Ilgo ar trumpo būsto paieškos kelio pradžia

Ieškantiesiems būsto pirmiausia kyla klausimas: kur ieškoti? Reikia apsispręsti ir kaip ieškoti: savarankiškai ar šį darbą patikėti nekilnojamojo turto agentūrai.

Jeigu patys paieška neužsiimsite, tereikės išsirinkti nekilnojamojo turto agentūrą ir pasirašyti su ja sutartį. Jei nusprendėte patys ieškoti, galėsite rinktis iš daugybės informacijos šaltinių.

Interneto brūzgynai

Bene populiariausia yra paieška internete. Tačiau kodėl kai kurių svetainių populiarumas gerokai lenkia konkurentų? Manau, todėl, kad vieni svetainių kūrėjai sugeba prisitaikyti prie ieškančiųjų ir siūlančiųjų poreikių, kiti – nelabai. Bet kuris ieškantis pirkti ar nuomotis būstą svetainėje tikisi rasti nesudėtingą paieškos sistemą ir skelbimus su nuotraukomis. Dauguma ieškančiųjų kaip pagrindinį kriterijų išskiria kainą ir vietą, kurios turi būti labai greitai pastebimos. Visą kitą informaciją gali suteikti pardavėjas ar nuomotojas. Kita vertus, daug patogiau, kai daugelis objekto duomenų nurodoma skelbime.

Turtingiausia svetainė

Jau gan ilgą laiką svetainė aruodas.lt yra populiariausia tarp interneto vartotojų, ieškančių būsto, ją mėgsta ir nekilnojamojo turto pardavėjai. Tinklalapyje pateikiamas sąrašas nekilnojamojo turto agentūrų, turto vertintojų ir kompanijų, užsiimančių perkraustymo darbais.

Šis tinklalapis patrauklus vartotojams – kasdien galima rasti apie 14 tūkst. skelbimų. Galbūt todėl jis toks populiarus: vasario mėnesį jį aplankė per 190 tūkst. žmonių, apie 6,5 tūkst. kasdien. Yra įdiegta paieškos sistema, čia galima pasirinkti norimus paieškos

kriterijus. Patogu tai, kad galima atsirinkti skelbimus pagal datą. Tai ypač paranku tiems, kurie jau ilgai ieško būsto ir nenori gaišti laiko žiūrėdami senus skelbimus. Taip pat galima pažymėti objektus ir vėliau juos peržiūrėti atskiroje lentelėje. Registruotiems vartotojams teikiama daugiau paslaugų: paieškos sistema gali įsiminti naudotus filtrus, tad paskui vartotojui nereikia vis iš naujo nustatyti paieškos kriterijų, galima iš karto naudotis susikurta paieškos sistema.

Prie kiekvieno skelbimo pateikiama išsami informacija apie objektą: vieta, plotas, būsto tipas, patalpų paskirtis, statybos metai, kaina. Be to, nurodomi objekto techniniai duomenys, pateikiamas trumpas jo aprašymas.

Įvairiausias

Nekilnojamojo turto portalas city.lt patrauklus vartotojams dėl didelio paslaugų spektro. Čia pateikiami ne tik nekilnojamojo turto skelbimai, bet sukurtas ir informacinis centras, kuriame vartotojai gali rasti aktualiausią ir naujausią informaciją apie nekilnojamąjį turtą. Šis portalas gausiai lankomas. Sausio mėnesį tinklalapyje naršė 94 704 vartotojai, t. y. maždaug po 3 tūkst. kasdien.

Nekilnojamojo turto paieškos sistema panaši kaip ir kitų portalų. Apžiūrėjus vieną tarpininko objektą, galima pamatyti ir kitus jo siūlomus. Čia išskirti nauji projektai. Nuolat galima rasti apie 8 tūkst. skelbimų.

Informaciniame centre publikuojami naujausi pranešimai apie nekilnojamąjį turtą Lietuvoje ir užsienyje, statybas, naujus projektus, kreditus, investicijas, turto vertinimą ir kita. Be to, galima pateikti klausimą portalo administratoriams arba nekilnojamojo turto agentūroms ir diskutuoti forume.

Populiarėjantis

Dar vienas populiarus nekilnojamojo turto portalas, kuriame yra apie 10 tūkst. skelbimų – domoplius.lt. Jis turi patogią paieškos sistemą, tad per trumpiausią laiką galima rasti tinkamiausią variantą. Skelbime pateikiamas išsamus objekto aprašymas, dauguma skelbimų pateikiami su nuotraukomis. Taip pat šiame tinklalapyje publikuojami straipsniai apie nekilnojamojo turto rinką, statybas ir interjerą.

Nekilnojamojo turto ieškoma ne tik didžiausiuose skelbimų portaluose, bet ir mažiau populiariose nekilnojamojo turto svetainėse. Tinklalapyje edomus.lt pateikiama apie 8 tūkst. skelbimų. Šiame puslapyje yra bene daugiausia naujų projektų su išsamiais jų aprašymais. Svetainėje galima rasti ir statistikos, kiek ir kokių objektų parduodama ar išnuomojama.

Nors enamai.lt publikuoja maždaug 10 tūkst. skelbimų, šis portalas savo sparta gerokai atsilieka nuo kitų tokio pobūdžio svetainių. Todėl net patogi paieškos sistema nepritraukia daug lankytojų. Kita vertus, šiame tinklalapyje siūloma rinktis būstą ne tik Lietuvoje, bet ir Latvijoje, Ispanijoje, Vokietijoje. Informacijos skiltyje pateikiami aktualūs straipsniai, nekilnojamojo turto rinkos apžvalgos, naudingi patarimai.

Kiti mažiau žinomi portalai – kapitalas.com, world-estate.com, namai.lt. Šiose svetainėse įdiegta nesudėtinga paieškos sistema, siūlomi aktualūs straipsniai, nekilnojamojo turto rinkos apžvalgos.

Įvairūs skelbimai

Būsto galima ieškoti ne tik nekilnojamojo turto portaluose, bet ir kituose skelbimų tinklalapiuose. Populiariausias tarp jų – skelbiu.lt. Šiame tinklalapyje pateikiama nemažai nekilnojamojo turto skelbimų – apie 7 tūkst. Daugiausia siūloma butų ir sklypų. Skelbimus galima pasirinkti pagal nekilnojamojo turto rūšį, bet galima naudotis ir detalesne paieška. Su kai kuriais skelbimais įdedamos ir nuotraukos. Šioje svetainėje pateikiamas nekilnojamojo turto aprašymas, ypatybių sąrašas. Vartotojams suteikta galimybė komentuoti skelbimus.

Nekilnojamojo turto skelbimų galima rasti ir kitose svetainėse, tačiau šiuose tinklalapiuose pateikiama labai mažai skelbimų (maždaug 500-900). Portalai nepatogūs ir dėl to, kad nėra įdiegtos detalios paieškos sistemos. Kai kuriose svetainėse skelbimai pateikiami be nuotraukų (skelbimai.lt), kitose (pavyzdžiui, bustas.info), galima naudotis nuotraukų demonstravimo funkcija.

Tradiciniai būdai

Galima rinktis ir tradiciškesnę paiešką – laikraščiuose ir žurnaluose. Tarp laikraščių čia populiariausias tebėra „Alio reklama”. Jame pateikiama tik būtiniausia informacija apie objektą, o visa kita galima išsiaiškinti nurodytu pardavėjo telefonu. Nekilnojamojo turto ekspertai pažymi, kad pigesnius objektus pirkėjai suranda būtent šiame laikraštyje, o brangesnių objektų pirkėjai ieško internete.

Kituose specializuotuose leidiniuose taip pat galima rasti nekilnojamojo turto skelbimų, bet jų pateikiama ne itin daug.

Ieškoti galima ir nekilnojamojo turto agentūrų interneto puslapiuose, tačiau dauguma objektų skelbiami bendruose nekilnojamojo turto portaluose. Nekilnojamojo turto agentai prisipažįsta, kad daugiausia pirkėjų ar nuomininkų kreipiasi perskaitę skelbimus internete. Juose pateikiama daugiau informacijos ir nuotraukų. Agentams lengviau tvarkyti tokius skelbimus, negu nuolat juos užsakinėti laikraščiuose ar žurnaluose. Paprasčiau ir vartotojui – galima naudotis paieškos filtrais.

Kita vertus, laikraščius ir žurnalus galima skaityti ne tik sėdint prie kompiuterio. Be to, toks paieškos būdas kai kuriems yra įprastesnis negu internetas. Žinoma, tai priklauso tik nuo ieškančiojo. Džiugu tik tai, kad paieškos galimybės plečiasi ir būsto paieška spartėja.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Statyba su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.