Net ir kukliam pelnui gauti reikia rizikuoti

Prieš kelias savaites kalbėjome, kad investuojant po šimtą litų per mėnesį su šešių procentų grąža per trisdešimt metų galima sukaupti šimtą tūkstančių litų. Ar toks teorinis aritmetikos uždavinys įmanomas praktiškai? Ar galima rasti tokią investavimo priemonę, kuri leistų gauti po šešis procentus per metus.

Kai pradėjau dirbti banke prieš beveik dešimt metų – palūkanos už terminuotuosius indėlius doleriais buvo 6 procentai. Tiesa, tada atėję senyvo amžiaus klientai skundėsi, kad tokios palūkanos per mažos, kad iš jų negalima pragyventi. Jie dar prisiminė tuos laikus, kai palūkanos už indėlius bankuose buvo dviženklės.

Šiandien už terminuotuosius indėlius bankuose galima gauti vidutiniškai 2-3 proc. metinių palūkanų: šiek tiek mažiau nei infliacijos lygis. Finansų rinkų analitikai prognozuoja, kad Europos Centriniam bankui didinant bazines palūkanas didės ne tik paskolų palūkanos, bet ir palūkanos už indėlius. Tiesa, iki šešių procentų dar toli. Jeigu bankai ir mokėtų už indėlius 6 procentus, tai infliacija greičiausia būtų dar didesnė. Todėl nauda iš tokių palūkanų būtų minimali.

Vertybinių popierių rinkose pernai buvo galima gauti daugiau – ne šešis, gal šešiasdešimt ar daugiau procentų. Šiemet – tokių prognozių jau niekas nedalija. Prognozuojama grąža apie dešimt ar penkiolika procentų. Tai beveik dvigubai daugiau negu mūsų pageidaujama grąža. Tačiau nereikia pamiršti, kad tai tik prognozės, o ne garantijos.

Kai kalbame apie investavimą su garantijomis – dažniausiai šalia indėlių minime obligacijas. Šiandien galima įsigyti panašaus pajamingumo obligacijų. Yra užsienio įmonių ar vyriausybių obligacijų, kur sulaukus obligacijų laikotarpio pabaigos garantuojamas panašus pajamingumas. Tačiau investuoti po 100 litų per mėnesį į užsienio įmonių ar vyriausybių obligacijas – neišeis dėl didelių sandorio išlaidų. Tiesiogiai į tokias obligacijas investuoti apsimoka, jei investuojama suma siekia keliasdešimt tūkstančių litų. Panaši situacija, jei pasirinktume indėlius kitų šalių bankuose, kur mokamos didesnės palūkanos: pinigų pervedimo ir kitos sandorio sudarymo išlaidos gali būti didesnės nei investuojami 100 litų.

Galima investuoti į su akcijomis susietas obligacijas. Tačiau investavus į šias obligacijas garantuojama laikotarpio pabaigoje nominali obligacijos vertė, bet ne pelningumas. Pelningumas yra tik tikėtinas, nors galbut didesnis.

Taigi šiandien nepavyko rasti tokios priemonės, kur investuojant po 100 litų per mėnesį būtų galima garantuotai gauti šešis procentus metinių palūkanų. Kai kuriais atvejais verta būtų panagrinėti tradicinį gyvybės draudimą, kur garantuojama maždaug trijų procentų grąža, tačiau reali grąža, įvertinus pajamų mokesčio lengvatos efektą, gali būti ir didesnė.

Vis dėlto norint investuoti po 100 litų per mėnesį ir gauti didesnį pelningumą nei indėlių – reikėtų ryžtis ilgalaikėms investicijoms į vertybinių popierių rinkas per investicinius fondus, trečios pakopos pensijų fondus ar investicinį gyvybės draudimą. O kai bus sukaupta didesnė suma – turėsite didesnį ir investavimo priemonių pasirinkimą. Taip pat ir investicijų su garantijomis.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Specialistai konsultuoja su žyma , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.