Silpnas vadovas dirba iki vėlumos

Stipraus vadovo savybės yra ne kas kita, kaip tikslas, kurio reikia siekti. Vargu ar rasite žmogų, šimtu procentų atititinkantį idealaus viršininko reikalavimus. Svarbiausia – kad jis neturėtų visų blogo viršininko savybių…

Žinoti, kokiam nereikia būti – tai pirmas žingsnis į vadovavimo sėkmę. Taigi kokios yra visuotinai pripažintos, tipiškos silpno (blogo) vadovo savybės?

1. Silpnas vadovas nuolat susiduria su netikėtomis aplinkybėmis ir eikvoja daug laiko bei energijos, kad jas pašalintų. Silpną vadovą kiekvieną dieną persekioja problemos, nes jis nesugeba jų nuspėti ir joms pasirengti. Silpnas vadovas visą laiką užsiėmęs neesminiais reikalais, todėl išleidžia iš akių tai, kas svarbiausia.

2. Silpnas vadovas įsitikinęs, kad moka dirbti geriau už visus, todėl viską stengiasi daryti pats. Tai rodo mažiausiai dviejų vadybos elementų nesuvokimą: a) tai, kad vadovas kasdien turi išspręsti daugiau problemų nei pajėgia, yra visiškai normalu, todėl dalį užduočių jis deleguoja savo pavaldiniams; b) kad dauguma darbuotojų kai ką moka geriau už savo šefą, – visiškai noromalu; kas gamina – tas nevaldo, ir atvirkščiai; šefo reikalas – vadovauti (gaminti kai ką kitų žmonių rankomis), o ne daryti viską pačiam; profesionalus vadovas organizuoja darbą taip, kad jis vyktų maksimaliai efektyviai.

3. Silpnas vadovas niekada neturi laiko ir tuo didžiuojasi. Jis vienu metu priiminėja lankytojus, kalba telefonu ir pasirašinėja įsakymus. Žinome, jog Romos imperatorius Julijus Cezaris sugebėjo vienu metu daryti keletą darbų, tačiau neverta imti iš jo pavyzdžio: jis blogai baigė.

4. Silpnas vadovas amžinai apsivertęs popieriais ir pats nežino, kurie iš jų svarbūs, kurie – ne. Jis ne tik pats nieko negali atrasti, bet ir parodo pavaldiniams, jog nesugeba būti organizuotas ir išdėlioti prioritetus.

5. Silpnas vadovas dirba nuo ankstaus ryto iki vėlumos, kartais ir naktimis. Nieko, išskyrus gailestį, toks vadovas pavaldiniams nesukelia. Jis ignoruoja pagrindinius efektyvaus valdymo dėsnius: a) kiekvienas darbas trunka tiek laiko, kiek skirta jam atlikti; b) ilgesnis nei 8 valandų darbas yra neproduktyvus, vadinasi, už jį mokama per aukšta kaina.

6. Silpnas vadovas namo nešasi išsipūtusį portfelį. Čia net komentarai nereikalingi.

7. Silpnas vadovas svarbius klausimus stengiasi atidėti ateičiai. Jis tikisi, kad problema arba išsispręs pati, arba ją išspręs kas nors kitas. O jeigu jis imasi ją spręsti, tai nepabaigia. Augančios problemos jį verčia daryti daug valdymo klaidų.

8. Silpnas vadovas mąsto tik juoda ir balta spalvomis: arba viskas „super”, arba viskas labai blogai. Jo vertinimai vienareikšmiški, kategoriški, be atspalvių. Tai rodo, jog vadovas nesugeba siekti kompromiso.

9. Silpnas vadovas teikia per daug reikšmės atsitiktinėms, neesminėms detalėms, neskiria svarbiausių ir antraeilių reikalų, iš musės daro dramblį.

10. Silpnas vadovas siekia priimti patį geriausią sprendimą, o ne įvykdomą. Jis pamiršta, kad joks sprendimas negali tenkinti absoliučiai visų. Menas vadovauti, be kita ko, yra sprendimo parinkimas ne iš daugybės idealių, o iš realiai įgyvendinamų. Maksimaliai efektyvus sprendimas minimaliai pažeidžiant interesus – pagrindinis šiuolaikinio vadovo orientyras.

11. Stengiasi įgyti gero vadovo reputaciją arba familiariai bendraudamas su pavaldiniais, arba atvirų durų principu – kai į jo kabinetą gali įeiti kas nori ir kada nori.

12. Stengiasi išvengti atsakomybės, linkęs kaltinti kitus, t.y. visuomet ieško atpirkimo ožio.

13. Kolektyvo ar atskirų darbuotojų sėkmę prisiskiria sau taikydamas principą „Jų sėkmė nebūtų įmanoma be mano gero vadovavimo”.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Psichologija su žyma , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.