Valdininkų darbo savaitė truko pustrečios dienos

Kabinetų tuštėjimo metas

Karšti orai ir artėjantis ilgas savaitgalis trečiadienį daugybę valstybės tarnautojų privertė pirma laiko sprukti iš darbo.

Nors tą dieną žinybos dirbo tik iki ketvirtos valandos, kai kuriems tarnautojams ir tai pasirodė nepakeliama.

Likus kiek daugiau nei pusantros valandos iki darbo pabaigos „Lietuvos ryto” žurnalistams darbo vietose nepavyko aptikti daugybės žinybų tarnautojų, nors jų kolegos pripažino, kad šie valdininkai neatostogauja.

Staiga sugedo ryšių linija

Trečiadienį po pietų nebuvo galima prisiskambinti nė vienu iš keturių Sveikatos apsaugos ministerijos vidaus audito skyriaus darbuotojų telefonų.

Kur dingę darbuotojai, personalo skyrius negalėjo paaiškinti. Mat ir šio skyriaus vadovės Svetlanos Kauzonienės telefonu niekas neatsiliepė.

Vėliau „Lietuvos rytui” buvo paaiškinta, kad skyriuje neveikia telefonai.

Tačiau niekas negalėjo pasakyti, kur dingo S.Kauzonienė. Darbuotojai tikino personalo skyriaus vadovę matę per pietų pertrauką, bet vėliau jos kabineto durys buvo užrakintos. Tuo įsitikino ir į šią ministeriją užsukę žurnalistai.

Siuntė tris, dirbo tik viena

Darbo telefonais neatsiliepė ir nė vienas iš keturių Kultūros ministerijos Vidaus audito tarnybos darbuotojų. Jų paieškos taip pat nuvedė į ministerijos teisės ir personalo skyrių.

Šio skyriaus vadovė Sigutė Pučienė tikino, kad vienas darbuotojas serga, o kiti esą atlieka auditą Rusų dramos teatre.

Netrukus įsitikinome, kad sakyti netiesą įpratęs ne tik laikinasis kultūros ministras Vladimiras Prudnikovas, bet ir kai kurie jo pavaldiniai. Rusų dramos teatro vadovė Tatjana Rinkevičienė „Lietuvos rytui” pranešė, kad į jos valdas trečiadienį buvo užsukusi tik viena auditorė.

Varstė pikti žvilgsniai

Žurnalistų apsilankymas Žemės ūkio ministerijoje trečiadienį po pietų sukėlė darbuotojų nepasitenkinimą. Kai kurie valdininkai atvykėlius varstė piktais žvilgsniais, piktinosi, kad juos kažkas mėgina kontroliuoti.

Likus valandai iki darbo pabaigos ministerija nepriminė dūzgiančio bičių avilio, bet tuščių ar užrakintų kabinetų irgi nebuvo gausu.

Kiek paniurnėjęs viešųjų ryšių skyriaus vedėjas Vilius Rekevičius pasišovė palydėti valdiškos įstaigos koridoriais.

Kazimieros Prunskienės pavaldiniai išradingai aiškino, kodėl užrakinti kai kurie kabinetai.

„Vien antradienį atostogų pareiškimus parašė 21 darbuotojas. Dabar – atostogų laikas”, – kalbėjo personalo skyriaus atstovai.

Pastatas – be gyvybės ženklų

Švietimo ir mokslo ministerijoje po pietų darbo vietose nepavyko rasti daugelio darbuotojų.

Valdininkus iš darbo vietų galėjo išvyti ne tik artėjantis ilgasis savaitgalis, bet ir priežiūros stoka. Mat ministras Remigijus Motuzas jau yra pareiškęs, kad nebedirbs šio darbo, o kas užims jo vietą, – kol kas neaišku.

Kai kurie skyriai trečiadienį jau apie antrą valandą dienos atrodė tarsi išmirę.

Į kontrolę numojo ranka

Trečiadienį apie 15 val. „Lietuvos rytui” paskambinus daugiau nei dvidešimčia įvairių Susisiekimo ministerijos departamentų ir skyrių telefonais, atsiliepė tik aštuoni. Iš keturių personalo skyriuje nurodytų darbuotojų neatsiliepė nė vienas.

Anksčiau ištrūkti iš darbo netrukdė net buvusio susisiekimo ministro Zigmanto Balčyčio iniciatyva įdiegta darbuotojų judėjimo kontrolės ir apskaitos sistema „DoRe Plus”.

Informacinėje sistemoje matyti, kiek laiko darbuotojas buvo darbe, kuriam laikui iš jo buvo išėjęs ir kada sugrįžo.

„Lietuvos ryto” šaltinių teigimu, ši sistema labiausiai padėjo sutrumpinti darbuotojų pietų pertraukos laiką, kuris anksčiau užsitęsdavo iki dviejų valandų.

Tarnautojai pripažino, kad dabar ir penktadieniais yra priversti likti iki oficialios darbo pabaigos. „Anksčiau penktadieniais jau apie 14 val. beveik visi kabinetai būdavo užrakinti”, – sakė pavardės nenorėjęs skelbti pašnekovas.

Darbą trumpino vaišėmis

Vilniaus savivaldybėje kai kurie tarnautojai Valstybės dieną minėjo jau trečiadienį.

Valdininkai darbuotis turėjo iki pusės ketvirtos arba 15 minučių ilgiau – priklausomai nuo to, kada atėjo į darbą. Tačiau buvo tokių, kurie ilgą savaitgalį dar labiau pailgino.

Į sostinės valdžios dangoraižį likus šiek tiek mažiau nei valandai iki darbo pabaigos užsukę žurnalistai valdininkus aptiko puotaujančius.

11 aukšte esančio Ekonomikos departamento verslo ir paslaugų skyriaus specialistės darbo valandas trumpino aplink vaišėmis nukrautą stalą.

Pravėrę duris pasiteiravome, kokia proga švenčiama. Fotoaparatą išvydusios tarnautojos puolė skirstytis.

Mėgino teisinti pavaldines

Savivaldybės administracijos vadovai pasirodė pareigingesni už pavaldinius.

Vienas savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojų Algimantas Juocevičius likus keliolikai minučių iki darbo pabaigos sėdėjo savo kabinete.

Paklaustas apie pavaldinių surengtas vaišes, pareigūnas neskubėjo jų vertinti griežtai: „Reikia išsiaiškinti, kas ten per šventė. Jei su alkoholiu, būtų labai liūdna.

To mes netoleruojame, kalbos nėra”.

Jis svarstė, kad galbūt tarnautojos galėjo darbo valandas sutrumpinti perkeldamos pietų laiką į dienos pabaigą.

Dingo kaip į vandenį

Nors daugybė neatostogaujančių savivaldybės darbuotojų trečiadienį kabinetuose išbuvo iki darbo pabaigos, buvo ir tokių, kurie išvyko nežinomais keliais.

Nepavyko rasti Kultūros, švietimo ir sporto departamento direktoriaus Algimanto Šventicko. Jo padėjėja aiškino nežinanti, kur A.Šventickas išvykęs, tačiau patikino, kad į darbą viršininkas jau nebegrįš.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.