Perkaitusią Lietuvą plaka ugnies liežuviai

Šalį užplūdę karščiai gali pridaryti didelių nelaimių. Sausi lyg parakas miškai, degantys durpynai, senkantys vandens telkiniai – padėtis daugelyje Lietuvos vietovių tampa labai grėsminga.

Savaitgalį ugniagesiai skubėjo iš vieno gaisro į kitą. Šį kartą žmonių aukų pavyko išvengti, bet liepsnos padarė nemažų nuostolių.

Sinoptikai artimiausiu metu vėsesnių ir drėgnesnių orų nežada, tad šalyje gali kilti ir daugiau sunkiai sutramdomų gaisrų.

Cisternoje baigėsi vanduo

Šalyje tvyranti per 30 laipsnių kaitra yra niekis, palyginti su tuo, kas penktadienio vakarą darėsi Šilutės rajono Užlieknių kaime. Ten buvo tiesiog pragariškai karšta.

Dviejų daugiabučių gyventojai, 24 šeimos, vos neprarado visų ūkinių pastatų, pašarų, gyvulių.

Pamatę iš Vytauto Liulio daržinės kylančius dūmus ir liepsnas, žmonės puolė į gaisravietę su kibirais bei laistymo žarnomis. Nesulaukdami ugniagesių iš Šilutės, jie patys mėgino gesinti ugnį, pylė vandenį ant kaistančių kaimyninių pastatų sienų.

Kai atvyko pirmoji mašina, Liulių šeimai ir Marijonai Valienei priklausantis 96 kvadratinių metrų ūkinis pastatas jau buvo beveik supleškėjęs.

Ugnis persimetė ir į gretimą, Onutei Ežerskienei priklausančią daržinę. Čia buvo sukrautas visas šios moters su sugyventiniu iš ganyklų žiemai suvežtas šienas.

Pastatą ugnis prarijo, nes vanduo vienintelėje ugniagesių automobilinėje cisternoje baigėsi, o kitos dar nebuvo atvažiavusios.

Įtaria du paauglius

„Ugnis priartėjo prie gyvenamųjų namų. Buvo labai baisu”, – vakar apie gaisrą pasakojo 63 metų M.Valienė, po šio įvykio pradėjusi gerti raminamuosius vaistus.

Aplinkinius pastatus nuo pražūties išgelbėjo pagaliau atskubėjusios dar kelios ugniagesių mašinos su vandens atsargomis.

Nuo ko kilo ugnis ir kiek ji padarė nuostolių trims šeimoms, tiriama. Elektros Liulių tvarto dalyje nebuvo. Kai kas įtaria, kad du jų paaugliai sūnūs žaidė su degtukais, tačiau šie neprisipažįsta.

Iškvietimas po iškvietimo

Savaitgalį ugniagesiai Šilutės rajone vos spėjo važiuoti į iškvietimus. Antra savaitė dega durpingas Vytulių kaimo pievų sluoksnis.

Be to, kelyje užsiliepsnojo traktorius su dviem šieno priekabomis Vainuto seniūnijoje, degė sausos žolės liekanos Sugintų ir Grabupių kaimuose.

Supleškėjo kaimynų turtas

Šilalės rajono Bytlaukio kaime šeštadienį kilus gaisrui lauko išvietėje liepsnos persimetė į kaimynų malkinę, tvartą, daržinę, garažą ir gyvenamąjį namą.

Liepsnos plito taip greitai, kad po dešimties minučių atvykęs ugniagesių ekipažas išvydo liepsnojančią sodybą bei kaimynystėje esantį ūkinį pastatą. Baiminantis, kad užsidegs ir kitų kaimynų pastatai, buvo sukviestos visos Šilalės rajono ugniagesių pajėgos.

Per gaisrą pražuvo kaimiečių sukauptos gyvulių pašarų atsargos, malkos, pastatai.

Spruko iš degančio vasarnamio

Ignalinos rajone vos pradėjusiems švęsti draugo keturiasdešimtmetį puotos dalyviams teko bėgti iš pušyne užsiliepsnojusios vilos.

Šeštadienio vakarą gaisras kilo prie Dringio ežero esančiame dviejų aukštų su mansarda vasarnamyje. Pastatas priklauso bendrovei „Ignalinos statyba”.

Puotauti antrame aukšte esančioje banketų salėje susėdę keliasdešimt pobūvio dalyvių staiga pajuto dūmų kvapą.

Ugnis įsiplieskė viename kambarių. Nakvoti ketinę puotos dalyviai čia buvo palikę visus daiktus bei dokumentus.

Atvykus ugniagesiams, vasarnamio stogas degė atvira liepsna. Pažaboti jos buvo neįmanoma.

Liepsną tramdę šeši ekipažai turėjo gelbėti ir mišką.

Ugnis spėjo nuniokoti maždaug penkis arus pušyno.

Prašymas – elgtis atsargiai

Lietuvoje tęsiantis alinantiems karščiams, daugėja gaisrų atvirose teritorijose.

Pastarosiomis dienomis šalyje jau kilo 344 gaisrai, iš jų 221 – miškuose, pievose.

Neišvengta ir sunkiai užgesinamų gaisrų durpynuose – jau kelias paras gesinama ugnis Šiaulių, Pakruojo bei Kėdainių rajonuose.

Ugniagesiams padeda kariškiai, urėdijų darbuotojai.

Gyventojų prašoma būti ypač atsargiems: nesilankyti miškuose, durpynuose, nekūrenti laužų, nedeginti šiukšlių, nemėtyti neužgesintų nuorūkų bei degtukų.

Tokios kaitros metu gaisras gali kilti ir nuo stiklo šukės.

Net maža kibirkštis gali sukelti didelį gaisrą.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.