarymu kaltinami teisiamieji.

Kadangi kaltinamąjį aktą sudaro 262 lapai, taupant laiką buvo nutarta paskelbti tik sutrumpintą jo variantą – konkrečius kaltinimus kiekvienam kaltinamajam.

„Tačiau ir toks sutrumpintas kaltinimo variantas išdėstytas 48 lapuose, kurių vakar įvykusiame teismo posėdyje nebuvo spėta pagarsinti”, – mūsų dienraščiui minėjo A.Urbelis.

Kokiais nusikaltimais yra kaltinami, vakar išgirdo tik vienas iš „tulpinių” gaujos vadeivų laikytas V.Baltušis bei A.Vertelka.

Kitas posėdis numatytas trečiadienį. Tuomet bus pagarsinta, kuo kaltinami A.Andrušaitis, D.Blinkevičius ir D.Skačkauskas.

Tarp nusikaltėlių aukų – „Mažeikių naftos” vadovas Gediminas Kiesus, jo sūnus Valdas ir vairuotojas Alfonsas Galminas, Pasvalio rajono policijos pareigūnas Sergejus Piskunovas, Panevėžio apygardos prokurorė Vida Kazlauskaitė.

62 tomų byloje „tulpiniams” iš viso pareikšti įtarimai dėl 24 žmogžudysčių.

Saugojo vienuolika sargybinių

Vakar teismo posėdis vyko iki pietų.

Kaip nurodė naujienų agentūra BNS, kaltinamuosius saugoję pareigūnai po maždaug pusantros valandos atrodė visiškai atsipalaidavę. Dalis jų, sėdėję salės gale, nunarinę galvas maigė mobiliojo ryšio telefonus, o prie V.Baltušio sėdėjęs uniformuotas pareigūnas keliolika minučių snaudė pasidėjęs galvą ant suolo atkaltės, paskui pakirdęs pasitrynė kumščiais akis ir nesivaržydamas plačiai pasirąžė.

Paskui pareigūnas užsimaukšlino kepurę su snapeliu ir, atrodė, atsilošęs ketino nusnausti dar, tačiau kolega jį sudrausmino.

Vienos žiauriausių žudikų gaujos narius teismo salėje saugojo vienuolika Vidaus tarnybos antrojo pulko pareigūnų, visi vilkėjo maskuojamosios spalvos uniformas ir ilgaaulius batus, buvo matyti, kad kariams išbūti budriems per karščius – sunkus išbandymas.

Šalia D.Skačkausko, davusio parodymus prieš savo bendrus ir dabar saugomo, sėdėjo du kaukėti „Aro” pareigūnai su neperšaunamomis liemenėmis. Vienas pareigūnas vis pakišdavo ranką po juoda kauke ir šluostėsi per veidą žliaugiantį prakaitą.

Sunkūs kaltinimai

Prieš Vilniaus apygardos teisėjų kolegiją stojo penki panevėžiečiai – A.Vertelka, V.Baltušis, A.Andrušaitis, D.Blinkevičius ir D.Skačkauskas.

Pareigūnai turi duomenų, kad nusikaltimus įvykdė ir daugiau „tulpinių”, tačiau jie teismo nesulaukė, nes buvo nužudyti bendrų.

1993-2000 metais įvykdytų nusikaltimų išaiškinimas ir sudėtingos baudžiamosios bylos tyrimas užtruko ne vienerius metus. Pareigūnams reikėjo atlikti daug ir sudėtingų ekspertizių, žemėje ir vandenyje ieškoti aukų palaikų ir nusikaltimų įrankių.

1997-ųjų gegužę buvo pagrobta Panevėžio bendrovei „Sema” priklausę 15 tūkstančių litrų spirito. Spiritas buvo pagrobtas kartu su autotraukinio cisterna.

Manoma, kad 1994 metų liepą „tulpinių” aukomis tapo Krašto apsaugos ministerijos kontržvalgybininkas Audrius Krivickas ir nepilnametis jo pažįstamas Marius Kačkys. Jie buvo sušaudyti Panevėžyje.

1994 metų rugsėjo 21 dieną kelyje Pasvalys-Panevėžys buvo apšaudytas automobilis. Juo iš laidotuvių Biržuose vyko keturi vyrai. Nuo kulkų žuvo trys – Gintaras Maskoliūnas, Pavelas Sereikis ir Gintaras Tamošiūnas.

Teisėsaugos pareigūnai nustatė, kad 1999 metų kovo 5 dieną savo bendrų auka tapo „tulpinis” Saulius Janonis. Vyriškio kūnas buvo įkištas į metalinę statinę ir paskandintas Dubulių tvenkinyje. Šalia šio tvenkinio buvo įsikūrusi vadinamoji „tulpinių” vila.

2000-ųjų gegužės 22-osios naktį Panevėžyje, Liepų alėjoje, buvo sprogdintas stomatologijos kabinetas.

2000-ųjų metų liepos 6 dieną pakeliui iš Vilniaus į Mažeikius dingo tėvas ir sūnus Kiesai bei jų vairuotojas. Kitos dienos rytą vieno Vilniaus Laisvės prospekto namo automobilių aikštelėje buvo rastas G.Kiesaus visureigis „Mercedes-Benz ML 320”.

Manoma, kad 2000 metų liepos 6 dieną, apie 22 val., „tulpiniai” užpuolė Kiesus. Smurtaudami užpuolikai išgavo Kiesų banko kortelių kodus ir vėliau pasisavino daugiau nei 120 tūkst. litų.

Mažeikiškiai buvo nužudyti, jiems nukirstos galvos, palaikai užkasti maždaug už 20 kilometrų nuo Panevėžio ir surasti tik 2001-ųjų lapkritį. Galvų nepavyko surasti iki šiol.

2000-ųjų lapkričio 5 dienos vakarą nužudyti Panevėžio apygardos prokuratūros vyriausiojo prokuroro pavaduotoja V.Kazlauskaitė ir Pasvalio policijos inspektorius S.Piskunovas.

Jau nuteisė kalėti

A.Vertelka, V.Baltušis ir A.Andrušaitis jau susilaukė atpildo už kitus nusikaltimus.

Kalėti iki gyvos galvos žiaurumu išgarsėjusius „tulpinius” Vilniaus apygardos teismas 2003-iųjų spalio 31 dieną nuteisė už tris žmogžudystes, pasikėsinimą nužudyti, neteisėtą laisvės atėmimą, savavaldžiavimą, pareigūno vardo pasisavinimą bei kitus nusikaltimus.

D.Skačkauską teismas pripažino kaltu dėl neteisėto laisvės atėmimo, nusikaltimo slėpimo ir kitų nusikaltimų, tačiau bausmės vykdymą atidėjo.

„Tulpiniai” nuteisti už Panevėžio verslininkų Džiuvių nužudymą ir pasikėsinimą nužudyti panevėžietį Virginijų Marščionką bei vėliau įvykdytą šį nužudymą.

Šis nuosprendis jau yra įsiteisėjęs.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Justicija su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.